Με τουλάχιστον 20.000 κενά ξεκινά η σχολική χρονιά, σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών. Συγκεκριμένα, έχουν προσληφθεί 28.353 αναπληρωτές, τη στιγμή που τα καταγεγραμμένα κενά με βάση τα στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης είναι πάνω από 47.000.
Παρότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας χθες στον «ΣΚΑΪ» ισχυρίστηκε ότι η χρονιά θα ξεκινήσει «με πολύ λίγα κενά (...) που δεν μπορούν να προβλεφθούν αυτήν τη στιγμή».
Μάλιστα, με θράσος, ουσιαστικά προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη για τα κενά στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που... δεν θα παρουσιαστούν για να αναλάβουν υπηρεσία! Δεν φτάνει δηλαδή που χρόνια γυρνούν την Ελλάδα με μια βαλίτσα στο χέρι, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα γι' αυτούς και τις οικογένειές τους (π.χ. για τη διαμονή τους, για τα παιδιά τους κ.ο.κ.), τώρα τους βγάζουν και φταίχτες για τα κενά!
Ακόμα, υπογραμμίζεται: «Αν συνυπολογίσουμε ότι αυτά τα βεβαιωμένα κενά δεν ανταποκρίνονται για την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των μαθητών, αλλά είναι αποτέλεσμα των αντιεκπαιδευτικών επιλογών όλων των κυβερνήσεων, όπως τα υπεράριθμα τμήματα, η κατάργηση υπεύθυνου ολοήμερου, διπλές και τριπλές αναθέσεις κ.ά.», ότι «τα κενά αυτά αφορούν την προηγούμενη φάση καταγραφής και όχι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπου θα προκύψουν και θα προστεθούν σε αυτά νέα», και τέλος ότι «οι μόνιμοι διορισμοί που προηγήθηκαν καλύπτουν μόλις και μετά βίας τις συνταξιοδοτήσεις της προηγούμενης χρονιάς», «κατανοούμε ότι το χτύπημα του κουδουνιού θα βρει τα σχολεία με πάνω από 20.000 κενά».
«Πραγματικά είναι απαράδεκτο, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, το 1/3 των εκπαιδευτικών, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, να εργάζονται ως αναπληρωτές, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία, στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, στα εργασιακά των εκπαιδευτικών, που στην κυριολεξία σαν νομάδες, με μια βαλίτσα στο χέρι, με δυσβάσταχτα κόστη, χωρίς να μπορούν να κάνουν οικογενειακό προγραμματισμό, προσπαθώντας να προσφέρουν αναβαθμισμένο επιστημονικό έργο, περιπλανώνται σε όλη τη χώρα, κάθε χρόνο σε διαφορετικό τόπο».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, που υπογράφει την Ερώτηση, ρωτά τον υπουργό ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
- Αμεσα, πριν την έναρξη των μαθημάτων, να προσληφθεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό, καλύπτοντας όλα τα κενά.
- Να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές και να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς.
Σε μια άμεση παρέμβαση για την ανάγκη κάλυψης όλων των κενών, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας προχώρησαν χτες το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητώντας απαντήσεις σε ό,τι της αναλογεί για την κατάσταση.
Από εκεί κάλεσαν να σταματήσει επιτέλους να τους υποδέχεται η αστυνομία στις κινητοποιήσεις, αλλά οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης, καθώς η διευθύντρια απουσίαζε, παρότι επρόκειτο για προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας. Σε συνάντηση με την αναπληρώτρια διευθύντρια έθεσαν επιτακτικά την ανάγκη να γίνονται οι προσλήψεις σε μία φάση, ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν τον εκπαιδευτικό τους από την πρώτη μέρα και να λειτουργούν τα σχολεία χωρίς «μπαλώματα». Να ανακοινώνονται συνεχώς τα πραγματικά κενά χωρίς προτεραιοποίηση, να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί και να παρθούν μέτρα για τη διαβίωση των εκπαιδευτικών.
Σημειωτέον, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», που καλύπτει τις περιοχές Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου, συνολικά στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Α' Αθήνας, τη μεγαλύτερη Διεύθυνση ΠΕ της χώρας, από τα 2.225 κενά που υπήρχαν στα τέλη Αυγούστου καλύφθηκαν μόλις 1.292, δηλαδή το 58%, με την επισήμανση ότι στα κενά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται όσα συνεχώς προκύπτουν με το άνοιγμα των σχολείων και είναι πολλαπλάσια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου, στις 25 Αυγούστου στη Γενική Εκπαίδευση τα κενά ήταν 824 και οι προσλήψεις που έγιναν στις 2 Σεπτέμβρη ήταν 687, ενώ οι αντίστοιχες το 2022 ήταν 1.186. Για μια ακόμα φορά με ελλείψεις ξεκινούν και τα Ειδικά Σχολεία της περιοχής, καθώς από τα 101 κενά στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής καλύπτονται 71, από τις προσλήψεις της περασμένης Παρασκευής (το 2022 οι προσλήψεις ήταν 73).
Σε ό,τι αφορά την Παράλληλη Στήριξη, για τα 1.300 παιδιά που έχουν διάγνωση έγιναν μόλις 534 προσλήψεις στην Α' φάση (2/9/2023). Στην Α' φάση το 2022 είχαν προσληφθεί 773.
«Μόνο οργή προκαλούν τα όσα ακούγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα από στελέχη του υπουργείου Παιδείας και την υφυπουργό Δ. Μιχαηλίδου για την ...πυρετώδη προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε "να ξεκινήσουν τα σχολεία χωρίς κενά", για να δούμε τελικά τον αριθμό των προσλήψεων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών να πετσοκόβεται», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» και καλεί τους αναπληρωτές σε οργάνωση του αγώνα μέσα από τα σωματεία.
«Ολες οι κυβερνήσεις βάζουν περιορισμούς στις προσλήψεις, καθορίζουν τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τα σχολεία της χώρας εφαρμόζοντας κάθε λογής "κόφτες", επίσημα και ανεπίσημα "μαγειρέματα" (π.χ. συγχωνεύσεις τμημάτων, κατάργηση μαθημάτων ειδικοτήτων, αλλαγές στην Παράλληλη Στήριξη, αναθέσεις μαθημάτων σε άλλες ειδικότητες κ.λπ.).
Την ίδια στιγμή ενισχύουν με κάθε τρόπο και με δεκάδες δισ. ευρώ από τη φοροληστεία των εργαζομένων τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους αντεργατικούς σχεδιασμούς», επισημαίνει, προσθέτοντας: «Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα να ξεκινούν τη σχολική χρονιά με τρίωρα και τετράωρα, χιλιάδες μαθητές που χρήζουν παράλληλης στήριξης να μένουν "ξεκρέμαστοι", γυρνώντας σε εποχές παιδαγωγικού Μεσαίωνα».
«Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε αριθμοί που αραδιάζει στα κανάλια η κυβέρνηση για τις επικοινωνιακές της σκοπιμότητες, ούτε "τράπουλα" για ανακάτεμα, όπως ευθαρσώς δήλωσε η υφυπουργός!
Είμαστε παιδαγωγοί με αξιοπρέπεια, που τόσα χρόνια βάζουμε πλάτη για τη μόρφωση των μαθητών μας και που με τους αγώνες μας στον δρόμο και στα σχολεία, μέσα από τα σωματεία μας, έχουμε πετύχει μικρές και μεγάλες νίκες!», καταλήγει η ΑΣΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου