Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΦΙΑλτης για τα παιδιά των κοινωνικών ιδρυμάτων


της Ελευθερίας Σπυράκη

Φωνές αγανάκτησης ηχούν από τα Ιδρύματα Πρόνοιας της χώρας που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για τον ΕΝΦΙΑ, ανεβαίνοντας τον δικό τους Γολγοθά εν καιρώ κρίσης.

Με τα περισσότερα εκ των ιδρυμάτων να δίνουν καθημερινά
αγώνα να αντιμετωπίσουν την φορο-λαίλαπα της κυβέρνησης εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης, σήμερα είναι υποχρεωμένα να "ριχτούν" σε ακόμη ένα γερό σπριντ αντοχής για την εύρεση αστρονομικών ποσών που πρέπει να καταβάλουν στο κράτος ενώ ήδη το «καμπανάκι» του κινδύνου έχει χτυπήσει, προειδοποιώντας ακόμη και με λουκέτο.

Με άλλα λόγια, το μέλλον δεκάδων παιδιών και ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σκιαγραφείται δυσοίωνο σε περίπτωση κλεισίματος των εν λόγω ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας, περνώντας παράλληλα την θηλιά στο λαιμό εκατοντάδων εργαζόμενων που σε μια νύχτα κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS και το Άσυλο Ανιάτων είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις σωματείων που δίχως να παίρνουν ούτε ένα ευρώ κρατική επιχορήγηση καλούνται να πληρώσουν ακριβά το "μάρμαρο" αφού το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ο ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 57.313,31 ευρώ, που καλείται να πληρώσει το «Χαμόγελο του Παιδιού», σύμφωνα με το εκκαθαριστικό σημείωμα που εστάλη στη μη κυβερνητική οργάνωση, "παγώνοντας" το "Χαμόγελο" των ιθυνόντων, που μέσω επιστολής τους στον πρωθυπουργό ζητούν να απαλλαχθούν από φόρο τόσο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όσο και όλοι οι οργανισμοί προστασίας παιδιών.

Σε επικοινωνία του Newpost με τον πρόεδρο του "Χαμόγελου του Παιδιού" κ. Κώστα Γιαννόπουλο έγινε γνωστό ότι ότι το ίδρυμα του έλαβε εκκαθαριστικό παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών ότι θα γίνει προσπάθεια να ρυθμιστεί νομοθετικά η απαλλαγή από φόρους.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση .

"Ο κόσμος είναι το δίκιο και η δύναμη μας και αυτό αποδείχθηκε από την άμεση ανταπόκριση που έδειξε μέσω της σελίδας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που διαθέτει το ίδρυμα" ενώ εν συνεχεία προσθέτει: "υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που ζήτησαν να συνεισφέρουν οικονομικά ωστόσο θεωρούμε άδικο ο κόσμος να καλείται να πληρώνει φόρους αντί για πράξεις καλοκαγαθίας οι οποίες θα βοηθήσουν τα παιδιά".

Μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννόπουλος γνωστοποίησε ότι ήδη έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό έτσι ώστε να του παραθέσει ένα προς ένα τα ζητήματα που πλήττουν το κοινωφελές έργο του ιδρύματος, επισημαίνοντας ότι "μόνο εκείνος είναι σε θέση να λύσει τον γόρδιο δεσμό".

Τέλος, ο πρόεδρος από το "Χαμόγελο του Παιδιού" έθιξε ακόμη ένα θέμα- "αγκάθι", αυτό των τελών κυκλοφορίας των οποίων η συνολική αξία υπολογίζεται στα 180.000 ευρώ υποστηρίζοντας ότι το πόσο που θα καλεστούν να πληρώσουν είναι τεράστιο.

Στο μεταξύ ανάλογη ήταν και η αντίδραση ΜΚΟ που βρίσκονται στην ίδια μοίρα όπως το Άσυλο Ανιάτων, ένα από τα ιστορικότερα κοινωφελή μη κερδοσκοπικά σωματεία στην Ελλάδα το οποίο καλείται να πληρώσει ( 1.028.000,05 ευρώ). Μάλιστα μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε αναφέρει τα ακόλουθα:

Το σωματείο διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία που προέρχεται από δωρεές ιδιωτών και ζητά από την κυβέρνηση να αντιμετωπιστεί «ως ένα ιστορικό φιλανθρωπικό σωματείο το οποίο έχει φροντίσει με τις δικές του δυνάμεις χιλιάδες συνανθρώπων μας μέχρι σήμερα και θέλει να συνεχίσει να προσφέρει σε αυτούς που το έχουν ανάγκη».

«Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι στο σύνολο των 887 συνολικών ακινήτων μας ο περσινός ΕΝΦΙΑ ανερχόταν στα 908.839,73 € και ο φετινός στα 1.028.000,05 € παρά το ότι δεν έχει αυξηθεί η περιουσία μας».Επισημαίνει, δε, ότι τα 396 από αυτά τα ακίνητα είναι ανοίκιαστα και δεν αποφέρουν το παραμικρό έσοδο.

Στο ίδιος μήκος κύματος κινούνται και τα Παιδικά Χωριά SOS που πρέπει να προχωρήσουν στην αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ ύψους (92.000 ευρώ) δημιουργώντας εύλογα το ερώτημα για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των ιθυνόντων της κυβέρνησης σε περίπτωση μη αποπληρωμής των τσουχτερών λογαριασμών από τις ΜΚΟ των οποίων η οικονομική κατάσταση καρκινοβατεί.

Το θέμα των πληρωμών ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν κοινωφελή ιδρύματα όπως το Χαμόγελο του Παιδιού και τα Παιδικά Χωριά SOS, έφεραν στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος μέσω επίκαιρων ερωτήσεων τους.

Μάλιστα ο κ. Θεοχάρης πρότεινε στο αρμόδιο υπουργείο τον σχεδιασμό απαλλαγών και εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που χρησιμοποιούνται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων των κοινωφελών ιδρυμάτων. Παράλληλα, πρότεινε και την θεσμοθέτηση διαδικασίας πιστοποίησης των κοινωφελών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που θα δικαιούνται απαλλαγών και εκπτώσεων, βάσει κριτηρίων λειτουργίας, σκοπού δραστηριοτήτων και διαχείρισης χρηματοδότησης.
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom