Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Θεσσαλονίκη: Γλίτωσε τα ισόβια ο μητροκτόνος της Χαλκηδόνας - Το χρονικό του εγκλήματος

«Εκείνη μου ζήτησε να τη σκοτώσω, είχε φριχτούς πόνους»

Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και εννέα μηνών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στον 34χρονο που πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε την 71χρονη μητέρα του μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ οδηγούσε για τουλάχιστον 60 χιλιόμετρα με τη γυναίκα νεκρή στο κάθισμα του συνοδηγού.

Ο μητροκτόνος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία με δόλο και παράβαση του νόμου περί όπλων με το δικαστήριο να του αναγνωρίζει δύο ελαφρυντικά, του μειωμένου καταλογισμού και του πρότερου σύννομου βίου, μειώνοντας έτσι την ποινή του και γλιτώνοντας τα ισόβια. Μετά την καταδίκη του επιστρέφει στη φυλακή του Κορυδαλλού όπου θα συνεχίσει να εκτίει την ποινή του στη ψυχιατρική πτέρυγα.

Το χρονικό του εγκλήματος

Το έγκλημα που άφησε άφωνο το πανελλήνιο έγινε στις 4 Απριλίου του 2023 με τον δράστη να πέφτει στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. σχεδόν 20 ημέρες αργότερα, αφού μετά την αποτρόπαια πράξη του έσπευσε να εξαφανιστεί. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 34χρονος σκότωσε την 71χρονη γυναίκα σε ερημική περιοχή στον Κορινό Πιερίας, ενώ στη συνέχεια οδήγησε για... 60 χιλιόμετρα με τη νεκρή μητέρα του στο κάθισμα του συνοδηγού, για να καταλήξει έξω από τα κοιμητήρια της Χαλκηδόνας όπου εγκατέλειψε το όχημα και τράπηκε σε φυγή.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, μετά τη φυγή του ο μητροκτόνος μετέβη σε ένα μοναστήρι έξω στο Κιλκίς όπου εξομολογήθηκε την πράξη του σε έναν ιερέα, ενώ αμέσως μετά μετέβη προς το Άγιον Όρος. 

Ο 34χρονος είχε αντιληφθεί ότι τον αναζητούσε η αστυνομία αφού είδε το πρόσωπό του σε τηλεοπτική εκπομπή, ενώ λίγες ημέρες αργότερα αποφάσισε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και ζούσε περιπλανώμενος στους δρόμους με σκοπό να «χαθεί» μέσα στο πλήθος και με τη σκέψη να βάλει τέλος στη ζωή του. 

Ένας τυχαίος έλεγχος από αστυνομικούς οδήγησε στη σύλληψή του 20 ημέρες μετά το φονικό, ενώ από τη πρώτη στιγμή δήλωνε ότι σκότωσε τη μητέρα του για να την λυτρώσει από τα σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα που αντιμετώπιζε αλλά και από τους φριχτούς πόνους που την έκαναν να υποφέρει.

Μάλιστα, πριν από τη σύλληψή του, οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει δύο γράμματα στα οποία ομολογούσε και εξηγούσε τους λόγους που σκότωσε τη μητέρα του.

Το ίδιο ισχυρίστηκε και στην απολογία του στο δικαστήριο, μιλώντας για τη δύσκολη ζωή που πέρασε από παιδική ηλικία, αφού θυμάται την μητέρα του να νοσηλεύεται διαρκώς σε ψυχιατρικές κλινικές, με την κατάστασή της να επιδεινώνεται μετά το θάνατο του πατέρα του και τον ίδιο να αναγκάζεται να έχει αποκλειστικά την φροντίδα της.

Το παραπάνω επιβεβαίωσε και ο ιερέας στην ενορία που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι της οικογένειας στην Χαλκηδόνα, ο οποίος έκανε λόγο για έναν εξαιρετικό άνθρωπο που φρόντιζε και υπεραγαπούσε τη μητέρα του και είχε βάλει τη ζωή του σε δεύτερη μοίρα για να την φροντίζει. Ο μάρτυρας κατέθεσε χαρακτηριστικά ότι «δεν ξέρω αν θα μπορούσε άλλος άνθρωπος να αντέξει αυτόν τον Γολγοθά» που ανέβαινε ο κατηγορούμενος τον οποίον γνώριζε 22 χρόνια.

Στην απολογία του ο μητροκτόνος ανέφερε στους δικαστές ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με πολύ αγάπη, καθώς η μητέρα του προσπαθούσε για 17 χρόνια να κάνει ένα παιδί. Στην ηλικία των 11 ετών ήταν η πρώτη φορά που αντιλήφθηκε ότι κάτι δε πήγαινε καλά αφού είδε τη μητέρα του να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας καταναλώνοντας χάπια. 

Τα σχολικά του χρόνια δεν ήταν «ρόδινα» αφού λόγω της ψυχιατρικής ασθένειας της μητέρας του δεχόταν bullying στο σχολείο με αποτέλεσμα να κλειστεί στον εαυτό του, ενώ η κατάσταση έγινε χειρότερη όταν ο πατέρας του εθίστηκε στο αλκοόλ και τα τυχερά παίγνια και το 2015 έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα.

«Μονό εγώ γνώριζα τι περνούσα. Εργαζόμουν και έπαιρνα δάνεια για να φροντίζω την μητέρα μου. Δεν μπορούσα να φύγω, δεν μπορούσα να πάω μία βόλτα, να απολαύσω μια σχέση. Η ζωή μου ήταν σε δεύτερη προτεραιότητα. Τελευταίο διάστημα η μητέρα μου έλεγε "θέλω να με σκοτώσεις, θα είμαι ευτυχισμένη'', είχε φριχτούς πόνους. Το "έγκλημα" που έκανα ήταν ότι δεν πήγα σε κάποιο ψυχολόγο για να μη χάσω και εγώ τον εαυτό μου. Έχασα τη λογική και το μυαλό μου, αυτό έγινε», είπε, αρχικά ο 34χρονος.

Περιγράφοντας την ημέρα του φονικού ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι είχε στην κατοχή του νόμιμα την καραμπίνα και την έκρυβε στο αυτοκίνητο καθώς φοβόταν ότι αν την άφηνε στο σπίτι η μητέρα του θα μπορούσε να κάνει κακό στον εαυτό της.

«Το τελευταίο διάστημα είχα πάρει απόφαση να βάλω τέλος στη ζωή μου γιατί δεν υπήρχε λύση. Εκείνη την ημέρα προσπάθησα να την πάω να πάρει κάποια ρούχα μήπως ανέβει η διάθεσή της, πήγαμε βόλτα στον Κορινο. Στη διαδρομή έλεγε ότι ήθελε να πεθάνει και είχε σπασμούς. Σταμάτησα το αυτοκίνητο στην άκρη για να ηρεμήσω. Έκλαιγε από τον πόνο και με παρακαλούσε να τη σκοτώσω. Παρακαλούσε να πεθάνει, δε μπορούσα να το διαχειριστώ. Της είπα να κοιτάξει από την άλλη πλευρά και της αφαίρεσα τη ζωή με σκοπό να βάλω τέλος και στη δική μου. 

Μετά οδήγησα και άφησα το αυτοκίνητο σε ένα μέρος που ήξερα ότι θα τη βρούνε σίγουρα. Περπατούσα μόνος μου για έξι ώρες σε απομονωμένη περιοχή, χτυπούσα το κεφάλι μου, δεν ήξερα πως έφτασα σε αυτό το σημείο. Είχα αποφασίσει να αυτοκτονήσω. Έπαιζα με τους κάλυκες και με έβριζα. Έβαλα στο λαιμό μου την καραμπίνα όμως δε μπορούσα να το κάνω. Με έπιασε αμόκ», είπε.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο κατηγορούμενος για όλες τις πράξεις που κατηγορείται και να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού καθώς προέκυψε ότι πάσχει από ψυχική διαταραχή. Η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε ότι από την ακροαματική διαδικασία, από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγραφα προέκυψε χωρίς αμφισβήτηση ότι ο κατηγορούμενος τέλεσε τις πράξεις τους υπό τις περιστάσεις που ομολόγησε, ενώ φαίνεται ότι έλαβε την απόφαση να σκοτώσει τη μητέρα του τουλάχιστον τρεις ημέρες νωρίτερα.

Στράτος Λούβαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom