Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Παρέμβαση Πλεύρη για τις ελλείψεις φαρμάκων: Οι φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματά τους


Τελεσίγραφο του Θάνου Πλεύρη στην αγορά φαρμάκων με αφορμή τις καταγγελίες για έλλειψη σε δεκάδες σκευάσματα.Προειδοποίηση για ανάκληση λειτουργίας.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ΕΟΦ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους και πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.

Σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις ο υπουργός ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

«Κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία»

Πριν από λίγες μέρες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατόπιν καταγγελίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, είχε δηλώσει: «Έδωσα σήμερα εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει 5 πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην Ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού και σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρείες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών».

«Στέγνωσαν» τα φαρμακεία λόγω… εξαγωγών

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, είχε αποκαλύψει ότι κάποιες εταιρείες αγοράζουν τα φάρμακα πιο φτηνά, δεν τηρούν την υποχρεωτική από τον ΕΟΦ φαρμακοεπαγρύπνηση και τα διακινούν σε χώρες του Βορρά, με τριπλάσια και τετραπλάσια τιμή. Τα στοιχεία του Αντ1 δείχνουν ότι τα πρωτότυπα φάρμακα είναι τέσσερις φορές φθηνότερα στην Ελλάδα, από ό,τι σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. 

Υπάρχουν φάρμακα που προβλέπεται ότι θα λείπουν ως τον Μάρτιο του 2023, με βάση τα στοιχεία των βιομηχανιών που τα παρασκευάζουν. Ήδη ως το τέλος του χρόνου θα λείπουν από την αγορά ένα δημοφιλές αντιφλεγμονώδες που εξαφανίστηκε τον Μάιο του 2022, ένα αντιεμετικό που λείπει διαρκώς τον τελευταίο χρόνο, ένα αναλγητικό που λείπει από τον Σεπτέμβριο, και μία κρέμα για τον έρπητα που λείπει από τον Ιούλιο.

SOS από τον ΕΟΦ: Μην αγοράζετε φάρμακα από αναξιόπιστες πηγές

Όταν μία αγορά χρειάζεται 100.000 κομμάτια και εισάγονται 50.000 κομμάτια και από αυτά τα 50.000, τα 5.000 επανεξάγονται, προφανώς το πρόβλημα επιτείνεται, είχε δηλώσει ο Θόδωρος Σκυλακάκης Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων. Δεν είναι όμως τα 5.000 που δημιουργούν το πρόβλημα, αλλά τα 50.000 που πρωτογενώς λείπουν. Ο κ. Σκυλακάκης παραδέχθηκε ότι μερικά φάρμακα λείπουν και επειδή κάποια φαρμακεία και αποθήκες στην Ελλάδα τα εξάγουν σε χώρες της Ευρώπης.

Το υπουργείο Υγείας μόλις πρόσφατα απαγόρευσε αυτές τις εξαγωγές. Ο Σύλλογος αποθηκαρίων φαρμάκων έκανε καταγγελία κατά πέντε βιομηχανιών που κάνουν αισθητά μικρότερες παραδόσεις από πέρυσι. «Το πρόβλημα είναι απίστευτο μιλάμε για δραματικές μειώσεις εφοδιασμού», είχε δηλώσει ο κ. Σκυλακάκης.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Μιχάλης Χειμώνας, υποστήριξε ότι μετά την πανδημία παρουσιάστηκαν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι ασθενείς στην Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένοι, ανέφερε ο κ. Χειμώνας, αλλά πρόσθεσε ότι πολλές αποθήκες δουλεύουν μόνο για τις εξαγωγές φαρμάκων.

SOS από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής: Περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης ανάγκης λείπουν από την αγορά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom