Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Εξαλλοι οι τρίτεκνοι για την αθέτηση των υποσχέσεων Κυριάκου - Μελέτη-σοκ! Στα 7.777.000 ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2070

Καταγγέλλουν τον Μητσοτάκη για απουσία οποιουδήποτε σχεδίου αντιμετώπισης του Δημογραφικού

Προχειρότητα και υποκρισία καταλογίζουν στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά οι τρίτεκνοι αναφορικά με την αθέτηση σειράς υποσχέσεων για την ενίσχυσή τους.

Από τον Σπύρο Γεράρδη

Στο επίκεντρο τα κροκοδείλια δάκρυα για τον «εθνικό κίνδυνο του Δημογραφικού», όπως τον αναφέρει πλειάδα κυβερνητικών στελεχών, την ώρα που απουσιάζει οποιαδήποτε υποψία εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος που οδηγεί τον Ελληνισμό με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό τις ερχόμενες δεκαετίες.

Με ανακοινώσεις που εκδόθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων και η Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδος καταγγέλλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αοριστίες, ψέματα, μικροπολιτική και κοροϊδία με αφορμή όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα. 

Συγκεκριμένα, ενώ η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη (αλήθεια, ποιος ο λόγος ύπαρξης του συγκεκριμένου υπουργείου;) υποσχόταν εδώ και μήνες ότι τον Μάιο θα ανακοινωθεί το εθνικό σχέδιο για το Δημογραφικό, κάτι τέτοιο ουδέποτε έγινε. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός έδωσε το «παρών» σε ένα συνέδριο στο οποίο κανένα νέο μέτρο στήριξης δεν ανακοινώθηκε, παρά μόνο ένα αναμάσημα παλαιότερων, προκαλώντας την οργή των τριτέκνων.

«Τον τελευταίο μήνα παρακολουθούμε στα ειδησεογραφικά sites και κανάλια να διαλαλούν ότι θα έχουμε σοβαρή “θετική ανατροπή” στον χαρακτηρισμό ως πολυτέκνους και τους τριτέκνους. Αυτό το διακύβευμα ξεκίνησε αρχές Μαρτίου με δηλώσεις της “αρμοδίας” υπουργού, σε διάφορα κανάλια και ειδησεογραφικούς ιστοτόπους και με ιδιαίτερη έπαρση, ότι θα γίνει αυτή η ανατροπή και ότι ευρίσκεται σε συνεννόηση και με εκπροσώπους πέραν των άλλων και με τους τριτέκνους. 

Ουδέν ψευδέστερον, ουδέν ανακριβέστατον» υπογραμμίζει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων και προσθέτει ότι «σε συνάντησή μας με τον κ. Πρωθυπουργό σε μια από τις εξορμήσεις του για τις ευρωεκλογές μάς απάντησε “μην ανησυχείτε, θα είσθε ικανοποιημένοι”, αλλά σε ερώτησή μας εάν θα εξομοιωθούν οι τρίτεκνες οικογένειες με τις πολύτεκνες ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ. 

Και ότι στις ανακοινώσεις που θα έκανε την Πέμπτη 23/5/2024 θα ανακοίνωνε “ΣΟΒΑΡΑ” μέτρα και για τους τριτέκνους. Ο κ. Πρωθυπουργός δεν πέρασαν δύο ημέρες και το λησμόνησε. ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. Μόνο λόγια, μόνο αοριστολογίες, μόνο αμπελοφιλοσοφίες και γενικόλογες εκφράσεις».

Μάλιστα, κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αν και γνωρίζει ότι ο δείκτης γονιμότητας για να ανανεωθεί ο πληθυσμός πρέπει να είναι στο 2,1 (δηλαδή πάνω από 2 παιδιά), δεν ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ για το Δημογραφικό», και τον καλούν να αποφασίσει σοβαρά και όχι αποσπασματικά μέτρα, καθώς το δημογραφικό πρόβλημα δεν λύνεται με δημοσιεύματα και αοριστίες. 

«Το πρόβλημα είσθε εσείς που δεν θέλετε, όχι δεν μπορείτε. Το κόστος που θα απαιτηθεί δεν πρόκειται να επηρεάσει την οικονομία της χώρας επί το δυσμενέστερο. Απεναντίας θα συμβάλει θετικά στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, της κοινωνικής δικαιοσύνης και πρωτίστως στο μέλλον της Πατρίδος μας» καταλήγουν.

«Συνέδριο για το Δημογραφικό χωρίς κοινωνικούς φορείς και με τη συμμετοχή τραπεζικών οργανισμών που ξεσπιτώνουν οικογένειες είναι καλή “συνταγή”;» διερωτάται η Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδος, με αφορμή την απαράδεκτη φιέστα-εκδήλωση της περασμένης εβδομάδας στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

«Το Δημογραφικό δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Δεν είναι πρόβλημα που μπορεί να περιμένει. Αποτελεί πρώτης προτεραιότητας εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα» σημειώνει και καλεί «την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό σήμερα και πριν από τις Ευρωεκλογές να πάρει την πολιτική πρωτοβουλία για να συναποφασίσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο το Εθνικό Σχέδιο Δράσεων για το Δημογραφικό. Οι τρίτεκνοι έχουν χορτάσει από υποσχέσεις στο παρελθόν από αρκετές κυβερνήσεις και ως το σήμερα. Για αυτό έχουν μάθει να αγωνίζονται, να διεκδικούν, να τιμωρούν αν χρειαστεί (και το έχουμε αποδείξει)».

Ποιος ο λόγος ύπαρξης του υπουργείου Οικογένειας;

Μετά τις περσινές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε και ανακοίνωσε με στόμφο τη σύσταση υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, λέγοντας τότε ότι «θα είναι το υπουργείο πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το Δημογραφικό». Πέρα από κάποιες αυξήσεις επιδομάτων, που εξαϋλώνονται από τις θηριώδεις αυξήσεις στα βασικά αγαθά, οι εργαζόμενοι νέοι και νέες το μόνο που βλέπουν είναι η επέκταση της εξαήμερης εργασίας, που σίγουρα δεν αποτελεί κίνητρο για να κάνουν οικογένεια!

Μελέτη-σοκ! Στα 7.777.000 ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2070

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ageing Report 2024), ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί από τα 10,438 εκατ. άτομα που είναι τώρα -κατά την τελευταία απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής- σε 7,777 εκατ. άτομα το 2070

Αυτή η πρωτοφανής κατάρρευση αναμένεται να συμπαρασύρει μία σειρά από δεδομένα και δείκτες κρίσιμους για την οικονομία.

Ενδεικτικά, ο λόγος εξάρτησης των ηλικιωμένων από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό αυξάνεται από 39,0 το 2022 σε 74,4 το 2050 και στη συνέχεια μειώνεται στο 66,0 το 2070. Οπως είναι εύκολα αντιληπτό, με αυτά τα δεδομένα το πρώτο που θα διαλυθεί είναι το Ασφαλιστικό, καθώς εκτιμάται ότι το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, για τους άνδρες, αυξάνεται από 78,8 το 2022 σε 86,5 το 2070 και για τις γυναίκες αυξάνεται επίσης από 84,2 το 2022 σε 90,4 το 2070. 

δημοκρατία 28/5/24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom