Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν είναι μία κανονική χώρα


Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης

Ο Πρωθυπουργός προβλέπει την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κηρύσσεται έκπτωτος. Η σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας γίνεται αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας. Σας φαίνονται γεγονότα μίας κανονικής χώρας;

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε τι θα κάνει αν το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο: «η Δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφαση της, αλλά δεν δίνω καμία πιθανότητα το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώσει τον διαγωνισμό.»

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού θεωρήθηκε τουλάχιστον «πρωτότυπη». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν τη στάση του και τον κατηγόρησαν για προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση, φυσικά, απέρριψε τις αιτιάσεις.

Όμως ακόμα και αν οι προθέσεις του Πρωθυπουργού είναι αγνές, η δήλωση του δύναται να φέρει σε δύσκολη θέση τους δικαστικούς. Αν η απόφαση τους δικαιώνει τις προσδοκίες του Πρωθυπουργού, τότε, πιθανώς, θα είναι ευάλωτοι σε υπονοούμενα για διατήρηση προνομιακής σχέσης με την κυβέρνηση.

Αν πάλι η απόφαση τους ακυρώνει τον διαγωνισμό, τότε θα ελεγχθούν για πρόθεση υπονόμευσης το κυβερνητικού έργου –ήδη υπάρχει σχετική αρθρογραφία στον φιλικό προς την κυβέρνηση Τύπο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να υπάρξει δήλωση «κύκλων του Συμβουλίου της Επικρατείας», που διευκρίνισαν ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και αποφασίζει ανεπηρέαστη. Το γεγονός είναι, αν μη τι άλλο, πρωτοφανές. Ξέραμε πως η Δικαιοσύνη έχει «κύκλους». Όχι όμως και το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο.

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος κηρύχθηκε έκπτωτος από το αξίωμα του, αποκλείστηκε από το δικαίωμα επανεκλογής και περιμένει να μάθει πού θα μετατεθεί.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος είχε στο γραφείο του μία σειρά υποθέσεων υψηλού ενδιαφέροντος. Από τη Siemens ως τα «στημένα» στο ποδόσφαιρο. Επίσης είχε ταυτοποιηθεί ως ο «Παναθηναϊκάκιας», δηλαδή ο δικαστικός που εφέρετο να είναι φίλα προσκείμενος προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί, όμως κηρύχθηκε έκπτωτος ο Ισίδωρος Ντογιάκος; Το εξηγεί ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης:

«Ξέρετε ποιο είναι το φοβερό παράπτωμα του Εισαγγελέα Εφετών κ. Ισ. Ντογιάκου; Στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας εισαγγελέων εφετών είχε περιλάβει ως θέμα προς συζήτηση «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου (Βασιλικής Θάνου) στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών».

Μετά από πειθαρχική δίωξη της κ. Β. Θάνου το Πειθαρχικό Συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της επίπληξης για συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητα του εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διεθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλος θεώρησε την ποινή ήπια και ζήτησε να εξετασθεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο πράγματι τον δικαίωσε, επέβαλε στον κ. Ντογιάκο ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών, η οποία οδηγεί στην έκπτωσή του από το αξίωμα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, αλλά και στον αποκλεισμό του από τις επικείμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το Σάββατο. (…) (Σημ. Ζείδωρον: Κι όντως δεν είμαστε μία κανονική χώρα!Ο Ντογιάκος κατεβαίνει σήμερα στις εκλογές,αφού φρόντισαν να μην του κοινοποιήσουν την απόφαση!!! και το κορυφαίο... επανεξελέγη άνετα!!!).

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ένας υποψήφιος που δεν είναι αρεστός στην ηγεσία της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης, διώκεται πειθαρχικά και στερείται το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα τρεις μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές είναι μάλλον προβληματικό για μία δημοκρατία και την ποιότητα της δικαιοσύνης της.»

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν έλεγχο στο γραφείο της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Η Εισαγγελία Διαφθοράς διερευνά καταγγελίες σχετικά με τη διαχείριση διαφημιστικών κονδυλίων του ΚΕΕΛΠΝΟ από την εταιρεία της κυρίας Νικολοπούλου-Στουρνάρα.

Η κυρία Νικολοπούλου δήλωσε ευθέως ότι πρόκειται για μία ενέργεια που στην πραγματικότητα στρέφεται κατά του συζύγου της. Αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να αποδειχθεί. Ωστόσο λίγες ώρες πριν την εισαγγελική έρευνα έγινε γνωστό πως ο κεντρικός τραπεζίτης σκοπεύει να απορρίψει τις κυβερνητικές επιλογές για τη διοίκηση της Attica Bank, ενώ επιβάλλει και «πάγωμα» στις χορηγήσεις.

Σημειώστε ότι η Attica Bank είναι μία μη συστημική τράπεζα που ελέγχεται απολύτως από την κυβέρνηση. Εκτός των άλλων, η σχέση του Γιάννη Στουρνάρα με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει από έντονες διακυμάνσεις.

Είναι συμπτωματικά όλα αυτά; Είναι τυχαίο που η έρευνα στο γραφείο της συζύγου του διοικητή πραγματοποιήθηκε όταν αυτός εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για μία κεντρική κυβερνητική επιλογή; Κανένας δεν μπορεί να αποδείξει πως δεν είναι.

Δείτε όμως την εικόνα από ψηλά. Μέσα σε πέντε μέρες έχουμε τρία γεγονότα που φέρουν στον πυρήνα τους το στοιχείο της Δικαιοσύνης, με τρόπο που προσβάλλει την έννοια της κανονικότητας στη χώρα.

Κοινώς πρόκειται για εξελίξεις που είναι δύσκολο ως απίθανο να συμβούν σε μία κανονική χώρα του δυτικού κόσμου μέσα στην ίδια εβδομάδα. Όμως εδώ δεν είναι μία κανονική χώρα του δυτικού κόσμου.

Και πώς θα μπορούσε να είναι όταν οι δικαστικοί βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα και στα δελτία ειδήσεων; Αντίστοιχη δημοσιότητα έχουν μόνο στην Ιταλία και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν έχει καμία σημασία τι λέει η είδηση. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα διηγείται μία ιστορία διαφθοράς.
http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom