Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Η αποθήκη - σουίτα για «εκλεκτούς» των φυλακών Αυλώνα (φωτο)


Συντάκτης: Αντα Ψαρρά
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, όταν ανέλαβε έχοντας στόχο την καλύτερη δυνατή επόπτευση των φυλακών, όρισε τον αναγνωρισμένου κύρους πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Στ. Μαντακιοζίδη ως επιθεωρητή φυλακών. 

Επίσης συνέστησε μια ομάδα συντονισμού με επικεφαλής τον πρώην διευθυντή Φυλακών του Κορυδαλλού και του Αυλώνα, Π. Δουλάμη, που είχε δύο φορές στο παρελθόν (2010 και 2011) γίνει στόχος: την πρώτη φορά δέχτηκε επίθεση και ξυλοδαρμό, ενώ τη δεύτερη, εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητό του. Επιθέσεις που ποτέ δεν διαλευκάνθηκαν. Ο Π. Δουλάμης είχε τοποθετηθεί διευθυντής από τον Νίκο Δένδια.

Ο επιθεωρητής, σε αιφνιδιαστική πρόσφατη επίσκεψη και έλεγχο στις φυλακές του Αυλώνα, ζήτησε να του ανοίξουν μια κλειδωμένη πόρτα για την οποία τον διαβεβαίωσαν ότι είναι αποθήκη. Τελικά, η αποθήκη αποδείχθηκε σουίτα πολυτελείας (κατασκευασμένη το 2014), η οποία προοριζόταν για «υψηλούς» κρατούμενους.

Εκεί κρατείται σήμερα για ποινική-οικονομική υπόθεση κάποιος επώνυμος. Ο εισαγγελέας αμέσως ζήτησε πειθαρχικό έλεγχο (ΕΔΕ) για τη διευθύντρια της φυλακής και τον αρχιφύλακα. Ακολούθησε η μετάθεση της διευθύντριας στον Ελεώνα Θήβας (στο παράρτημα αποτοξίνωσης), ενώ ο αρχιφύλακας μετατέθηκε στην Κόρινθο. Στις Φυλακές Αυλώνα υπηρετεί σήμερα και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σωφρονιστικών (ΟΣΥΕ).

Οι μεταθέσεις αυτές από το αρμόδιο Συμβούλιο επέφεραν κι άλλες αλλαγές. Συγκεκριμένα, στις Φυλακές Αυλώνα τοποθετήθηκε η μέχρι χθες διευθύντρια του Ψυχιατρείου Κορυδαλλού, ενώ στο Ψυχιατρείο, όπως προαναφέραμε, ανέλαβε καθήκοντα η Χ. Κουτσομιχάλη.

Με τις αλλαγές αυτές αλλά και με την απόφαση του υπουργείου να δοθεί ουσιαστικός ρόλος στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο που αποφασίζει τις μεταθέσεις και τις μετακινήσεις υπαλλήλων ήταν εξ αρχής αντίθετοι οι «παλιοί» συνδικαλιστές.

Το 5μελές Συμβούλιο λειτουργεί με δύο εκπροσώπους από την πλευρά των εργαζομένων. Ο ένας εξ αυτών είναι ο Α. Αραβαντινός, ο οποίος είναι ταυτόχρονα εκπρόσωπος και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εκλεγμένος από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Θυμίζουμε εδώ ότι ο ίδιος είναι και αρχιφύλακας στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού.

Είναι φανερό ότι οι αλλαγές σε εύλογα χρονικά διαστήματα επιβάλλονται και στις διευθύνσεις των φυλακών ούτως ώστε να μη δημιουργούνται στεγανά και μάλιστα πολύ επικίνδυνα εφόσον μιλάμε για παρόμοια ιδρύματα.

♦ Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom