Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Μελέτη ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Η ελληνική αγορά εργασίας και η δομή απασχόλησης ανά Περιφέρεια

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης έως σήμερα

Η νέα μελέτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εξετάζει την εξέλιξη της ελληνικής αγοράς εργασίας και της αντίστοιχης δομής απασχόλησης ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά τους και ως προς τη διαχρονική τους εξέλιξη από τις παραμονές της οικονομικής κρίσης έως σήμερα.

Η αγορά εργασίας εξετάζεται ως προς το μέγεθος της απασχόλησης και της ανεργίας, την επίδραση των ατομικών χαρακτηριστικών των εργαζομένων, την επίδραση του φύλου και της ηλικίας, την τομεακή διάρθρωση και διάφορες άλλες πλευρές της.

Όλα τα παραπάνω εξετάζονται τόσο για τη χώρα συνολικά όσο και για κάθε διοικητική Περιφέρεια ξεχωριστά.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πολυάριθμα αλλά και πολυδιάστατα. Αν και το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί κατά την έξοδο από την κρίση, η απασχόληση δεν έχει αυξηθεί σημαντικά. Η θέση των νέων είναι σημαντικά χειρότερη συγκριτικά με τις μεγαλύτερες ηλικίες όπως και των γυναικών σε σχέση με τους άντρες.

Ίσως όμως το σημαντικότερο εύρημα είναι η σημαντική επιδείνωση της συγκριτικής θέσης των Περιφερειών της χώρας ως προς την Περιφέρεια Αττικής.

Η έξοδος από την οικονομική κρίση βρίσκει την Αθήνα να βελτιώνει σημαντικά τη συγκριτική της θέση και αυτό είναι ακόμη πιο έντονο για τους νέους και τις νέες. Μία νέα περιφερειακή ανισορροπία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom