Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Νέος κανονισμός πυροπροστασίας: Υπό το φόβο των προστίμων οι ιδιοκτήτες ξεριζώνουν ακόμα και δέντρα από τα οικόπεδά τους

Παράταση ενός μήνα για τον καθαρισμό οικοπέδων - Οι δηλώσεις και τα πρόστιμα

Με πυρετώδεις ρυθμούς «τρέχουν» τους καθαρισμούς των οικοπέδων, αλλά και τις διαδικασίες λήψης των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας, εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Μετά και τη νέα παράταση της προθεσμίας (21 Ιουνίου για τα κτίσματα κοντά και μέσα σε δάση και 30 Ιουνίου για τους καθαρισμούς οικοπέδων), αλλά και τις προειδοποιήσεις για ένα «δύσκολο καλοκαίρι» σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, οι ιδιοκτήτες, πολλές φορές υπό το φόβο των προστίμων το… παρακάνουν, ξεριζώνοντας ακόμα και δέντρα από τις ιδιοκτησίες τους για να μην ασχοληθούν ξανά αργότερα με τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει σε επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Βουτζά «Η Πρόοδος», Έμυ Κροκίδη, η οποία περιγράφει «μια εκστρατεία εξαφάνισης της αυτοφυούς βλάστησης από ορισμένους ασυνείδητους ιδιοκτήτες». 

Η κ. Κροκίδη, εξηγεί ότι, καθώς οι εγκύκλιοι που εστάλησαν στους ΟΤΑ δεν προβλέπουν πρόστιμα για την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης, «πό το κράτος του φόβου, ότι θα τους επιβληθούν πρόστιμα σε περίπτωση, που δεν διατηρήσουν καθαρά τα οικόπεδά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, προσλαμβάνουν συνεργεία καθαρισμού με …μπουλντόζες, οι οποίες ξεριζώνουν ότι υπάρχει στα οικόπεδά τους, από αγριελιές και σχίνα, μέχρι πευκάκια, ή, ότι άλλο φροντίζει η Φύση να βλαστήσει στον ταλαιπωρημένο τόπο μας. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά τραγικό! Τα «ξυρισμένα» στην κυριολεξία οικόπεδα, πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και μετατρέπουν τον Οικισμό μας σε Κρανίου Τόπο».

Φυσικά αυτός ο «οργασμός της τελευταίας στιγμής» για τους καθαρισμούς των οικοπέδων έχει αυξήσει ή και σε ορισμένες περιπτώσεις διπλασιάσει και τις τιμές των συνεργείων ή και των εργατών που τους αναλαμβάνουν. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εφόσον τα ακίνητα βρίσκονται εντός σχεδίου περιοχών και, εντός οικισμού ή και εκτός σχεδίου περιοχών με κτίσματα ανεγερθέντα βάσει οικοδομικής άδειας, για την εφαρμογή των ζωνών προστασίας, η κοπή δέντρων διενεργείται με έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

Και αν η διαδικασία και του καθαρισμού και της δήλωσης είναι απλή, σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό για την πυροπροστασία ακινήτων κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις, τώρα βρίσκεται ένας «βηματισμός». 

Με τον υπουργό να έχει δηλώσει ότι το ζητούμενο δεν είναι τα πρόστιμα για τους υπόχρεους, αλλά «να έχουν τεχνική έκθεση πυροπροστασίας και να υπάρχουν κάποιοι βασικοί καθαρισμοί φέτος γύρω από τα ακίνητα αυτά», οι τεχνικοί επιστήμονες που αναλαμβάνουν τις δηλώσεις έχουν ήδη πιάσει δουλειά.

Οι εξουσιοδοτημένοι επιστήμονες, δηλαδή μηχανικοί (τοπογράφοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, μηχανικοί περιβάλλοντος, κ.α.) καθώς και δασολόγοι, γεωπόνοι ή γεωτεχνικοί επιστήμονες, συντάσσουν τη μελέτη, η οποία περιλαμβάνει την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου, τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης μέτρων και ενεργειών, καθώς και τη δήλωση εφαρμογής τους από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Το κόστος

Υπενθυμίζεται ότι για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, ισχύουν μόνο τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, εάν εξαιρέσει κανείς την αμοιβή του τεχνικού επιστήμονα (με μέσο κόστος τα 400 με 500 ευρώ) και τις εργασίες κοπής βλάστησης και απομάκρυνσης εύφλεκτων υλικών. 

Προς ώρας, οι τεχνικές εκθέσεις και δηλώσεις συμμόρφωσης κατατίθενται στους οικείους δήμους, καθώς η σχετική πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα –κάτι το οποίο αναμένεται σύντομα. Αντίθετα, για τα ακαθάριστα οικόπεδα, οι δηλώσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα τώρα, η μη υποβολή του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης, επισύρει πρόστιμο ύψους 0,10 ευρώ ανά τ.μ. για χαμηλής επικινδυνότητας ακίνητα, 0,20 ευρώ ανά τ.μ. για μεσαίας επικινδυνότητας, 0,30 ευρώ ανά τ.μ. για υψηλής επικινδυνότητας και 0,40 ευρώ ανά τ.μ. για ακίνητα ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας. Το ελάχιστο πρόστιμο είναι 250 ευρώ και επιβάλλεται αφού προηγηθεί σύσταση για την τεχνική έκθεση πυροπροστασίας και τη δήλωση υλοποίησης των μέτρων.

Μετά τη δίμηνη προθεσμία συμμόρφωσης, αν διαπιστωθεί συμμόρφωση, επιβάλλεται μόνο το πρόστιμο των 250 ευρώ. Αν οι δηλώσεις και οι εκθέσεις έχουν υποβληθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα, το πρόστιμο είναι το 50% των προβλεπόμενων προστίμων ανά τ.μ. Αν δεν έχει γίνει καμία ενέργεια συμμόρφωσης, το πρόστιμο είναι 100%.

Για λάθη που εντοπίζονται κατά την αυτοψία, επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ αν δεν διορθωθούν εντός δίμηνου περιθωρίου. Αν τα μέτρα πυροπροστασίας δεν έχουν εφαρμοστεί, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε ενότητα μέτρων.

https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom