Έψαχναν στο διαδίκτυο γυναίκες που να έχουν ανάγκη και να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. «Έριχναν» δίπλα τους μία γυναίκα η οποία τις προσέγγιζε διαδικτυακά και της γέμιζε με υποσχέσεις για δουλειές με υψηλές απολαβές και πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης. Εκείνες πείθονταν και ταξίδευαν στη χώρα μας κυνηγώντας το όνειρο. Δυστυχώς το όνειρο κατέληγε σε εφιάλτη. Έτσι λειτουργούσε το κύκλωμα trafficking που αποδομήθηκε από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στελέχη του οποίου το περασμένο Σάββατο (2/12) προχώρησαν στη σύλληψη έξι μελών της οργάνωσης. Η «σχολαστική» αρχηγός Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, αρχηγός του κυκλώματος εμφανίζεται μία 43χρονη η οποία είχε συλληφθεί και παλαιότερα για παρόμοιες υποθέσεις. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η αρχηγός ήταν ιδιαίτερα… «σχολαστική» και οργανωμένη καθώς κάθε μέρα έκανε «σύσκεψη» με το νούμερο 2 της ομάδας (μία 57χρονη) αναλύοντας την δραστηριότητα (επισκεψιμότητα) του κάθε οίκου ανοχής που συνεργάζονταν καθώς και την απόδοση των γυναικών. Με πόσους πηγαίνουν δηλαδή και τι λεφτά φέρνουν στο ταμείο. Μάλιστα, ως μέτρο προφύλαξης, είχαν δώσει στις γυναίκες και ψευδώνυμα όπως «Λολίτα», «Ντονέλα», «Πάμελα» και άλλα. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος προσέγγιζαν γυναίκες που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση, τους υπόσχονταν καλές συνθήκες διαβίωσης και μία καλοπληρωμένη δουλειά και όταν αυτές έφθαναν στη χώρα μας τότε τους έλεγαν πως θα πρέπει να τους ξεπληρώσουν τα έξοδα του ταξιδιού και τις έβγαζαν στο πεζοδρόμιο. «Από τα τέσσερα πρώτα ραντεβού δεν έπαιρναν τίποτα, πήγαιναν όλα τα λεφτά στο κύκλωμα. Μετά τους άφηναν κάτι ελάχιστα χρήματα ίσα ίσα για να μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα. Έκαναν 15 με 20 ραντεβού σε κάθε βάρδια και τους έλεγαν ότι θα πρέπει να πληρώσουν για τη σίτιση, τη διαμονή καθώς και για το ταξίδι που έκαναν.
Μιλάμε για υπέρογκα ποσά. Οι γυναίκες έρχονταν με τρίμηνη βίζα και έμεναν στη χώρα μας για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μετά έφευγαν και έφερναν άλλες» ανέφεραν πηγές με γνώση της υπόθεσης.
Η γυναίκα που αποκάλυψε το κύκλωμα
Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος ξεκίνησε τέλη Σεπτεμβρίου όταν, στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας, εντοπίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. μία γυναίκα από την Βενεζουέλα για την οποία προέκυψε ότι τυγχάνει θύμα εμπορίας ανθρώπων.
Όπως ανέφερε η γυναίκα στις Αρχές, προ τεσσάρων μηνών προσεγγίστηκε μέσω του διαδικτύου από γυναίκα ομοεθνή της – μέλος της εγκληματική οργάνωσης, η οποία εκμεταλλευόμενη την ευάλωτη θέση της και με τη χρήση απατηλών μέσων, απέσπασε τη συναίνεσή της, προκειμένου ταξιδέψει στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη διευθέτηση των ταξιδιωτικών της εγγράφων.
Αρχές του Σεπτεμβρίου αφίχθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», όπου παρελήφθη, μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε σε διαμέρισμα δευτέρου ορόφου στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, όπου διέμεναν και άλλες γυναίκες ομοεθνείς της.
Έκτοτε, με τη χρήση ψυχολογικής βίας, αλλά και με το πρόσχημα της εξόφλησης υποτιθέμενου υπέρογκου χρέους που είχε δημιουργηθεί από τη μεταφορά της στη χώρα μας, εξαναγκαζόταν να εκδίδεται σε οίκους ανοχής στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Η μεταφορά της από και προς τους οίκους ανοχής πραγματοποιούταν από μέλη της οργάνωσης, τα οποία παρακρατούσαν μεγάλος μέρος των εσόδων και επιτηρούσαν πλήρως τις κινήσεις της.
Η γυναίκα κατάφερε να διαφύγει από τον έλεγχο της οργάνωσης και με τη συνδρομή Μ.Κ.Ο., εντοπίστηκε και προσήλθε στην Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων. Κάπως έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι το οποίο και οδήγησε στην αποδόμηση της οργάνωσης.
Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου