Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων απορρίπτει το πόρισμα του ΥΠΕΣ για τη διαρροή 20.000 emails


Επανέρχεται η δυσώδης υπόθεση με τη διαρροή πλέον των 20 χιλιάδων emails αποδήμων από το υπουργείο Εσωτερικών στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενδεχομένως και στο ίδιο το κυβερνών κόμμα.

Η πληροφορία που δημοσίευσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η «Εστία», ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απέρριψε το πόρισμα του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο επιρρίπτει την ευθύνη σε υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι στην Νίκη Κεραμέως έχει μείνει μέχρι στιγμής αναπάντητη από την κυβέρνηση, ενισχύοντας τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων για την υπουργό, αλλά και για την ίδια τη ΝΔ.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η αστυνομική έρευνα για τη διάρρηξη που έγινε στο γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών, όπου φυλάσσεται η βάση των σχετικών δεδομένων, με τα ερωτήματα να παραμένουν τόσο για την εικόνα ξέφραγου αμπελιού, όσο και για το τι πραγματικά συνέβη και σε τι αποσκοπούσαν οι «διαρρήκτες».

Η Αρχή δεν πείθεται από τις «υπηρεσιακές ευθύνες»

Η πληροφορία ότι ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνος Μενουδάκος δεν αποδέχεται το πόρισμα της εσωτερικής έρευνας στο ΥΠΕΣ, έπεσε σαν βόμβα.

Το πόρισμα υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην κυρία Κεραμέως, η οποία το διαβίβασε αμέσως στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ώστε να διευκολυνθούν οι παράλληλες έρευνες που γίνονται από τη δικαιοσύνη και την ανεξάρτητη αρχή.

Το γεγονός ότι το πόρισμα περιορίζει τις ευθύνες στον Διευθυντή Εκλογών του υπουργείου δεν ικανοποιεί όμως τον κ. Μενουδάκο, έστω κι αν η πολιτική ηγεσία δηλώνει την πρόθεσή της να επιβάλει στον υπηρεσιακό παράγοντα πειθαρχικές κυρώσεις.

Ο πρόεδρος της Αρχής έχει λάβει τις απολογίες των πρωταγωνιστών του σκανδάλου και σχηματίζει το δικό του πόρισμα. Στην Αρχή έχουν καταθέσει ήδη ο τέως ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού Νίκος Θεοδωρόπουλος, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο τέως ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ενώ έχει διενεργήσει και αυτοψία.

Οι πληροφορίες τουλάχιστον της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο κ. Μανουδάκος κατατείνει στο συμπέρασμα ότι η διαρροή των emails έγινε επί των ημερών της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος φέρεται να δήλωσε ότι τη λίστα με τα προσωπικά στοιχεία των αποδήμων τού την έδωσε μεγαλοστέλεχος της ΝΔ, κάτι που εμπλέκει και το ίδιο το κυβερνών κόμμα στο σκάνδαλο.

Σημειώνεται ότι στο μεταξύ «τρέχουν» οι 300 προσφυγές που έχουν καταθέσει ομογενείς, οι οποίοι εγγράφηκαν στη λίστα για την επιστολή ψήφο ενόψει των ευρωεκλογών και είδαν τα προσωπικά τους στοιχεία να γίνονται φέιγ βολάν από τη ΝΔ.

Η έρευνα για τη διάρρηξη

Στο μεταξύ ολοκληρώνεται η αστυνομική έρευνα για την καταγγελθείσα διάρρηξη στο γραφείο του Διευθυντή Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών η οποία φέρεται να έγινε το μεσημέρι της 26ης Απριλίου.

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. αφήνουν να διαφανεί ότι πρόκειται μάλλον για μια ψευδή και σκηνοθετημένη διάρρηξη, που πιθανότατα δεν είναι άσχετη με την εν εξελίξει έρευνα για τη διαρροή της λίστας με τα emails των αποδήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Καθημερινή, το τμήμα Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έλεγξε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του γραφείου δίχως να προκύψει αλλοίωση αρχείων.

Κατά την αυτοψία στον χώρο δεν βρέθηκαν αποτυπώματα ή DNA σεσημασμένων ατόμων, κάτι που θα επιβεβαίωνε την εκδοχή της διάρρηξης π.χ. από κάποιον τοξικομανή. Επιπλέον, το τμήμα Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έλεγξε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του γραφείου δίχως να προκύψει αλλοίωση αρχείων.

Επίσης η ΕΛΑΣ έκανε έρευνα και στο εσωτερικό σύστημα αλληλογραφίας IRIS του υπουργείου Εσωτερικών δίχως να προκύψει παρέμβαση στον υπολογιστή του Διευθυντή Εκλογών στο διάστημα που σύμφωνα με την καταγγελία υπήρξε παραβίαση του γραφείου του. Αμφιβολίες για το τι πραγματικά συνέβη γεννήθηκαν και από τις καταθέσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών.

Κι αυτό διότι, αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών που μίλησαν στην «Καθημερινή» υπό τον όρο της ανωνυμίας σημείωσαν ότι στον ίδιο όροφο με το γραφείο του Διευθυντή Εκλογών βρίσκονται ακόμα δέκα γραφεία οι υπάλληλοι των οποίων δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό, ενώ ούτε οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας στην είσοδο κατέγραψαν κάτι ασυνήθιστο ή ύποπτο το μεσημέρι της 26ης Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το υπουργείο Εσωτερικών στην επίσημη ανακοίνωσή του για το συμβάν είχε αναφερθεί σε «φερόμενη διάρρηξη» φροντίζοντας να κρατήσει αποστάσεις από τα καταγγελλόμενα.

Όχι άσχετη με το σκάνδαλο των emails η «διάρρηξη»

Σημειωτέον ότι στις 26 Απριλίου, ημέρα που καταγγέλθηκε η διάρρηξη, ολοκληρώθηκε και υπεβλήθη στην εισαγγελία και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το πόρισμα εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών, που διεπίστωνε «μη θεσμικά προβλεπόμενη διακίνηση, εντός του Υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό».

 Μάλιστα λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη φερόμενη διάρρηξη είχαν κοινοποιηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και τα πρώτα ευρήματα από την έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με το πως και με τη συμμετοχή ποιων διακινήθηκε η επίμαχη λίστα με τα emails. «Η διάρρηξη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι» σχολίασαν στην «Καθημερινή» αρμόδιες πηγές.

https://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom