Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Ολοκληρώθηκε στη Λίμνη Πλαστήρα με μεγάλη επιτυχία το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας (φωτο)

42ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ολοκληρώθηκε στη Λίμνη Πλαστήρα και στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΝAIADES HOTEL RESORT με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 25 Μαϊου 2024 το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίος Χορωδιακός θεσμός της Ελλάδος και από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως,που άρχισε την Πέμπτη 16 Μαϊου 2024 στην Καρδίτσα.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν τόσο στο KIERION, όσο και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σοφάδων, στο ξενοδοχείο Mouzaki Palace στο Μουζάκι και στο ξενοδοχείο Ναϊάδες Hotel στη Λίμνη Πλαστήρα για να ακούσουν καταπληκτικές χορωδίες απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ήταν μια μουσική μυσταγωγία κι ένα μουσικό ταξίδι απείρου κάλλους. Επιμορφωτικό, παιδαγωγικό με επίκεντρο το τελειότερο όργανο, τη φωνή του ανθρώπου.

Κατά την έναρξη του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Δημοσθένης Κατσής, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας Νίκος Ευθυμιάδης αναφέρθηκε στην σαρανταδιάχρονη παρουσία του θεσμού και στην ουσιαστική του παρέμβαση δια μέσου του Πολιτισμού, της Τέχνης και της Μουσικής, στην προβολή του τόπου μας πανελλαδικά και παγκοσμίως και στην οικονομική, τουριστική και πνευματική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Καταπληκτική ήταν η λήξη του 42ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας στις Ναϊάδες της Λίμνης Πλαστήρα με πέντε (5) εξαιρετικές χορωδίες που αποθεώθηκαν. Μάγεψε ο Αλέξης Κωστάλας για μια ακόμη φορά με τον Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνο να καλωσορίζει τους Χορωδούς και να αναδεικνύει την σημασία του θεσμού.

Το 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας άρχισε και έκλεισε φανταστικά με την Ωδή της Χαράς του Μπετόβεν, κορυφαίο χορωδιακό έργο, που ερμήνευσαν όλες οι χορωδίες μαζί υπό την διεύθυνση του Νίκου Ευθυμιάδη.

Στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και στη Συμπερίληψη καθώς συμμετείχε και η Μικτή Συμπεριληπτική Χορωδία Καρδίτσας του Ωδείου Καρδίτσας - Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, όπου συμμετέχουν Χορωδοί με ή χωρίς προβλήματα όρασης.

Ιδιαίτερη ήταν και η συμμετοχή της Σχολικής Χορωδίας των Ρομά Σοφάδων ,που για πρώτη φορά έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Για δέκα ημέρες ο νομός Καρδίτσας ήταν το κέντρο της χορωδιακής ζωής της χώρας και μιας πλούσιας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζύμωσης, προσφέροντας στους πολίτες συναυλίες πολύ υψηλού επιπέδου.

Για δέκα ημέρες η καρδιά της χορωδιακής Ελλάδας χτυπούσε στην Περιφερειακή Ενότητα της Καρδίτσας. Μια χορωδιακή πανδαισία προσέφεραν οι χορωδίες, που έλαβαν μέρος στον κορυφαίο χορωδιακό θεσμό της Ελλάδας. Χορωδίες διαφόρων ειδών, ανδρικές, γυναικείες, μικτές, παιδικές, με οργανική συνοδεία ή a capella προσέφεραν ένα πολύχρωμο παζλ χορωδιακών ηχοχρωμάτων καθηλώνοντας ειδικούς και ακροατήριο.

Πάνω από 7500 εκτελεστές-μουσικοί-χορωδοί εκτός από τους γονείς και συγγενείς επισκέπτονται κάθε χρόνο το νομό Καρδίτσας, συνεισφέροντας στην οικονομική ανάπτυξη και στην στήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής μας, σε ένα θεσμό που είναι από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως.

Για σαράντα δύο χρόνια (42) χρόνια το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς.

Πάνω από 150 χορωδίες, σολίστ, μαέστροι, συνθέτες δίνουν το παρόν στην Καρδίτσα, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας αναδεικνύοντας την Καρδίτσα ως ένα Διεθνές Κέντρο Χορωδιακής Πράξης και το Φεστιβάλ Καρδίτσας ως ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Στα πλαίσια του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Καρδίτσας, παρουσία των αρχών του τόπου και πλήθους κόσμου, ο παρουσιαστής του Φεστιβάλ Αλέξης Κωστάλας, αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο με τις όμορφες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας ,αξίζει να σημειωθεί, ότι αποτελεί μια σημαντική τομή για την Αισθητική Αγωγή και τον πολιτισμό της Ελλάδος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας.

Το 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στον Τσέχο συνθέτη Bedřich Smetana για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του (1824-1884), στον Giacomo Puccini (1858-1924) για τα εκατό (100) χρόνια από το θάνατό του, στον Luigi Nono (1924-1990) για τα εκατό (100) χρόνια από τη γέννησή του και στον Αυστριακό συνθέτη Anton Bruckner (1824-1896) για τα διακόσια (200) χρόνια από τη γέννησή του καθώς και στον σύγχρονο Έλληνα συνθέτη Γιάννη Δροσίτη.

Επίσης, είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια και διαχρονική σύνθεση «Ωδή της Χαράς» από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, αθάνατο χορωδιακό έργο του μεγάλου Συνθέτη, που γράφτηκε το 1824 και συμπληρώνονται διακόσια (200) χρόνια από τη σύνθεση της 9ης Συμφωνίας.

Στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας για πρώτη φορά παγκοσμίως η βυζαντινή και η αρχαία ελληνική μουσική συμμετείχαν ισότιμα με το γρηγοριανό μέλος και την Αναγεννησιακή πολυφωνία.

Μια άλλη δυνατότητα των χορωδιών ήταν να εκτελέσουν έργα του 15ου και 16ου αιώνα που δίνει στις χορωδίες τη δυνατότητα να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στα αριστουργήματα της κλασικής πολυφωνίας. Εκτός από την εκτέλεση έργων ρομαντικών συνθετών, είχαν τη δυνατότητα να εκτελέσουν έργα σύγχρονων συνθετών καθώς και παραδοσιακή μουσική.

Οι καλύτερες χορωδίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας προτάθηκαν να λάβουν μέρος στο μεγάλο μουσικό CAMPUS ESTIVO MUSICALE του SALERNO ΙΤΑΛΙΑΣ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας οργανώνεται από το 1983, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας, του Δήμου Μουζακίου, του Δήμου Σοφάδων, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.

Το συγκεκριμένο Χορωδιακό Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες συμφωνικές ορχήστρες από το εξωτερικό, κορυφαίοι μαέστροι, σπουδαίοι σολίστ, με πολλές πρώτες, παγκόσμιες και πανελλήνιες εκτελέσεις σε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός και υλοποιήθηκε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.

Το 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας θα συνεχιστεί με πολλές και εξαιρετικές εκδηλώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε εξαιρετικούς χώρους και ανοιχτά θέατρα της περιοχής μας.

ΧΟΡΗΓΟΙ: 
HOTEL KIERION, MOUZAKI PALACE HOTEL, NAIADES RESORT HOTEL HOTEL ASTRON, ACS, HOTEL ARNI DOMOTEL, HOTEL AVRA, ΠΙΤΣΑΡΙΑ ‘MILANEZA’, ΨΗΣΤΑΡΙΑ ‘ΑΣΤΕΡΙΑ’, ΟΥΖΕΡΙ ‘ΤΟ ΣΟΥΡΟΥΠΟ΄, ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ LA FIAMMA, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΄ΦΑΓΟΤΟΠΙ΄ ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ, COMPULAND, PRITSAS ENERGY, VIDEO M.PAPAGEORGIOU,ΤΑΒΕΡΝΑ ΖΑΡΝΑΒΑΛΟΣ ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ, ΤΑΒΕΡΝΑ ‘ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ΄, ΤΑΒΕΡΝΑ ‘ΣΤΟΥ ΣΦΑΚΙΑ’ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom