Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Εντός και Εκτός: Αμερικανικά C-130 και προσωπικό στην Ελευσίνα

Η 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα θα αποτελέσει κόμβο στάθμευσης μεταφορικών αεροσκαφών της αμερικανικής αεροπορίας το επόμενο χρονικό διάστημα
Εικόνα από την ιστορική διάσκεψη του Μπαντούνγκ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Μετά το σοκ που προκάλεσαν οι αδιάκριτες σφαγές αμάχων από τους τρομοκράτες της Χαμάς και την άμεση και αυτονόητη στάση της Ελλάδας στο πλευρό του Ισραήλ, η Αθήνα έχει υιοθετήσει μια βασική αρχή, που είναι η άσκηση του δικαιώματος αυτοάμυνας με σεβασμό στους κανόνες εμπλοκής και με ανοιχτούς τους ανθρωπιστικούς διαύλους στη Λωρίδα της Γάζας για βοήθεια προς τους Παλαιστινίους αμάχους. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βουλή επιχείρησε, χθες, να κρατήσει αυτή την ισορροπία, σημειώνοντας ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται, δεν είναι συγκυριακή και δεν είναι συναλλακτική, είναι στάση αρχών». 

Ο κ. Γεραπετρίτης έσπευσε να υπενθυμίσει στους βουλευτές και την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή τη δημιουργία δύο κρατών, με το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος να έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Για την ελληνική εξωτερική πολιτική τα διλήμματα είναι πάντα πολύπλοκα, ειδικά όταν αφορούν τη Μέση Ανατολή. Πολύ περισσότερο, αφού η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια έναν πολύ ισχυρό δεσμό, ο οποίος –δεν πρέπει να λησμονείται– ξεκίνησε ως αντανακλαστική αντίδραση στη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της Ιερουσαλήμ με την Aγκυρα. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο διατήρησης των ισορροπιών μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο είναι μια προσπάθεια να προβληθεί σε ένα ευρύτερο πεδίο ότι η Ελλάδα κινείται σε όλα τα μέτωπα με γνώμονα τη διεθνή νομιμότητα. 

Ακόμη κι όταν αυτή αμφισβητείται, αγνοείται και, μετά τους πολέμους σε Ουκρανία και την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, θεωρείται από ορισμένους ως επικίνδυνα ξεπερασμένη. Οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για την ελληνική εξωτερική πολιτική, ακόμη και χωρίς τις εντάσεις στα ελληνοτουρκικά.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Οχι διότι εξέλιπαν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, αλλά διότι οι μη δημοκρατικές δυνάμεις του πλανήτη έχουν εντείνει τον αγώνα ηθικής απονομιμοποίησης της Δύσης, αυτή τη φορά με αφορμή το Παλαιστινιακό, αλλά με εργαλεία από το μεταπολεμικό παρελθόν και την περίοδο αποαποικιοποίησης, η οποία στην Ελλάδα δεν γίνεται ακριβώς κατανοητή, μιας και η χώρα μας ουδέποτε αποίκισε. 

Eτσι, ο Ιλχάμ Αλίεφ, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, υπενθύμισε χθες από το Μπακού ότι έχουν συμπληρωθεί σχεδόν επτά δεκαετίες (για την ακρίβεια 68 χρόνια) από την περίφημη αντιαποικιοκρατική συνδιάσκεψη του Μπαντούνγκ της Ινδονησίας, που ήταν η πρώτη πράξη στην πορεία για το περίφημο Κίνημα των Αδεσμεύτων. 

Ο κ. Αλίγεφ στην ομιλία του σε συνέδριο για τη «νεοαποικιοκρατία» ισχυρίστηκε ότι «τα περισσότερα από τα αιματηρά εγκλήματα στην αποικιοκρατική ιστορία του ανθρώπινου γένους διαπράχθηκαν από τη Γαλλία». 

Φυσικά, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επιτίθεται στη Γαλλία, διότι αποτελεί τη χώρα που υποστηρίζει όσο καμία άλλη την Αρμενία, εκφράζει, ωστόσο, μια γενικότερη άποψη η οποία καλλιεργείται σε όλους τους αντιδυτικούς κύκλους. 

Αυτό το νέο «Μπαντούνγκ», που οραματίζονται εφ’ όρου ζωής αυταρχικοί ηγέτες, δεν έχει κάποια σχέση με τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 όταν έθνη-κράτη στην Αφρική και στην Ασία είτε ξεπηδούσαν είτε αποκτούσαν την τελική μορφή τους μετά την αποχώρηση κάποιας ευρωπαϊκής αποικιοκρατικής δύναμης. Είναι μια πρόσκληση για καταστροφή της υφιστάμενης διεθνούς τάξης.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα θα αποτελέσει κόμβο στάθμευσης μεταφορικών αεροσκαφών της αμερικανικής αεροπορίας το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν κάποια ελληνική αεροπορική βάση για τη μεταφορά ή τη μεταστάθμευση δυνάμεων, ωστόσο τα σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή δημιουργούν πρόσθετες ανάγκες μεταφοράς υλικών και προσώπων και η 112 Π.Μ. στην Ελευσίνα, η κύρια βάση του μεταφορικού στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελεί ιδανική τοποθεσία. 

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές της «Κ», στην Ελευσίνα θα μετασταθμεύσουν το ερχόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ 5 και 8 αεροσκαφών τύπου C-130 της αμερικανικής αεροπορίας. 

Μαζί με αυτά θα μεταφερθούν στην Ελευσίνα και συνολικά 120 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, για την υποστήριξή τους. Οι επαφές για τη στάθμευσή τους έχουν γίνει, ως είθισται, μέσω ΓΕΕΘΑ.

Η ΑΤΑΚΑ

Βέβαια, ήδη η αμερικανική αεροπορία χρησιμοποιεί κατά κόρον την αεροπορική βάση της Σούδας. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, με αναμενόμενη την άφιξη δεύτερου αεροπλανοφόρου με τη δύναμη κρούσης του στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ανάγκες υποστήριξης αυξάνονται μετεωρικά. 

Οπως αναφέρουν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να βρίσκονται έως το τέλος του μήνα συνολικά 15-20 αμερικανικά πλοία (αεροπλανοφόρα, αντιτορπιλικά, καταδρομικά και υποβρύχια), μια δύναμη η οποία δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί από τις υποδομές που είναι σταθερά παρούσες στην ευρύτερη περιοχή. Ως εκ τούτου η Ελευσίνα το επόμενο χρονικό διάστημα θα μετατραπεί σε έναν ακόμα κόμβο αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας.

Βασίλης Νέδος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom