Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες


Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες κατά του νέου ασφαλιστικού, ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, μετά την πρόσκληση για διάλογο από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Μπλόκα αγροτών στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία αλλά και στον
Εύηνο ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά επ' αόριστον κλείσιμο των δρόμων, διαφοροποιώντας την στάση τους από την "γραμμή" που αποφασίστηκε κατά την συνάντηση στα Τέμπη, για στάση αναμονής μέχρι την συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.

Παράλληλα δημιουργούνται νέα μπλόκα, όπως στη Νίκη και στην Κρυσταλλοπηγή, με δυνάμεις από την Καστοριά και τις Πρέσπες και τα υπάρχονται ενισχύονται συνεχώς.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον νομό Ιωαννίνων κατευθύνονται με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, στο 10ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, όπου στήνουν νέο μπλόκο στην Ήπειρο. Σύμφωνα με την συντονιστική τους επιτροπή, ο δρόμος θα κλείσει από τις 7 έως τις 9 το βράδυ, και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για την κλιμάκωση της κινητοποίησης τους.
Συνολικά, 10.000 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα σε διάφορα κομβικά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας.

Αιφνιδιαστική αλλαγή σκηνικού στη Μακεδονία

Λίγο πριν τις 14:00 της Δευτέρας σε επ' αόριστον κλείσιμο προχώρησαν τα μπλόκα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, αλλά και στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι «μπλοκαρισμένος» είναι ο κόμβος στα Κερδύλλια επί της Εγνατίας Οδού, από τις 20 Ιανουαρίου 2015.
Στο μεταξύ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών ένωσαν τις δυνάμεις με ένα νέο μπλόκο στην γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης-, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.
Στον νομό Σερρών δημιουργήθηκε νέο μπλόκο στην Παλαιωκόμη, ενώ ο νομός Πέλλας αριθμεί πλέον τρία, σε Άρνισα, Μαυροβούνι και Μεσημέρι. Στον νομό Χαλκιδικής εντάχθηκε νέο μπλόκο στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, ανεβάζοντας έτσι τα μπλόκα στα τρία. Στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών εντάχθηκαν σήμερα περισσότερα από 80 μελισσοκομικά οχήματα. Νέα μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Δεσκάτη Γρεβενών και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και της αντολικής Θεσσαλονίκης βρίσκονται, ήδη, στον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία» και αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς.
Κλείσιμο δρόμων επ' αόριστον στον Εύηνο
Στον Εύηνο εν τω μεταξύ, πάρθηκε η απόφαση για ακόμη σκληρότερη στάση απέναντι στην κυβέρνηση, με επ' αόριστον κλείσιμο του δρόμου στο μπλόκο του Εύηνου από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας.
Αυτό είπε σε δηλώσεις του σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού (ΣΚΑΪ) ο Γρηγορης Μετάνιας, Πρόεδρος Νέων Αγροτών Αιτωλοακαρνανίας, δίνοντας το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα.
Η απόφαση που έχει παρθεί στα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας, αφορά δίωρους αποκλεισμούς από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ σε κάποιες περιοχές έχει αποφασιστεί να υπάρξουν και ωριαίοι ή μεγαλύτεροι αποκλεισμοί δρόμων καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Στην Πελοπόννησο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, διατηρώντας μικρές δυνάμεις σε όλα τα μπλόκα που έχουν δημιουργήσει, ενώ από τις 6το πρωί της Δευτέρας αγρότες της Αρκαδίας συμβολικά απέκλεισαν την είσοδο των γραφείων του ΟΓΑ Πελοποννήσου, στην Τρίπολη.
Από το πρωί στο μπλόκο του Βλαχιώτη υπάρχουν τριάντα τρακτέρ και λίγα αγροτικά αυτοκίνητα. Ίδια δύναμη σχεδόν υπάρχει και στα μπλόκα των Κροκεών, της Λίμνης Γυθείου, ενώ από σήμερα άλλο ένα μπλόκο έχει δημιουργηθεί στη Λακωνία στο ύψος της Συκιάς του δήμου Μονεμβασιάς.
Στην Αρκαδία, οι αγρότες της ΠΑΣΥ το πρωί απέκλεισαν την είσοδο των γραφείων του ΟΓΑ Πελοποννήσου για δίωρο, ενώ μετακίνησαν το μπλόκο στο 10ο χλμ. Τρίπολης - Νεστάνης πλησίον του κόμβου Βυτίνας και έχουν περί τα 25 τρακτέρ.
Στην Αργολίδα παραμένουν τα μπλόκα της Δαλαμανάρας με δεκαπέντε τρακτέρ και στο Κουτσοπόδι με διπλάσια δύναμη, ενώ στην Κορινθία αποχώρησε η μεγάλη δύναμη αγροτών που υπήρχε το Σαββατοκύριακο και σήμερα το πρωί στα διόδια του Ισθμού βρίσκονται περί τα δέκα τρακτέρ και είκοσι αγροτικά αυτοκίνητα.
Στα Τρίκαλα, αγρότες από διάφορα χωριά του νομού Τρικάλων, αναμένεται αύριο να ενισχύσουν το μπλόκο της Νίκαιας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η 'Ανοιξη» Απόστολος Θωμόπουλος.
Ο ίδιος υποστήριξε πως ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση τρακτέρ στο κόμβο της Νίκαιας, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, να καταστεί ως ένα από τα πιο ισχυρά μπλόκα που έχουν στηθεί ποτέ σε αγροτική κινητοποίηση τα τελευταία χρόνια.
Οι αγρότες της Μακεδονίας εξάλλου, στήνουν νέα μπλόκα σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας. Στο μεταξύ, στον χορό των κινητοποιήσεων εισέρχονται καθημερινά ολοένα και περισσότερες τάξεις παραγωγικών και άλλων επαγγελματικών φορέων, ενώ και απλοί πολίτες συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ύστερα από το κάλεσμα που έχουν απευθύνει οι συμμετέχοντες στα μπλόκα.
Στα Χανιά, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ανακοίνωσαν τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 11:00. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με τα αγροτικά οχήματά τους σε σημείο, το οποίο θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, όπου και θα παραμείνουν στήνοντας μπλόκο.

Συμβολικός αποκλεισμός στο Λασίθι

Στον συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του Οροπεδίου Λασιθίου προχώρησαν το μεσημέρι της Δευτ΄ρας αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, παρά το τσουχτερό κρύο και τη χιονόπτωση.
Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη μετά από έκτακτη κοινή συνέλευση των αγροτών, κτηνοτρόφων και επαγγελματιών του οροπεδίου Λασιθίου, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, παρουσία του δημάρχου, Γιάννη Στεφανάκη.
«Επειδή ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας ζητούμε να αποσυρθούν, άμεσα, τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση και να γίνει ειλικρινής και με ουσία διάλογος, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των αγροτικών συλλόγων ανά την Ελλάδα» αναφέρουν σε ψήφισμά τους. 
Παράλληλα, τονίζουν ότι είναι αντίθετοι στα νέα φορολογικά μέτρα, τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και την πολιτική των τελευταίων ετών, που έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος καλλιέργειας.
Έτσι, όπως επισημαίνουν, αποφάσισαν την ευθυγράμμιση των επόμενων κινήσεων με αυτές του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου των αγροτών και κάθοδο σε δυναμικές κινητοποιήσεις με προσυγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου.
Εν τω μεταξύ, σε επ' αόριστον αποκλεισμό των γραφείων του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα προχωρήσουν οι αγρότες, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αναμένεται να τις κλιμακώσουν την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, με παγκρήτιο συλλαλητήριο, και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων σωματείων και φορέων.
Αποστόλου: Αυξήθηκε το εισόδημα των αγροτών 

Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κάλεσε τους αγρότες σε διάλογο, υποστηρίζοντας ότι το εισόδημά τους αυξήθηκε κατά 12,5% την περίοδο 2014-2015.

Κατά την προχθεσινή ομιλία του στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να προστάτεύσει το εισόδημά τους και ανακοίνωσε την διάθεση 15 δισ. ευρώ για τον αγροτικό κόσμο την επόμενη πενταετία.
«Εμείς αγωνιζόμαστε για τους μικρούς αγρότες, που παίρνουν λιγότερα από τα έξοδα τους, όχι αυτούς τους με τις υπέρογκες ενισχύσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Οι επόμενες κινήσεις των αγροτών αναμένεται να ξεκαθαριστούν στην συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη. Δύο μέρες αργότερα, κατά την έναρξη της έκθεσης Agrotica 2016 στη συμπρωτεύουσα, θα γίνει συλλαλητήριο και αναμένεται να οριστεί η αντιπροσωπεία η οποία θα λάβει μέρος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό - αν τελικά πραγματοποιηθεί.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Σερρών Στέργιος Λίτος, κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάει αυτοπροσώπως για διάλογο στα μπλόκα, «όπως έκανε όταν ήταν στην αντιπολίτευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom