Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Το μήνυμα-απάντηση Τσίπρα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό: Τέλος στο blame game (βίντεο)


Μετά τις απειλές προς την Ελλάδα για έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν εάν δεν συμμορφωθεί εντός τριμήνου με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για το προσφυγικό και δεν ελέγξει καλύτερα τα σύνορά της, ήρθε η απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα από το Ισραήλ όπου βρίσκεται.

O κ. Τσίπρας επιτέθηκε στους ευρωπαίους μιλώντας για γραφειοκράτες
των Βρυξελλών και τους κάλεσε να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. Μάλιστα, τους κάλεσε να σταματήσουν το παιχνίδι ευθυνών, λέγοντας χαρακτηριστικά, "τέλος στο blame game", λέγοντας πως δεν είναι αποτελεσματικό.


Διευκρίνισε πως η συνεισφορά της Ελλάδας σε αυτό το θέμα είναι σημαντική ακόμα κι αν αυτό δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας πως η πραγματικότητα είναι καταγεγραμμένη και αναγνωρισμένη.

Κάλεσε με αυστηρό ύφος την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα σημειώνοτνας πως η λύση πρέπει να δοθεί σρτη Συρία και με τη συνεργασία της Τουρκίας.

Δεσμεύτηκε πως όλα όσα έχει αναλάβει η Ελλάδα ως υποχρεώσεις θα είναι έτοιμα τον επόμενο και δήλωσε πως "μένει να δουμε αν και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς την Ελλάδα.

Στο ερώτημα πόσο θα αντέξει η Ελλάδα να διαχειρίζεται ένα θέμα που ξεπερνά τις δυνάμεις της και που οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του οποίου δεν γίνονται αποδεκτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εκείνος θα έλεγε πόσο θα αντέξει και η Ευρώπη, για να σημειώσει ότι η Ελλάδα δέχεται μια πίεση πολύ μεγαλύτερη από τις αντοχές της τους τελευταίους μήνες, στα μικρά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.

Υπογράμμισε ότι παρότι βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση και σε μια δύσκολη προσαρμογή, η Ελλάδα καταφέρνει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

Τόνισε ότι είναι σημαντική η συνεισφορά της χώρας μας στην Ευρώπη, ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός ντροπιάζεται από τις εικόνες των νεκρών παιδιών στο Αιγαίο πέλαγος και έστειλε το μήνυμα ότι δεν έχει σημασία αν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες το κατανοούν ή αδιαφορούν, αλλά πως σημασία έχει ότι είναι μια διεθνής πραγματικότητα καταγεγραμμένη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις που έχουν προχωρήσει, ότι θα είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα και ότι μένει να φανεί κι αν η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα.

Γενικότερα σημείωσε ότι η λύση του προβλήματος περνάει μέσα από μια συνεργασία με την Τουρκία και μέσα από την κατάλληλη συνεννόηση και συνεργασία και τον επιμερισμό των βαρών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα ακόμη μήνυμα, ότι το blame game, (σ.σ. το παιχνίδι για το ποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη), ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό. Σημασία έχει, τόνισε, να βρούμε λύσεις, να μοιράσουμε βάρη και όχι να μοιράσουμε ευθύνες.

Γεροβασίλη: Όχι στην επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας

Το θέμα «είναι πολύ σοβαρό και η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης», απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε πως μόλις πριν δύο ημέρες, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, κατέληξαν σε απόφαση, για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του Μεταναστευτικού.

Κοινός τόπος της απόφασης αυτής είναι ότι το κλειδί της διαχείρισης του προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία και στην τήρηση, από αυτήν την χώρα, των συμφωνηθέντων.

«Η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν προχωρά, χωρίς η ευθύνη να βαραίνει οποιονδήποτε στη χώρα μας», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Με βάση αυτό το δεδομένο, «θεωρούμε μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, όταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα, 2.5 μήνες αργότερα».

Η Ελλάδα έχει ζητήσει επανειλημμένα την ενίσχυση της Frontex σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με μερική, ωστόσο, ανταπόκριση.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου έχει μείνει μετέωρο: από τους 160.000 πρόσφυγες, μόνο 414 έχουν μετεγκατασταθεί.

Η επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης και στην Τουρκία έχει μηδαμινά αποτελέσματα παρά τις διεθνείς συμφωνίες.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης», επισημαίνει η κ. Γεροβασίλη.

Η Ελλάδα «ξεπερνά τον εαυτό της προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο», το μήνυμα που στέλνει η Όλγα Γεροβασίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom