Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Χιλιάδες ανήλικοι πρόσφυγες στα χέρια συνδικάτων του εγκλήματος

ΓΙΑ 10.000 ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η EUROPOL

Συναγερμό σημαίνει η Europol όσον αφορά τα εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή αστυνομία, τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί μετά την άφιξή τους στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι πολλά έχουν πέσει στα χέρια εγκληματικών οργανώσεων.

Ο αρχηγός του αρμόδιου επιτελείου της Europol δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Observer ότι χιλιάδες ανήλικοι έχουν εξαφανιστεί, αφού πρώτα τα στοιχεία της ταυτότητάς τους είχαν καταγραφεί από τις αρχές.

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Ντόναλντ, 5.000 προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί μόνο στην Ιταλία, ενώ άλλα 1.000 αγνοούνται στη Σουηδία.Ο ίδιος προειδοποίησε ότι μία καλά οργανωμένη πανευρωπαϊκή «εγκληματική υποδομή» έχει θέσει στο στόχαστρό της πρόσφυγες.

«Δεν είναι παράλογο να πούμε ότι αναζητούμε περισσότερα από 10.000 παιδιά. Δεν έχουν πέσει όλα θύματα εγκληματικής εκμετάλλευσης. Ορισμένα μπορεί να είναι με μέλη της οικογένειάς τους. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται, τι κάνουν και με ποιους είναι», σημείωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children, εκτιμάται ότι 26.000 ασυνόδευτα παιδιά εισήλθαν πέρυσι στην Ευρώπη. Η Europol πιστεύει ότι το 27% των αφίξεων στην Ευρώπη αφορούσε ανήλικους. «Είτε έχουν καταγραφεί είτε όχι, μιλάμε για 270.000 παιδιά. Δεν είναι όλα ασυνόδευτα, αλλά έχουμε ενδείξεις ότι μεγάλο ποσοστό αυτών μπορεί να είναι», είπε ο αξιωματούχος της Europol.

Όπως σημειώνει ο Observer, τον Οκτώβριο αξιωματούχοι στο Τρέλεμποργκ της νοτίου Σουηδίας αποκάλυψαν ότι αγνοείται η τύχη περίπου 1.000 ασυνόδευτων παιδιών που είχαν φτάσει στο λιμάνι τον προηγούμενο μήνα. Την Τρίτη, άλλη έκθεση από την Σουηδία, ανέφερε ότι πολλά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί και ότι υπάρχουν «ελάχιστες πληροφορίες για το τι συμβαίνει μετά την εξαφάνισή τους».

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, στη Βρετανία ο αριθμός των προσφυγόπουλων που εξαφανίζονται λίγο μετά την άφιξή τους στη χώρα διπλασιάστηκε το προηγούμενο έτος, αυξάνοντας τους φόβους ότι τα παιδιά-πρόσφυγες πέφτουν θύματα εγκληματικών οργανώσεων.

Ο Ντόναλντ επιβεβαίωσε ότι η Europol διαθέτει στοιχεία ότι κάποια από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Δήλωσε, μάλιστα, ότι φαίνεται να υπάρχει μία ανησυχητική σύνδεση μεταξύ των οργανώσεων εμπορίας λευκής σαρκός και των οργανώσεων παράνομης μεταφοράς προσφύγων στην Ευρώπη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: