Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

Η τραγωδία της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια των μνημονίων

Σε 6 χρόνια κρίσης και μνημονίων η χώρα ζημιώθηκε 360 δισ. και το δράμα συνεχίζεται...

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, ούτε θα υπάρξει παγκόσμιο ιστορικό προηγούμενο παταγώδους αποτυχίας των προγραμμάτων προσαρμογής μια χώρας όπως της Ελλάδος που χρεοκόπησε και παρά τις πρωτοφανείς θυσίες των ελλήνων, των επιχειρηματιών, των τραπεζών το αδιέξοδο παραμένει. 

Πρόκειται για βιβλικών διαστάσεων τραγωδία που ούτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει στην ιστορία. 

Σε 6 χρόνια το σοκ στο έθνος έφθασε τα 360 δισεκ. ευρώ. 
Αν πιστεύετε ότι τα 360 δισεκ. είναι μια ουτοπική ή θεωρητική ή λογιστική ζημία κάνετε λάθος. 

Δεν υπήρξε άλλη περίπτωση παγκοσμίως μεταξύ 2009 και 2016 χώρας όπως η Ελλάδα που να έχει υποστεί τόσο μεγάλη ζημία που αντιστοιχεί περίπου σε 2 ΑΕΠ. 

Η τραγωδία σε αριθμούς 

Μείωση καταθέσεων -117 δισεκ. ευρώ.
Τέλη του 2009 οι καταθέσεις στην Ελλάδα ήταν 237,78 δισεκ. ευρώ και τον Ιανουάριο του 2016 έχουν υποχωρήσει στα 120 δισεκ. 

Ζημίες τραπεζών και ανακεφαλαιοποίηση -50 δισεκ. 
Η καταστροφή που υπέστη ο τραπεζικός κλάδος δεν έχει κανένα προηγούμενο. 
Ιστορικές ζημίες 38 εκατ με το PSI+.

Οι τράπεζες εν συνεχεία ανακεφαλαιοποιήθηκαν το 2013 με 25 δισεκ. κεφάλαια και 14 δισεκ. funding gap τα οποία λόγω της κατάρρευσης του 2015 χάθηκαν οριστικά. 

To 2014 επενδύθηκαν 8,3 δισεκ. τα οποία και αυτά χάθηκαν από τους μετόχους. Χρειάστηκε και τρίτη ανακεφαλαιοποίηση το 2015 για να μπορέσουν να επανέλθουν οι τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι σε σύνολο 36 δισεκ. κεφαλαίων οι τράπεζες έχουν 19 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο. 

Μείωση ΑΕΠ περίπου -60 δισεκ. 
Το 2009 το ελληνικό ΑΕΠ ήταν 237,5 δισεκ. ευρώ ενώ αρχές του 2016 το ελληνικό ΑΕΠ είναι περίπου 177 δισεκ. ευρώ. 
Ο εθνικός πλούτος μειώθηκε κατά 60 δισεκ. 

Ανεργία από το 9,6% το 2009 στο 25% αρχές 2016.
Το κόστος της ανεργίας είναι μετρήσιμο ωστόσο με όρους ωμής πραγματικότητας μπορεί να αποτιμηθεί ότι 1,35 εκατ έλληνες είναι άνεργοι; 

 Μείωση εισοδημάτων και συντάξεων -12 δισεκ. 
Με τα 3 μνημόνια δήθεν ανάπτυξης το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν η φτωχοποίηση του έλληνα. Αρχικά τον αποδόμησαν, τον είπαν φοροφυγά και απατεώνα και εν συνεχεία επιβλήθηκε μια ακραία υφεσιακή φορολογία. 

Το ίδιο συμβαίνει και με τους αγρότες, αποδομούνται ως καλοπερασάκηδες, ενώ όλοι μας γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των αγροτών είναι φτωχοί άνθρωποι.

Προφανώς έχουν υπάρξει και απάτες στον αγροτικό κόσμο και χρειάζεται έλεγχος, χωρίς αμφιβολία αλλά όχι ισοπέδωση του αγροτικού κόσμου.  

Απώλειες στο χρηματιστήριο -18 δισεκ. 
Το χρηματιστήριο δεν είναι καζίνο όπου ένας πολίτης πηγαίνει και ρισκάρει ως τζογαδόρος. 
Το πραγματικό χρηματιστήριο είναι ο μηχανισμός αποτίμησης εταιρικών αξιών. 
Όταν το χρηματιστήριο μηδενίζει γιατί στις 500 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μηδενίσει σημαίνει ότι η αξία των εταιριών, που απαρτίζουν την πραγματική οικονομία είναι μηδέν. 
Όταν η πραγματική οικονομία έχει αξία μηδέν, για ποια ανάπτυξη μιλάμε; 

Προβληματικά δάνεια αύξηση 80 δισεκ. 
Η αύξηση των NPLs των προβληματικών δανείων, ούτε είχε, ούτε έχει ιστορικό προηγούμενο.
Τα NPLs ήταν 20 δισεκ. και κατέληξαν σε 100 δισεκ. 
Ξέρετε τι σημαίνει ότι 100 δισεκ. δάνεια σχεδόν το 50% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα;
Σημαίνει ότι οι εταιρίες και τα νοικοκυριά που δανείστηκαν έχουν καταρρεύσει λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Δηλαδή χάος στην πραγματική οικονομία. 

Το χρέος από 300 δισεκ το 2009 στα 318 δισεκ. το 2016 
Και ενώ το κόστος της προσαρμογής είναι μια τεράστια καταστροφή, μια παταγώδης αποτυχία και ενώ προηγήθηκε το haircut 74% στο χρέος με θεωρητικό όφελος 105 δισεκ.… συμβαίνει το εξής απίστευτο. 
Το χρέος το 2009 ήταν 300 δισεκ. και το 206 στα 318 δισεκ ευρώ. 
Αυτό ονομάζεται… εθνική αυτοκτονία 

Επιβλήθηκαν capital controls δηλαδή περιορισμοί στην οικονομική ελευθερία.
Και ενώ ο έλληνας φτωχοποιήθηκε, οι τράπεζες καταστράφηκαν επιβλήθηκαν και περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. 
Αυτό ονομάζεται εθνική καταστροφή, όχι με όρους οικονομικούς – καθώς ο έλληνας προσαρμόστηκε – αλλά με όρους ηθικούς. 

Μείωση αξίας ακινήτων στην Ελλάδα στην 6ετία περίπου -20 δισεκ. 
Η επίδραση της καταστροφικής ύφεσης στην αγορά ακινήτων ήταν τεράστια. 
Υπολογίζεται ότι υπήρξε απομείωση 30% της αξίας των ακινήτων στην Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια που σημαίνει περίπου -20 δισεκ. ζημία.


Στην ανάλυση αυτή δεν έχουν προσμετρηθεί, οι αυτοκτονίες που αποτέλεσαν τραγικό ρεκόρ και η φυγή σπουδαίων ελλήνων και ελληνίδων στο εξωτερικό. 

Η ελληνική τραγωδία σε αριθμούς
Δημοσιογράφος

5 σχόλια:

ΠολιτηςΧ είπε...

Ναι πραγματι, τα στοιχεια ειναι συγκλονιστικα και ΟΝΤΩΣ δεν υπαρχει ΚΑΜΙΑ χωρα στην οποια και ναχει συμβει τετοιο και μητε προκειται να υπαρξει ποτε, για τον απλουστατο λογο οτι στην περιπτωση της ελλαδας μιλαμε οχι για χωρα αλλα για ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ και μαλιστα της γερμανιας εδω και 2 αιωνες. Επομενως , ειναι πολυ λογικο να συμβαινει κατι τετοιο καθως η γερμανια αποφασισε να ενσωματωσει τελικα το κρυπτοπροτεκτορατο της στα πλαισια της επεκτατικης της πολιτικης, στο οποιο εχει επενδυσει τα παντα εδω και δυο αιωνες, προκειμενου να δημιουργησει μια τελειως εξαρτημενη πεμπτοφαλαγγιτικη ψευδοαστικη ταξη προκειμενου να εξυπηρετησει τα μακροχρονια και ακρως ιμπεριαλιστικα συμφεροντα της. Απλα πραγματα δεν μπορω να καταλαβω ΓΙΑΤΙ ΣΥΓΧΙΖΕΣΘΕ.

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ/ή δεν συγχιζόμαστε,απλά αγανακτούμε με τα ντόπια τσογλάνια που υπηρετούν όσα περιγράφεις...

Γιατί γνωρίζεις και συ πολύ καλά ότι η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού δεν φταίει σε τίποτα κι ούτε μαζί τα φάγαμε όπως θέλουν να μας πείσουν...

Δουλεύαμε 12 και 14 ώρες την ημέρα,περισσότερο απ' όλους τους Ευρωπαίους σύμφωνα με δικές τους στατιστικές κι είναι άδικο κι απάνθρωπο σήμερα στην πιο πλούσια χώρα να πεινάνε άνθρωποι...

Αυτά πολύ ψύχραιμα και σοβαρά...
και να είσαι σίγουρος/η ότι ο λαός θα τα καταφέρει και πάλι,ενώ τα λαμόγια θα μείνουν στην ιστορία ως προδότες και εφιάλτες κι ας έχουν όλο τον παρά στις Ελβετίες και διάφορα νησιά-φορολογικούς παραδείσους κυνηγημένοι θα ζουν από τις ίδιες τους τις τύψεις....

ΠολιτηςΧ είπε...

Ομορφα. Αφου λοιπον συμφωνουμε στα βασικα, προσεξε παρακαλω και το παρακατω: Ξεσκιστηκε ο κουλης,ο μπουμπουκος και οι συναυτω να κανουνε λεει .."οικονομια" στο κρατος: Ο ενας πηγε κι απελυσε 600 και βαλε ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ κατα πλειοψηφια καθαριστριες κι εδωσε τον καθαρισμο σε ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ , με τελικο πολλαπλασιο κοστος σε σχεση με τα μιστα των προηγουμενων, ο αλλος πηγε κι εκλεισε δεν ξερω καιγω ποσα περιφεριακα σχολεια διωχνοντας χιλιαδες εκπαιδευτικους και..."γλυτωνοντας" μας κοντα 230 χιλιαρικα ολα κι ολα , με τα παιδια μας να καταντησουν να κανουν ποδαρατα ΤΑ!! χιλιομετρα της αρκουδας καθημερινα, με οτι αυτο συνεπαγεται απο υγεια & φθορες παντος ειδους, ο βοριδαρος δε, υπερασπιστηκε στα δικαστηρια οντας ΥΠΟΥΡΓΟΣ(!!!!!) την ενεργκα και την αλληνε-δεν την θυμαμαι τωρα-που μας τρωγανε τα τσογλανια τους στις μυκονους καπου 250 εκατομμυρια απο τον τοτε ενφια μεσω δεη ...ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ,ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΑΚΗ ΠΟΥ ..."ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ" ΚΑΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΠΑΝΕ ΠΕΤΡΕΣ με τον πρωτο ΑΡΧΗΓΟ ΚΙΟΛΑΣ !!!!! Να θεωρησω οτι οι κρεμαλες ΑΠΛΑ δεν φτανουνε για τοσο ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΟΣΜΟ , ΓΙΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ Γ** ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΟΥ ΜΕΣΑ Γ***Ω ;;;

zeidoron dtsoukas είπε...

Βρε ανώνυμε φίλε αναμασάς χιλιογραμμένα και χιλιοειπωμένα πράγματα για να καταλήξεις και πάλι στο συμπέρασμα ότι φταίει ο λαός που τους ξαναψηφίζει...

Δεν έχεις καταλάβει ακόμα ότι οι εκλογές είναι απλά ο φερετζές της Δημοκρατίας κι ότι οι πολιτικοί μας είναι επαγγελματίες του είδους;

Οσοι κι αν ψηφίσουν,όποιον κι αν ψηφίσουν αυτή η πολιτική θα ασκείται απ' όποιους κι αν εκλεγούν (γι' αυτό και η Αλέκα είχε δηλώσει ότι δεν κατεβαίνει για να νικήσει) και θα ψηφίζεις ΟΧΙ κι αυτομάτως θα βγαίνει ΝΑΙ,θα μαυρίζεις το ΠΑΣΟΚ κι αυτό θα 'ναι κυβέρνηση!!!

Ασε λοιπόν το λαό στην ησυχία του κι αν έχεις τα κότσια κατέβα κάτω και πλάκωσέ τους γιατί όπως αποδείχτηκε με τους Κουμουτσάκους κλπ μόνο το ξύλο φοβούνται...

Αυτά και τέλος από μένα,εσύ αν έχεις όρεξη ξαναγράψε τη θεωρία σου...

Υ.Γ.:Μήπως είσαι ο Χρήστος;

ΠολιτηςΧ είπε...

οχι δεν ειμαι κανενας χρηστος, οσο για το αλλο που λες συνεχεια κατεβαινω απο το 8 καιχω ρουφηξει τα δακρυγονα της αρκουδας. Και τελος οσο για τον λαο - οχι δεν προκειται ναφησω τιποτα τετοια ΧΑΠΑΤΑ πουναι τετοια μεταχειριση θελουνε ειδικα οι δεξιαντζες του κερατα πουχουμε μπλεξει.Την παπιαΡηγα χεστηνα την εχω ξεγραψει απτη στιγμη πουπανε δια στοματος μπουχε* σορυ κουτσουμπα οτι δεν πρεπει ναβγουμε απτο γερμανοεβρο υπαυτες τις...συνθηκες μηχε*. αυτα και καλους αγωνες.