Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδηγούν σε φτωχοποίηση τα άτομα με αναπηρία


Η 3η Δεκέμβρη είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία. Καλό είναι όμως αυτές οι μέρες να μην καταντούν απλά εθιμοτυπικές αφιερώσεις, αλλά να αναδεικνύουν ένα υπαρκτό και ουσιαστικό ενδιαφέρον από την πλευρά της πολιτείας και όσων σχεδιάζουν, ασκούν και καθορίζουν πολιτικές.

της Ελένης Μπαρμπαλιά 
πρώην προέδρου του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας, 
πρώην δημοτικής συμβούλου & μέλους της Ανυπότακτης Πόλης

Ο Δήμος Ζωγράφου παραμένει ουσιαστικά απροσπέλαστος για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες και κάθε εμποδιζόμενο συμπολίτη μας, με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής και όλων των διοικήσεων μέχρι σήμερα. 

Αόρατοι οι συμπολίτες με αναπηρία στο Δήμο μας, που δεν έχει εκπονήσει ούτε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για την προσβασιμότητα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της πόλης μας. 

Να θυμίσουμε την υλοποίηση χρηματοδοτούμενου προγράμματος νέας πεζοδρόμησης με όδευση τυφλών, όπως προβλέπεται τυπικά πλέον, που λίγο μετά βρέθηκε να σκεπάζεται σε διάφορα σημεία από τις νέες στάσεις λεωφορείων που υλοποιήθηκαν βάσει άλλου χρηματοδοτούμενου προγράμματος; Θα ήταν για γέλια αλλά δυστυχώς είναι για κλάματα…

Τρία χρόνια πριν, η Ανυπότακτη Πόλη με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την παντελή έλλειψη προσβασιμότητας του κτιρίου που στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου στην οδό Ανακρέοντος 60, στερώντας τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών με αναπηρία σε πολιτιστικές δράσεις του Δήμου. Τρία χρόνια μετά το Πνευματικό Κέντρο παραμένει ακόμα ουσιαστικά απροσπέλαστο.

Η δημοτική αρχή για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών των συμπολιτών μας σε θέματα ψυχικής υγείας, ειδικά μετά την κρίση της πανδημίας και την φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και πρωτίστως των ατόμων με αναπηρία και ψυχική νόσο, αρκείται στη λειτουργία ενός υποστελεχωμένου Συμβουλευτικού Κέντρου Υγεία χωρίς τις ειδικότητες επιστημόνων εξειδικευμένων σε θέματα ψυχικής υγείας όπως ψυχίατροι ή ψυχολόγοι. 

Με πρόσληψη μη μόνιμων, αν και όταν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να το καλύπτει, χωρίς παρουσία μόνιμων ειδικευμένων επιστημόνων που εξασφαλίζουν και μία σχέση παρακολούθησης και ανάπτυξης δεσμών με ανθρώπους που την έχουν ανάγκη με σταθερό και όχι περιστασιακό τρόπο.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ακολουθεί ο Δήμαρχος και οι συνοδοιπόροι του, έχουν οδηγήσει στην πλήρη φτωχοποίηση τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Βλέπουν τις συντάξεις τους με την εφαρμογή του νέου συνταξιοδοτικού να ξεκινούν από τα 200 ευρώ, ενώ έχουν να δουν αυξήσεις στα αναπηρικά επιδόματά τους από το έτος 2011. 

Η φτωχοποίηση αυτή σε συνδυασμό με την πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας με το νέο νόμο Πλεύρη – Γκάγκα και την απουσία δημόσιων δομών κοινωνικής φροντίδας, ανοιχτά στην κοινότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με βαριά αναπηρία, αποτελούν εκρηκτικό μίγμα για την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες – ψυχικές παθήσεις. 

Σκανδαλώδες είναι το γεγονός ότι καμία δημοτική αρχή του Δήμου Ζωγράφου δεν πήρε πρωτοβουλία, ούτε καν είχε την πρόθεση, για την ίδρυση και λειτουργία Στέγης Αυτόνομης ή ημιαυτονόμης Διαβίωσης για τη στήριξη των οικογενειών που έχουν στην αποκλειστική φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες.

Στους καιρούς φτωχοποίησης και ένδειας κοινωνικών δομών με επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό η Δημοτική Αρχή αρκείται στη διοργάνωση ημερίδας ανήμερα της Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και την ισότιμη συμμετοχή, την προσβασιμότητα, και τη βελτίωση της καθημερινότητας τους. 

Λες και η ευθύνη είναι των πολιτών μόνο, η γνωστή «ατομική ευθύνη» που ακούγαμε και στην περίοδο της πανδημίας. Λες και τα δικαιώματα αυτά, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες των συλλογικών φορέων των ατόμων με αναπηρία, δεν καταπατούνται από τις πολιτικές που εφαρμόζει το ίδιο το κράτος, κεντρικό και τοπικό.

Η δημοτική κίνηση Ζωγράφου - Ανυπότακτη Πόλη μαζί με όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του Δήμου μας, μαζί με κάθε αγωνιστή/τρια με αναπηρία είναι εδώ για να συνεχίσει να δίνει καθημερινές μάχες μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για το ανθρώπινο δίκιο των αναπήρων και χρονίως πασχόντων που αγωνίζονται για να ενταχθούν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom