Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Αναζοπυρώνεται το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια καπνού στην Αιτωλοακαρνανία

Με μεθοδικότητα η Ένωση Μεσολογγίου αναζητά τρόπους ώστε να αυξηθεί η καλλιέργεια καπνού, με αιχμή την Μακρυνεία

Η κατάρρευση του παραγωγικού ιστού στην Αιτωλοακαρνανία, οι αδιέξοδες στις περισσότερες περιπτώσεις επιλογές που έγιναν αλλά και οι διαρκείς μειώσεις στις επιδοτήσεις στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία κάθε χρόνο, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα, που χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνεται. 

Η περιοχή κινδυνεύει άμεσα, εάν αυτό δεν έχει γίνει ακόμη να μεταβληθεί σε κέντρο παροχής υπηρεσιών, όπου τον πρώτο λόγο στην ανακύκλωση του χρήματος θα διαδραματίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλάζοντας παντελώς το οικονομικό μοντέλο που επί δεκαετίες κυριαρχούσε.

Μπροστά σε αυτήν την καταστροφική προοπτική όμως υπάρχουν φορείς , σύλλογοι αλλά και μεμονωμένα άτομα που αναζητούν διεξόδους, ώστε να επέλθει μια αλλαγή σε πρώτη φάση τουλάχιστον ως προς το παραγωγικό μοντέλο και να επιτρέψει σε οικογένειες να επανακάμψουν στον πρωτογενή τομέα.

Μπορεί κανείς να περιμένει να ακούσει για κάποιο νέο προϊόν ή για μια νέα και πρωτοποριακή καλλιέργεια, αλλά μπροστά και στις αποτυχίες που έχουν καταγράφει σε ανάλογες περιπτώσεις, τουλάχιστον η Ένωση του Μεσολογγίου προσδοκά μια μεταστροφή μέσα από την επιστροφή στην καλλιέργεια του καπνού, ξεκινώντας από μια περιοχή όπου εξακολουθούν να υπάρχουν παραγωγοί που επιμένουν, την Μακρυνεία.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Μεσολογγίου μαζί με τοπικούς παραγωγούς αλλά και τον δήμο Αγρινίου, προσανατολίζονται στην έναρξη μιας προσπάθειας για την προοπτική της επιστροφής του καπνού στην περιοχή, με πρόσκληση που απευθύνεται σε νυν ή εν δυνάμει παραγωγούς αλλά και στους φορείς του καπνεμπορίου που ήδη αγοράζουν ή ενδιαφέρονται να αγοράσουν καπνά τύπου Σ ή Βιρτζίνια που παράγονται εδώ.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας την περασμένη Παρασκευή 22 στο Δημοτικό Σχολείο της Γαβαλούς πραγματοποιήθηκε και η σύσκεψη στην οποία και κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Ένας νέος παίκτης από το καπνεμπόριο
Η κινητικότητα αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία, μιας και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΣΕΚΕ, η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος , έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά κάπνων από την περιοχή, μιας και σύμφωνα με πληροφορίες η καπνεμπορική επιχείρηση που δραστηριοποιούνταν εδώ (Καπνική Μιχαηλίδης) δεν σύναψε τον αναμενόμενο αριθμό συμβολαίων με παραγωγούς κι έτσι υπάρχει αναζήτηση και για άλλες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, θα απορροφηθεί περίπου 20% λιγότερη ποσότητα καπνού που παράχθηκε το 2015 σε σχέση με το 2014, ενώ ακόμη και τα καπνά αυτά δεν έχουν ζυγιστεί και παραμένουν στις αποθήκες των αγροτών.

Η δραστηριοποίηση της ΣΕΚΕ όμως δημιουργεί νέα δεδομένα, μιας και εμφανίζεται διατεθειμένη να απορροφήσει όλη την τοπική παραγωγή. Έχει μάλιστα δημιουργήσει ένα νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο μεταποίησης στην Ξάνθη και συνεργάζεται με την Phillip Morris.

Ο ρόλος των αποθηκών της Phillip Morris στη Νεάπολη
Αυτό είναι ένα δεδομένο που έχει ξεχωριστή σημασία για την Αιτωλοακαρνανία, μιας και όπως είναι γνωστό, η πολυεθνική καπνοβιομηχανία διατηρεί στην ιδιοκτησία της τεράστιες αποθήκες στη Νεάπολη του δήμου Αγρινίου.

Η υποδομή αυτή μάλιστα είχε διαφημιστεί πριν από μερικά χρόνια, το καλοκαίρι του 2013 ως «διαμεκατομιστικό κέντρο καπνού» για την Ευρώπη από την πολυεθνική και η κυβέρνηση της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τότε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πανηγύριζαν κάνοντας λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους επενδυτές. Βέβαια η όλη ιστορία κατέληξε σε φιάσκο και τουλάχιστον στην τοπική οικονομία, ουδεμία αλλαγή επήλθε.

Υπάρχουν τώρα όμως σκέψεις ή και προτάσεις που σχετίζονται ακόμη και με την δημιουργία γραμμής επεξεργασίας των καπνών για λογαριασμό της πολυεθνικής στον δήμο Αγρινίου, με δεδομένη την τεράστια αυτή υποδομή που ουσιαστικά έχει μείνει ανεκμετάλλευτη και σε συνδυασμό με την συνεργασία που έχει με την ΣΕΚΕ. Αυτό πρακτικά μπορεί να σιμώνει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας.

Οι κινήσεις αυτές δεν είναι καθόλου τυχαίες και μπορούν να χαρακτηριστούν μάλλον αναγκαίες, μιας και πρέπει να σημειωθεί πως μόνον στην περιοχή της Μακρυνείας με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ υπήρξε αυτόματα απώλεια περίπου 700.000 ευρώ από τους παραγώγους, και με βάση τα όσα προβλέπει , υπάρχει απώλεια επιπλέον 300 χιλιάδων κάθε χρόνο. Εάν μεταφέρουμε αυτές τις απώλειες σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας γίνεται εύκολα αντιληπτή η απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από επιδοτήσεις κάθε χρόνο.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις» λένε χαρακτηριστικά αγρότες – κάτοικοι από την περιοχή της Μακρυνείας , που θεωρούν πως και η σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής μπορεί να είναι μια αρχή για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την καπνοκαλλιέργεια, με βάση όμως και την απόδοση ενός εισοδήματος που θα είναι ικανοποιητικό μέσα από την παραγωγή ενός προϊόντος που οι αγρότες της περιοχής γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον, ώστε να του προσδώσουν και την αναγκαία ποιότητα.

Στην σύσκεψη προσκλήθηκαν και οι τρεις καπνεμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή και συγκεκριμένα η Καπνική Μιχαηλίδης, η ΣΕΚΕ και η ΚΑΒΕΞ Γλεούδης.

Π.Η.Τ. 
από την εφημερίδα «Γεγονός»

http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom