Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Ταυτοποιήθηκαν οι «Greek Electronic Army» που έκαναν κυβερνοεπιθέσεις,μία σύλληψη


Δικογραφία σε βάρος επτά ατόμων, εκ των οποίων ένα συνελήφθη με την κατηγορία ότι πρόκειται για την ομάδα χάκερ με την ονομασία «Greek Electronic Army», τα οποία φέρονται ότι είναι πίσω από σωρεία κυβερνοεπιθέσεων σε ιστοσελίδες δημόσιων φορέων και ιδιωτικών εταιρειών, από τις 07-01-2015 έως τις 28-05-2015, σχηματίστηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πρόκειται, κυρίως, για νεαρά άτομα ηλικίας 17,18, 19 και 21 ετών, ενώ στην ομάδα εμπλέκονται ακόμα ένας 50χρονος και ένας 36χρονος και η δικογραφία αφορά παράνομη αντιγραφή, χρήση απορρήτων δεδομένων και πρόσβαση σε προγράμματα και στοιχεία ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σελίδας της ομάδας «Greek Electronic Army», στο Facebook, με αναρτήσεις σύμφωνα με τις οποίες, μέλη της ομάδας προέβησαν σε επιθέσεις σε βάρος συγκεκριμένων ιστοσελίδων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε η εμπλοκή, στις διαδικτυακές επιθέσεις, ενός 17χρονου, στο σπίτι του οποίου, σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκε και κατασχέθηκε σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπου ήταν αποθηκευμένα τα λογισμικά των σχετικών διαδικτυακών επιθέσεων.

Μετά από πολύμηνη αστυνομική και διαδικτυακή έρευνα των αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και των λοιπών μελών που συμμετείχαν στις προαναφερόμενες διαδικτυακές επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της διαδικτυακής ομάδας:
- Ένας 18χρονος κάτοικος Θεσσαλονίκης, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα στις 18-01-2016, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι με αποθηκευμένα τα λογισμικά από τις σχετικές διαδικτυακές επιθέσεις.
- Ένας 19χρονος κάτοικος Πατρών, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα στις 18-01-2016, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι με αποθηκευμένα τα λογισμικά από τις σχετικές διαδικτυακές επιθέσεις.
- Ένας 21χρονος κάτοικος Καρδίτσας, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα στις 18-01-2016, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε εσωτερικός σκληρός δίσκος με αποθηκευμένα τα λογισμικά από τις σχετικές διαδικτυακές επιθέσεις.
- Ένας 50χρονος κάτοικος Διδυμοτείχου, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα, απουσία του, στις 19-01-2016, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε εσωτερικός σκληρός δίσκος.
- Ένας 36χρονος, ο οποίος και συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, σε περιοχή της Αττικής, στις 19-01-2016, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ξίφος, αεροβόλο όπλο, τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής με αποθηκευμένα αρχεία με τα ονόματα χρηστών, διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και κωδικοποιημένα συνθηματικά. Επιπλέον, εντοπίστηκαν 1.642 φάκελοι που αντιστοιχούσαν σε ονόματα ελληνικών και ξένων ιστοσελίδων, οι οποίες είχαν ελεγχθεί («σκαναριστεί») με την χρήση λογισμικών-εργαλείων, με σκοπό τον εντοπισμό των κενών ασφαλείας τους.
- Ένας 18χρονος κάτοικος Αθηνών, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα στις 27-01-2016, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε εσωτερικός σκληρός δίσκος, με αποθηκευμένα τα λογισμικά από τις σχετικές διαδικτυακές επιθέσεις.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: