Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Παύεται από τα καθήκοντά του ο Διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά»

Αιτία η δυσλειτουργία που προέκυψε με τις χημειοθεραπείες

Την παύση του διοικητή του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά αποφάσισε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η κατεπείγουσα έρευνα για την αναζήτηση ευθυνών στη διοικητική και υγειονομική ιεραρχία του Νοσοκομείου, σχετικά με τη δυσλειτουργία που προέκυψε στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Αυτό ανακοίνωσε χθες το βράδυ το υπουργείο Υγείας, ενώ για τη διευθέτηση του προβλήματος που προέκυψε με τις χημειοθεραπείες ασθενούς και την προμήθεια χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, έγινε έκτακτη μεταφορά πίστωσης 200.000 ευρώ προς το νοσοκομείο, από την 2η υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ).

Το ποσό αυτό θα δώσει «ανάσα» στο νοσοκομείο να προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα μέχρι την σύγκληση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.) την επόμενη εβδομάδα.

Το υπόλοιπο του προϋπολογισμού

Το ΚΕΣΥΠΕ θα αποφασίσει για την αναλογική κατανομή του υπολοίπου ποσού που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον Σεπτέμβριο ως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το θέμα που προέκυψε δεν αφορούσε κάποιο ειδικό, πολύ ακριβό χημειοθεραπευτικό φάρμακο, ούτε η χρηματοδότηση του νοσοκομείου ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Η καταγγελία προέκυψε ύστερα από εσωτερικό έγγραφο του φαρμακείου του νοσοκομείου για το μειωμένο υπόλοιπο (5.000 ευρώ) του συγκεκριμένου κωδικού, ποσό που δεν επαρκούσε για την αγορά των απαραίτητων φαρμάκων για την επόμενη εβδομάδα, δημιουργώντας προβλήματα στις προγραμματισμένες χημειοθεραπείες.

Παράγοντες του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου θα μπορούσε να δώσει λύση με την μεταφορά ποσού από άλλο κωδικό, με διαχείριση της προμήθειας του φαρμάκου μέσω της φαρμακευτικής εταιρείας, θα μπορούσε ακόμη να κάνει αξιολόγηση των προμηθειών, δράσεις δηλαδή που θα μπορούσαν να αποφύγουν το πρόβλημα, για τις οποίες αξιολογείται και η ίδια η διοίκηση.

Η απάντηση

Αντίθετα, με την δημοσιοποίηση της καταγγελίας, η διοίκηση του νοσοκομείο «πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα», ανακοινώνοντας αργά προχθές το βράδυ τα παρακάτω:

«Αναφορικά με τις καταγγελίες για την αναβολή θεραπειών σε καρκινοπαθείς αλλά και την ελλιπή σίτιση στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», από τη 2η Υ.ΠΕ. διευκρινίζεται ότι:

- Σήμερα, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν κανονικά 80 προγραμματισμένες χημειοθεραπείες. Σημειώθηκε αναβολή μιας θεραπείας για διαδικαστικούς λόγους.

- Οι θεραπείες συνεχίζονται κανονικά τις επόμενες μέρες, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η αναβληθείσα θεραπεία στον ασθενή.

- Δεν τίθεται ζήτημα με τη σίτιση στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Η διατροφή ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές με πλήρη επάρκεια αγαθών.

- Διερευνώνται τα αίτια που προκάλεσαν την αναβολή της θεραπείας και κατ’ επέκταση την ταλαιπωρία του ασθενή».

https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom