Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Ο Ολυμπιακός νίκησε 1- 0 την Φιορεντίνα, σήκωσε το Conference και τρέλανε όλη την Ευρώπη (βίντεο)


Ο Ολυμπιακός είναι στην κορυφή της Ευρώπης καθώς επικράτησε 1-0 της Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League που διεξήχθη στην OPAP Arena και έσπασε καρδιές. Ο Ελ Κααμπί πέτυχε το "χρυσό γκολ" στο 116' και έστειλε στα ουράνια τους 20.000 φίλους των ερυθρόλευκων που βρέθηκαν στο γήπεδο και τους εκατομμύρια ανά την Ελλάδα για τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο ελληνικής ομάδας στο ποδόσφαιρο.

Ο Θρύλος να σηκώσει... το ευρωπαϊκό, λέει ένα από τα πλέον γνωστά συνθήματα της ερυθρόλευκης κερκίδας και πλέον τα κατάφερε και το σήκωσε καθώς ο Ολυμπιακός από το βράδυ της Τετάρτης μετά το 1-0 επί της Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League που διεξήχθη στην OPAP Arena έκανε πράξη το όνειρο εκατομμυρίων φίλων των ερυθρολεύκων.

Ο Ελ Κααμπί, όπως σε όλη την φετινή πορεία του Ολυμπιακού, έτσι και στον τελικό με τους Ιταλούς ήταν ο ήρωας της ομάδας του Μεντιλίμπαρ καθώς πέτυχε "χρυσό γκολ" στο 116', μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας, και έστειλε στα ουράνια τους 20.000 φίλους των ερυθρόλευκων που βρέθηκαν στο γήπεδο και τους εκατομμύρια ανά την Ελλάδα για τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο ελληνικής ομάδας στο ποδόσφαιρο.

Το παιχνίδι έσπασε καρδιές καθώς και οι δύο ομάδες είχαν τις στιγμές τους αλλά ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που εν τέλει με το τέρμα του Μαροκινού ο οποίος έφτασε σε μια ανεπανάληπτη επίδοση έδωσε τη νίκη στην ομάδα του και το πανηγύρισε έξαλλα με όλους τους παίκτες των "ερυθρολεύκων".

Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ είχε ψυχή, έδειξε χαρακτήρα, δεν επηρεάστηκε από την Φιορεντίνα που έδειξε να πατάει καλύτερα στο μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας του αγώνα και ήταν ανώτερος στα τελευταία λεπτά του αγώνα αλλά και στα δύο ημίχρονα της παράτασης και έφτασε δίκαια στην κορυφή της Ευρώπης.

Με ήρωα τον Ελ Κααμπί που πέτυχε μια ακόμη γκολάρα, με τον Τζολάκη να κάνει ξανά τον Σούπερμαν όποτε χρειάστηκε, τον Ρέτσο να κάνει το παιχνίδι της ζωής του, τον Ιμπόρα να φτάνει σε έναν ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο, τον Έσε να καταπίνει χιλιόμετρα και εν γένει όλους τους "ερυθρόλευκους" να δίνουν ότι είχαν και δεν είχαν για να πάρει ο Ολυμπιακός το τρόπαιο.

Τα πλάνα των δύο προπονητών

Ο Μεντιλίμπαρ για λογαριασμό του Ολυμπιακού παρέταξε μια ενδεκάδα η οποία ήταν αυτή που περίμεναν όλοι και δεν έκρυβε εκπλήξεις. Κάτω από τα γκολπόστ βρέθηκε ο Τζολάκης με τον Ρόντινεϊ να παίζει στο δεξί άκρο και τον Ορτέγκα αριστερά ενώ στο κέντρο της άμυνας βρέθηκαν οι Ρέτσος, Κάρμο. Μπροστά τους αγωνίστηκαν οι Ιμπόρα, Έσε, Τσικίνιο και στην τριάδα της επίθεσης βρέθηκε στα δεξιά ο Φορτούνης, αριστερά ο Ποντένσε και στην κορυφή ο Ελ Κααμπί.

Από την πλευρά του Βιτσέντσο Ιταλιάνο για λογαριασμό της Φιορεντίνα επέλεξε μια διάταξη με 4-2-3-1 για τη Φιορεντίνα ανακοίνωσε την ενδεκάδα των "βιόλα", με τον 46χρονο Ιταλό προπονητή να επιλέγει διάταξη 4-2-3-1.

Κάτω από τα γκολπόστ των Ιταλών ήταν ο Τερατσιάνο με τον Ντοντό να παίζει στο δεξί άκρο και τον Μπιράγκι στο αριστερό και οι Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα αγωνίστηκαν στο κέντρο της άμυνας. Οι δύο χαφ ήταν οι Αρτούρ και Μαντραγκόρα με τους Γκονσάλες, Μποναβεντούρα και Κουαμέ να παίζουν πίσω από τον Μπελότι.

Απείλησε πρώτος με Ποντένσε ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός απείλησε πρώτος με τον Ποντένσε στο 4' της αναμέτρησης. Ο Πορτογάλος εξτρέμ έγινε αποδέκτης της μπάλας στα αριστερά, πέρασε εσωτερικά έφερε τη μπάλα στο δεξί, έκανε το σουτ με τον Τερατσάνο να διώχνει σε κόρνερ.

Στην αντεπίθεση μετά το κόρνερ ο Γκονσάλες μπήκε στην περιοχή, έκανε την παράλληλη μπαλιά ο Κουαμέ δεν μπόρεσε να πλασάρει και ο Μπελότι έκανε το σουτ στην εξωτερική πλευρά της εστίας του Τζολάκη.

Οι τυπικά φιλοξενούμενοι βρήκαν πρώτοι το δρόμο προς τα δίχτα στο 9' με τον Μιλένκοβιτς μετά από μια ωραία εκτέλεση κόρνερ αλλά ο στόπερ των "βιόλα" ήταν μπροστά από την άμυνα του Ολυμπιακού και το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Η Φιορεντίνα απείλησε ξανά στο 21' με τον Μποναβεντούρα να βρίσκεται μέσα στην περιοχή από λάθος διώξιμο, έκανε το πλασέ το οποίο δεν ήταν καλό με τον Τζολάκη να μπλοκάρει σταθερά τη μπάλα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Γκονσάλες έκανε την βαθιά μπαλιά προς τον Μποναβεντούρα ξανά, ο Τζολάκης, δεν βγήκε και ο μέσος των Ιταλών έκανε το πλασέ με τον Έλληνα γκολκίπερ να διώχνει ξανά τη μπάλα.

Η απάντηση του Ολυμπιακού ήρθε στο 25' με τον Ποντένσε στο πρώτο δοκάρι να πιάνει την κεφαλιά και τον Τερατσάνο να μπλοκάρει τη μπάλα με μια σωτήρια επέμβαση.

Η Φιορεντίνα πάτησε ξανά στην περιοχή των ερυθρόλευκων στο 39' όταν σε γέμισμα από τα αριστερά ο Εσέ απομάκρυνε προς τα πίσω με τον Κουάμε να προλαβαίνει τη μπάλα, να τη γυρίζει πριν αυτή βγει άουτ, τον Τζολάκη να διώχνει με το χέρι και τον Γκονσάλες να αστοχεί σε σουτ που επιχείρησε στη συνέχεια.

Στο επόμενο λεπτό ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να βρεθεί στην περιοχή των "βιόλα" σε μια βαθιά μπαλιά προς τον Ελ Κααμπί με τον γκολκίπερ των Ιταλών να διώχνει με τις γροθιές του και τους δύο ποδοσφαιριστές να συγκρούονται χωρίς ο διαιτητής της αναμέτρησης να δίνει κάτι υπέρ της μίας ή της άλλης ομάδας.

Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή για το πρώτο 45λεπτο με τους παίκτες των δύο συλλόγων να πηγαίνουν στα αποδυτήρια χωρίς σκορ.

Χωρίς αλλαγές οι δύο ομάδες

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε χωρίς αλλαγές σε πρόσωπα για τις δύο ομάδες και με τον Ολυμπιακό να έχει δύο εσωτερικές αλλαγές στη μεσαία γραμμή. Η σύγκρουση των Ρέτσου-Μπελότι στο 48', κεφάλι με κεφάλι, και το γεγονός πως οι δύο ποδοσφαιριστές έμειναν στο χορτάρι για περισσότερα από 2-3 λεπτά έκοψαν επιπλέον τον ρυθμό του αγώνα.

Μάλιστα ενώ ο Ρέτσος έδειχνε αρχικά σε θέση να μην μπορεί να συνεχίσει με τον Ντόη να ετοιμάζεται για να μπει στο παιχνίδι εν τέλει ο φορ της Φιορεντίνα ήταν αυτός που έδωσε τη θέση του στο 59' στον Ενζολά.

Στο 63' ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να απειλήσει την εστία της Φιορεντίνα σε μια μπαλιά προς τον Ποντένσε αλλά ο Ντοντό πρόλαβε να διώξει προ του Πορτογάλου εξτρέμ.

Δύο λεπτά αργότερα σε κόρνερ από τα δεξιά η Φιορεντίνα έφτασε στην πρώτη της τελική στο δεύτερο μέρος όταν σε κόρνερ από τα δεξιά ο Μιλένκοβιτς νίκησε την άμυνα του Ολυμπιακού, πήρε την κεφαλιά αλλά αυτή έφυγε λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι του Τζολάκη.

Κράτησε το μηδέν ο Τζολάκης

Στο 69' η Φιορεντίνα βγήκε εξαιρετικά στην επίθεση από τα δεξιά με τον Ενζολά να κίνειται ως εξτρέμ, αυτός έκανε την πάσα προς τον Ντοντό, που είχε κινηθεί εσωτερικά, αυτός έδωσε δίπλα στον Κουαμέ που δεν έπιασε καλά το σουτ με τη μπάλα όμως να έχει κατεύθυνσει προς τα δίχτυα και τον Τζολάκη με το ένα χέρι να διώχνει σε κόρνερ και να κρατάει το μηδέν.

Στο 73' ο Φορτούνης έδωσε τη θέση του στον Γιόβετιτς και πέντε λεπτά αργότερα ο Όρτα πέρασε στο παιχνίδι αντί του Τσικίνιο που είχε κάποιες ενοχλήσεις.

Πρώτη τελική με Ιμπόρα ο Ολυμπιακός

Στο 80' ο Ολυμπιακός κέρδισε φάουλ στα δεξιά, λίγο έξω από την περιοχή, ο Όρτα γέμισε προς το ύψος του πέναλτι με τον Ιμπόρα να πηδάει ψηλότερα απ' όλους, πήρε την κεφαλιά με τη μπάλα να φεύγει λίγο έξω από την εστία του Τερατσάνο στην πρώτη τελική των "ερυθρόλευκων" στο δεύτερο 45λεπτο.

Στα λεπτά που έμεναν μέχρι τη λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα οι δύο ομάδες περισσότερο πρόσεξαν την άμυνα τους και το πως δεν θα δεχτούν γκολ και όχι πως θα σκοράρουν έχοντας συμβιβαστεί με την παράταση.

Και το παιχνίδι μετά και τη συμπλήρωση των επτά λεπτών καθυστερήσεων ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο τέρμα για τις δύο ομάδες που οδήγηθηκαν σε έξτρα ημίωρο.

Ζήτησε πέναλτι ο Ολυμπιακός, τρομερή ευκαιρία με Γιόβετιτς

Με την έναρξη της παράτασης ο Ολυμπιακός πήρε τη μπάλα στα πόδια του και προσπάθησε και αυτός να ψάξει το "χρυσό γκολ" που θα του έδινε το τρόπαιο. Οι "ερυθρόλευκοι" μάλιστα ζήτησαν πέναλτι στο 90+4' όταν σε γύρισμα του Κίνι από τα αριστερά η μπάλα σταμάτησε στο δεξί χέρι του Μαρτίνες Κουάρτα αλλά τόσο ο διαιτητής όσο και το VAR έδωσαν συνέχεια στην αναμέτρηση.

Δύο λεπτά αργότερα ο Γιόβετιτς βρέθηκε στα αριστερά της περιοχής, έκανε το σουτ με το δεξί με τον Τερετσάνο και πάλι με εκπληκτική επέμβαση στην αριστερή του γωνία να διώχνει τη μπάλα και να κρατάει το μηδέν στην εστία των Ιταλών.

Στο δεύτερο 15λεπτο της παράτασης ήταν η σειρά του Τζολάκη να κάνει μια τρομερή επέμβαση και να κρατήσει το μηδέν στην εστία του Ολυμπιακού ξανά όταν ο Ικονέ έκανε το πλασέ μέσα από την περιοχή με τον Έλληνα γκολκίπερ να με επέμβαση στην αριστερή του γωνία να διώχνει τη μπάλα.

Ο Ελ Κααμπί ήταν και πάλι "καυτός"

Στο 116' ο Ολυμπιακός βγήκε στην επίθεση, η άμυνα της Φιορεντίνα έκοψε, με τους ερυθρόλευκους να κερδίζουν ξανά τη μπάλα, ο Έσε έκανε τη σέντρα με τον Ελ Κααμπί να παίρνει μια γυριστή κεφαλιά και νίκησε τον Τερατσάνο για το 1-0 των τυπικά γηπεδούχων και η OPAP Arena πήρε φωτιά.

Οι φίλοι του Ολυμπιακού περίμεναν λίγο ακόμα για να πανηγυρίσουν καθώς το VAR έλεγξε τη φάση για πιθανό οφσάιντ αλλά εν τέλει και μετά από αρκετή ώρα αποφασίστηκε πως το γκολ ήταν καθαρό και οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν το 1-0.

Στα λεπτά που έμειναν μέχρι το φινάλε του αγώνα η Φιορεντίνα προσπάθησε, είχε μια φάση για να πετύχει το 1-1, αλλά ο Κάρμο ήταν εκεί, έκοψε τη μπάλα και κράτησε το 1-0 για τον Ολυμπιακό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τζολάκης, Ρόντινει, Κάρμο, Ρέτσος, Ορτέγκα (91' Κίνι), Ιμπόρα, Έσε, Τσικίνιο (77' Όρτα), Φορτούνης (73' Γιόβετιτς), Ποντένσε (106' Μασούρας), Ελ Κααμπί.

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ: Τερατσάνο, Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα, Μπιράγκι (106' Ρανιέρι), Μποναβεντούρα (82' Μπάρακ), Αρτούρ (74' Ντάνκαν), Μαντράγκορα, Γκονσάλες (106' Μπελτράν), Κουαμέ (82' Ικονέ), Μπελότι (59' Ενζολά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom