Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Τριετίες: Ρύθμιση προστασίας των καπιταλιστών και παγίωσης της ληστείας των εργατών


Η αναγγελία έγινε από τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και από τον τρόπο που τη χειρίστηκε το επιτελείο προπαγάνδας του Μαξίμου ήταν φανερό ότι το «ξεπάγωμα των τριετιών» θα ήταν το βαρύ πυροβολικό της κυβερνητικής προπαγάνδας, σε μια προσπάθεια ν’ αντισταθμίσει την οργή για το διπλό έγκλημα (φονικές-καταστροφικές πυρκαγιές και φονικές-καταστροφικές πλημμύρες), αλλά και για την ακρίβεια που εξανεμίζει τα εργατικά εισοδήματα.

Προτού ακόμα ανέβουν στο βήμα της συνέντευξης Τύπου ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος υπουργός Εργασίας Γεωργιάδης με τους υφυπουργούς του και τους γενικούς γραμματείς (ανάμεσά τους η Στρατινάκη, ο «εγκέφαλος» όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων επί ΓΑΠ, Παπαδήμου, Σαμαροβενιζέλων, Μητσοτάκη), τα παπαγαλάκια είχαν εφοδιαστεί με τους πίνακες της Στρατινάκη και προσπαθούσαν να κοροϊδέψουν τους εργάτες και τους υπόλοιπους μισθωτούς εργαζόμενους.


Με την τροπολογία που θα εισαχθεί στο νομοσχέδιο-τερατούργημα του Γεωργιάδη που συζητείται στη Βουλή, καταργούνται τόσο τα αναδρομικά του παγωμένου επιδόματος τριετιών όσο και η καταβολή του επιδόματος τριετιών από τον Γενάρη του 2024. 


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εισάγει πρόωρα αυτή την επαίσχυντη τροπολογία για να μην διεκδικήσουν οι εργάτες την πληρωμή των αναδρομικών και την καταβολή του επιδόματος τριετιών από τον Γενάρη του 2024. Αυτή είναι η αλήθεια.


Οι τριετίες πάγωσαν από τις 14 Φλεβάρη του 2012, με τη διαβόητη 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 38Α/28.2.2012) της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου (μετά την αποχώρηση του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη συνέχιζαν να τη στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ).






Το άρθρο 4 αυτού του μνημονιακού τερατουργήματος προβλέπει (η έμφαση δική μας):

«Από 14−2−2012 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, αναστέλλεται η ισχύς διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, Συλλογικών Συμβάσεων ή Διαιτητικών Αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως ενδεικτικά το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός αποτυπώνεται στηνΈρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ».


Από την προσεκτική ανάγνωση του άρθρου 4 γίνεται φανερό ότι δεν καταργήθηκε η καταβολή του επιδόματος των τριετιών, αλλά ανεστάλη μέχρις ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πλησιάζει ο χρόνος που η ανεργία (όχι η πραγματική, βέβαια) θα πέσει κάτω από το 10% (10,8% τη δίνουν σήμερα) και επομένως, μετά την άρση της αναστολής καταβολής των τριετιών, οι καπιταλιστές- εργοδότες θα πρέπει να καταβάλουν τα αναδρομικά των τριετιών που έχασαν οι εργάτες και να καταβάλλουν το επίδομα τριετιών σύμφωνα με την πραγματική προϋπηρεσία που έχει κάθε μισθωτός.


Τι κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την επαίσχυντη τροπολογία που προωθεί και που την παρουσιάζει σαν… φιλεργατικό μέτρο;

  • Πρώτοαπαλλάσσει τους καπιταλιστές-εργοδότες από την υποχρέωσή τους να καταβάλουν τα αναδρομικά για την περίοδο από τις 15 Φλεβάρη του 2012 μέχρι την 1η Γενάρη του 2024.

  • Δεύτερομηδενίζει την προϋπηρεσία των εργατών για το διάστημα από τις 15 Φλεβάρη του 2012 μέχρι την 1η Γενάρη του 2024. Η προϋπηρεσία για τη θεμελίωση του δικαιώματος της 1ης τριετίας θα αρχίσει να μετράει από την 1η Γενάρη του 2024.

Η αναστολή της καταβολής του επιδόματος τριετιών επιβλήθηκε με τον μνημονικό νόμο 4046/2012, όμως ούτε η Κομισιόν, ούτε το Eurogroup, ούτε η ΕΚΤ θα εγείρουν ζήτημα παραβίασης της συμφωνημένης πολιτικής με αυτή την πρόωρη εφαρμογή ενός μνημονιακού μέτρου, γιατί η ρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι υπέρ των καπιταλιστών-εργοδοτών και σε βάρος των εργατών.


Οι εργάτες, όχι μόνο θα χάσουν τα αναδρομικά από τη 12χρονη μη πληρωμή του επιδόματος τριετιών, αλλά θα έχουν μείωση και στις συντάξεις τους λόγω της τεχνητής μείωσης των συντάξιμων αποδοχών από το μη υπολογισμό των αποδοχών του επιδόματος τριετιών.


Είναι χαρακτηριστική η πρεμούρα του Γεωργιάδη στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου να καθησυχάσει τους καπιταλιστές, θυμίζοντάς τους ότι τους χαρίζει τα αναδρομικά μιας δωδεκαετίας, αλλά και την προϋπηρεσία που ήδη έχουν οι εργάτες τους.


Στην εισαγωγική του ομιλία κατέληξε με νόημα: «Θα ήταν μεγάλη ανοησία εκ μέρους του πολιτικού συστήματος αλλά και της κοινωνίας από την άλλη πλευρά, εάν τινάζαμε στον αέρα αυτή μας την καλή πορεία, για να ακουστούμε ευχάριστοι και τελικά να διακινδυνεύσουμε και όλα τα προηγούμενα τα οποία με τόσες μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού έχουμε επιτύχει. 


Η ρύθμιση λοιπόν που φέρουμε είναι ισορροπημένη, προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και επιταχύνει τη μισθολογική τους εξέλιξη, αλλά λαμβάνει υπόψιν και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και άρα τη συνέχεια της καλής πορείας που έχουμε μέχρι σήμερα».


Και στη φάση των δημοσιογραφικών ερωτήσεων (λέμε τώρα), επανέλαβε πάλι με νόημα: «Να θυμάστε η απόφαση είναι ισορροπημένη. Το λέω για να μην δημιουργηθεί ανησυχία μιας τρομακτικής επιβάρυνσης στον ιδιωτικό τομέα. Δεν πάμε σε κάτι τέτοιο. Πάμε σε μια πιο δίκαιη εφαρμογή του μέτρου σταθμίζοντας και την ανάγκη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Για αυτό σας είπα και στην αρχή ότι ρητά θα προβλέπουμε τη μη αναδρομικότητα».

Το επίδομα τριετιών 

Οι τριετίες που δικαιούνται οι εργάτες και οι εργαζόμενοι προβλέπονται από την ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) και από τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΚΣΣΕ).


Σύμφωνα με τις ΕΓΣΣΕ μέχρι το Φλεβάρη του 2012, οι εργάτες και οι εργαζόμενοι που υπάγονται σ’ αυτήν δικαιούνται 6 τριετίες και 5% στον κατώτατο μισθό ή μεροκάματο για κάθε τριετία. Δηλαδή, οι εργάτες και εργαζόμενοι που άρχισαν να δουλεύουν από τις 15 Φλεβάρη του 2012 θα χάσουν το Γενάρη του 2024 τα επιδόματα τεσσάρων τριετιών, δηλαδή το 20% του κατώτατου μισθού και μεροκάματου. Αυτοί που άρχισαν να δουλεύουν πριν από τις 15 Φλεβάρη του 2012 θα χάσουν μέχρι έξι τριετίες, δηλαδή το 30%!


Παραθέτουμε την ΕΓΣΣΕ 2008-2009 που προβλέπει έξι τριετίες:

Στις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΚΣΣΕ) μέχρι το Φλεβάρη του 2012 προβλέπεται διαφορετικός αριθμός τριετιών. Για παράδειγμα, στις ΚΣΣΕ των Οικοδόμων προβλέπονται 7 τριετίες και 5% για κάθε τριετία.





 






Ετσι, οι οικοδόμοι που άρχισαν να δουλεύουν από τις 15 Φλεβάρη του 2012 θα χάσουν τον Γενάρη του 2024, εκτός από τα αναδρομικά, και το 20% του μεροκάματου που προβλέπεται από την ΚΣΣΕ, ενώ αυτοί που άρχισαν να δουλεύουν πολύ πριν από τις 15 Φλεβάρη του 2012 θα χάσουν τον Γενάρη του 2024 τα αναδρoμικά και επτά τριετίες, δηλαδή το 35% του μεροκάματου που προβλέπεται από την ΚΣΣΕ.

Τον Γενάρη του 2027, οι εργάτες και εργαζόμενοι δεν θα πάρουν όλη την τριετία ή μέρος αυτής. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις καταβαλλόμενες αποδοχές, με τις οποίες θα γίνει συμψηφισμός. Η Στρατινάκη έδωσε και παραδείγματα για το «πώς θα λειτουργήσει ο συμψηφισμός αν υπάρχουν υπερβάλλουσες καταβαλλόμενες αποδοχές»


Με το θράσος των μνημονιακών μαντρόσκυλων, ο υφυπουργός Τσακλόγλου, από τα πρωτοπαλίκαρα του Σημίτη παλαιότερα, υπερασπίστηκε την κακόφημη 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012: «Οταν θεσπίστηκε το «πάγωμα», η κατάσταση στην ελληνική οικονομία ήταν πολύ άσχημη. Ηταν ένα μέτρο το οποίο ουσιαστικά αποσκοπούσε σε κάποια μείωση του μισθολογικού κόστους και ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας εκ μέρους των ελληνικών επιχειρήσεων»!


Ο Γεωργιάδης δεν δίστασε να σχετικοποιήσει για μια ακόμα φορά τους εργάτες, υποδεικνύοντάς τους ως τα υποζύγια της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε κάθε φάση της καπιταλιστικής κρίσης: «Εάν δούμε την ανεργία να ανεβαίνει προφανώς η απόφαση θα πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι απολύτως προφανές σας είπα ότι λαμβάνουμε υπόψη την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας. (…) Εάν είχαμε έκρηξη της ανεργίας προφανώς μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα θα έπρεπε να ληφθούν»!


Πρόκειται για μια ακόμα αντεργατική ρύθμιση, που πλήττει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η εργατική τάξη πρέπει να αγωνιστεί για να μην περάσει. Και να κλείσει τ’ αυτιά της στο τραγούδι των δικηγορικών Σειρήνων, που θ’ αρχίσουν να τραγουδούν και πάλι το άσμα «Να προσφύγουμε στο ΣτΕ». Το δικαστήριο που υπερασπίζεται «το δίκαιο του μονάρχη».


https://eksegersi.gr/


από ημεροδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: