Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Ολυμπιακός: To συγκλονιστικό ρεκόρ, οι πανηγυρισμοί και η μαγική πορεία ως την κορυφή (φωτο & βίντεο)


Το σύνθημα που ακούγεται πολύ συχνά πλέον από τον κόσμο του Ολυμπιακού και μιλάει για ένα «όνειρο τρελό», πλέον είναι πραγματικότητα με τον ομορφότερο δυνατό τρόπο. Όλη η Ευρώπη υποκλίνεται στον Ολυμπιακό. Στον Θρύλο της Ευρώπης που ήρθε από το πουθενά, από εκεί που δεν τον υπολόγιζε κανείς και έφερε στην Ελλάδα το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο στο ποδόσφαιρο. Μια στιγμή που γράφεται με τα πιο χρυσά γράμματα στα βιβλία του ελληνικού αθλητισμού.

Η στιγμή του γκολ, παράλληλα με τους πανηγυρισμούς στην Κοραή:

Για την ακρίβεια, οι «ερυθρόλευκοι» έγραψαν ένα φοβερό ρεκόρ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς έσπασαν μια «παράδοση» που κρατούσε 13 χρόνια. Συγκεκριμένα, η ομαδάρα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έγινε ο πρώτος σύλλογος από το 2011 που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο και δεν ανήκει σε κάποιο από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα. 

Το λεγόμενο Big-5 του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι η Αγγλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και Γαλλία. Έτσι ο Ολυμπιακός κατάφερε και μπήκε... σφήνα στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης σηκώνοντας την ίδια στιγμή την ελληνική σημαία πιο ψηλά από κάθε άλλη. 
Η τελευταία ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο και άνηκε στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα ήταν η Πόρτο, όταν επικράτησε στον τελικό του Europa League κόντρα στην Ατλέτικο το 2011. Ωστόσο, η Πόρτο πρόκειται για μια σταθερά δύναμη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με τον τίτλο του 2011 να μην συγκρίνεται με τον άθλο του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. Παράλληλα η τελευταία ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο στη χώρα της πριν από τον Ολυμπιακό ήταν η Φέγενορντ όταν πήρε το Κύπελλο UEFA στο Ρότερνταμ το 2002 κόντρα στη Ντόρτμουντ.

Ο Ολυμπιακός έκανε πραγματικότητα το 0.1% και σήκωσε την κούπα

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ κερδίζει τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» με σκορ 4-1 και τα όνειρα για μια μεγάλη ευρωπαϊκή συνέχεια στο UEFA Europa Conference League αρχίζουν να σβήνουν.

Συγκεκριμένα ο Θρύλος έχει 0.1% πιθανότητες (σύμφωνα με την OPTA) να κάνει την ανατροπή του σκηνικού, να προκριθεί και να φτάσει μέχρι το τέλος του ταξιδιού.

Κι εκεί που δεν το πίστευε σχεδόν κανείς, βρέθηκαν 49 οπαδοί που έκαναν το ταξίδι για το εκτός.

Κι εκεί που άρχισαν να το πιστεύουν περισσότεροι, το πίστεψε περισσότερο απ' όλους ο Αγιούμπ Ελ Καμπί.

Και το 0.1% έγινε 100% σε ένα απίστευτο βράδυ.


Στο βίντεο που ακολουθεί έχουν καταγραφεί όλες οι μεγάλες στιγμές στην ιστορική ευρωπαϊκή ιστορία του Θρύλου αρχής γενομένης από το 1-0 κόντρα στη Φερεντσβάρος με σκόρερ τον Ελ Κααμπί, όταν έκανε μεγάλο βήμα προς τους «16» του Conference League.

Δείτε όλους τους σταθμούς του Ολυμπιακού στα φετινά παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου του τελικού που τον έφεραν στο πάνθεον της Ευρώπης.

Θεός Δίας ο Μεντιλίμπαρ στο πρωτοσέλιδο της Marca

Η μορφή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο της «Marca». Ο Ισπανός προπονητής οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του Conference League έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του Europa League από τη Σεβίλλη.

Ως άλλος... Δίας ο Ισπανός προπονητής κάθεται στον θρόνο του στον Όλυμπο.

«Ιστορικός Μεντιλίμπαρ! Ο Βάσκος προπονητής γράφει ιστορία κατακτώντας το Conference League με τον Ολυμπιακό ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Europa League με τη Σεβίλλη.

Πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για ελληνική ομάδα την ιστορία! Και ο δεύτερος διαδοχικός τελικός που χάνει η Φιορεντίνα», αναφέρει σχετικά η Marca.

Από την... καταστροφή στην κορυφή της Ευρώπης σε 3 μήνες ο Ολυμπιακός

Είκοσι χρόνια μετά από την κατάκτηση του Euro στα γήπεδα της Πορτογαλίας από την Εθνική Ελλάδας η χώρα μας ζει έναν ακόμη ποδοσφαιρικό άθλο.  Το 2004 η Ελλάδα κέρδισε 1-0 την Πορτογαλία και κατέκτησε το Euro και το 2024 ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής του Europa Conference League αφού επικράτησε χθες στην Φιορεντίνα για τον τίτλο. 

Τότε η Εθνική ομάδα είχε στον πάγκο της τον Ότο Ρεχάγκελ ο οποίος ήταν ήδη τρία χρόνια στον πάγκο της. Τώρα ο Ολυμπιακός έχει τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ο οποίος έχει κάτι πάνω από 3 μήνες στον πάγκο της ομάδας του Πειραιά. 

Μια χαμένη χρονιά 

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με όνειρα τη σεζόν 2023-24 αλλά εξελίχθηκε στα μέσα της σε εφιάλτη. Προσέλαβε αθλητικό διευθυντή τον Αντόνιο Κορδόν και έφερε ως προπονητή τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. 

Έκανε ένα... κάρο μεταγραφές αλλά η ομάδα δεν είδε προκοπή. Ο Ισπανός προπονητής απολύθηκε μετά από κάποιους μήνες και τη θέση του πήρε ο Πορτογάλος Κάρλος Καρβαλιάλ στις 5 Δεκεμβρίου 2023. 

Ο Ολυμπιακός άλλαξε και τεχνικό διευθυντή ξανά αλλά προκοπή δεν είδε. Η ομάδα παίζει άθλιο ποδόσφαιρο και στις 3 Ιανουαρίου χάνει 1-0 από τη Λαμία στο "Αθανάσιος Διάκος" με τους παίκτες της να μην μπορούν να αλλάξουν ούτε πάσα. 

Η διοίκηση έχει ενισχύσει σημαντικά την ομάδα στην εμβόλιμη μεταγραφική περίοδο. Παίκτες όπως ο Κάρμο, ο Τσικίνιο, ο Όρτα, ο Ναβάρο, ο Ζέλσον Μάρτινς έφτασαν στον Πειραιά αλλά η εικόνα δεν άλλαξε. 


Ο Ολυμπιακός απομακρύνθηκε από την κορυφή στη Super League 1, αποκλείστηκε στο Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό και στην Ευρώπη θα έπαιζε στο Conference League τον Φεβρουάριο ως 3ος στον όμιλο του Europa League. 

Μια ανακοίνωση που άλλαξε την ιστορία 

Η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά από όλα αυτά έχει πάρει απόφαση ν' αλλάξει και πάλι προπονητή. Έχουν αρχίσει ήδη επαφές και στον Πειραιά επιστρέφει ως τεχνικός διεθυντής ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς. 


Στον Βαγγέλη Μαρινάκη είχε κάνει εντύπωση από το καλοκαίρι και τον τελικό του Σούπερ Καπ της Αθήνας ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Είχε κερδίσει το Europa League με την Σεβίλλη αλλά έχει απολυθεί από την ομάδα της Ανδαλουσίας. 

Τον 63χρονο Βάσκο που ήταν κάποτε συμπαίκτης του Βαλβέρδε τον ήθελαν από τον Δεκέμβριο στον Ολυμπιακό αλλά τον πήραν τελικά τον Φεβρουάριο. Στις 11 Φεβρουαρίου 2024 η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την πρόσληψή του. 

Ένας κανονικός προπονητής 

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετράει 30 χρόνια στους πάγκους. Παρόλα αυτά ήταν σε μικρές ομάδες στην Ισπανία και στην Ευρώπη είχε παίξει κάποτε στο Ιντερτότο με την Μπιλμπάο και 8 με την Σεβίλη σε Europa League, Champions League και Σούπερ Καπ. 

Για κάποιους μπορεί να είναι αντιεμπορικός αλλά για τους περισσότερους είναι ένας καλός και έμπειρος προπονητής. Ένας κανονικός προπονητής και όχι κομπογιανίτης.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν είχε προπονήσει ποτέ ομάδα εκτός Ισπανίας, δεν ξέρει αγγλικά, κυκλοφορεί συνήθως με ένα κοντομάνικο μπλουζάκι και του αρέσει η ήσυχη ζωή. Θα κάνει πρεμιέρα στα πλει οφ του Conference League με την Φερεντσβάρος. 

Στις 15/2 ο Ολυμπιακός θα κερδίσει 1-0 τους Ούγγρους. Λίγες ημέρες αργότερα θα νικήσει 4-1 στην Τούμπα τον ΠΑΟΚ και στις 22/2 θα περάσει και από τη Βουδαπέστη (1-0 την Φερεντσβάρος) και ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει στους "16". 

Στον Πειραιά, κόσμος, διοίκηση και λοιποί έχουν καταλάβει ότι η ομάδα άλλαξε. Ο Μεντιλίμπαρ έχει αρχίσει να δείχνει τι θα πει να παίζεις κανονικό ποδόσφαιρο. 

«Θα είμαι δίκαιος με όλους»

Απλός, προσιτός και δίκαιος. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μοιάζει στη συμπεριφορά με τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Σέβεται τους πάντες στο προπονητικό κέντρο στου Ρέντη και ενδιαφέρεται για όλους ως άνθρωπος. 

Από τα πρώτα πράγματα που είπε στους παίκτες του όταν ανέλαβε ήταν η φράση: «Θα είμαι δίκαιος με όλους. Θα σας δω όλους». Οι παίκτες έχουν καταλάβει ότι η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη επέστρεψε στα αποδυτήρια. 

Δίνει ευκαιρίες σε όλους. Τους δίνει χρόνο. Στηρίζει. Το κλειδί της επιτυχίας του Μεντιλίμπαρ είναι η δικαιοσύνη και ο σεβασμός. Οι ποδοσφαιριστές αρχίζουν να νιώθουν σημαντικοί. Καθιερώνει τον Κωνσταντίνο Τζολάκη ως βασικό τερματοφύλακα, άσχετα εάν ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ανανέωνει το συμβόλαιό του. 

Δίνει χρόνο στον Στέφαν Γιόβετιτς αλλά και στον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Η ομάδα χάνει 4-1 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στον Πειραιά και το ίδιο βράδυ ο Βαγγέλης Μαρινάκης του κάνει πρόταση για ανανέωση. 

Σε λίγες ημέρες ο Ολυμπιακός κερδίζει 6-1 την Μακάμπι στην Σερβία και περνάει στους προημιτελικούς. Αυτό το αποτέλεσμα είχε διπλή σημασία. Όσοι εντός και εκτός Ολυμπιακού δεν είχαν πιστέψει ακόμη στον Μεντιλίμπαρ, πλέον πίστεψαν, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι οι ίδιοι οι παίκτες κατάλαβαν ότι μπορεί να κάνουν τα πάντα. 

Και όλα αυτά όταν είχε προηγηθεί το 1-3 από τη Μακάμπι και το 1-3 από τον Παναθηναϊκό μέσα στο Καραϊσκάκη. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει κερδίσει τους πάντες. Ζητάει απλά πράγματα. 

Θέλει πίεση ψηλά, γρήγορες αλλαγές στο παιχνίδι, θέλει ακόμη και τον τερματοφύλακα να βγάζει ασίστ αλλά πάνω από όλα θέλει τους παίκτες του ευχαριστημένους. Ο Φορτούνης και ο Ποντένσε πετούν... φωτιές. Ο Ελ Κααμπί κάνει διαστημικά παιχνίδια. Ο Ιμπόρα επιστρέφει, ο Τζολάκης κάνει αίσθηση σε όλη την Ευρώπη. 

Χρυσάφι στα χέρια του 

Για να γράφουμε την πάσα αλήθεια ο Μεντιλίμπαρ έκανε ένα θαύμα αλλά εάν δεν είχε αυτούς τους παίκτες δεν θα μπορούσε να παίξει αυτό το ποδόσφαιρο απέναντι στην Φενέρ και ειδικά στην Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι. 

Η διοίκηση φρόντισε να ενισχύσει σημαντικά την ομάδα. Πήρε τον Κάρμο από την Πόρτο που όχι μόνο έγινε βασικός αλλά καθοδηγεί σωστά τον Ρέτσο και τον Ντόη. Ο Ρέτσος έκανε ματσάρες κόντρα στην Άστον Βίλα. 

Πήρε τον Τσικίνιο από την Μπενφίκα και τον έκανε τον πιο ουσιαστικό και πολύτιμο παίκτη του Ολυμπιακού. Τα ίδια και με τον Όρτα. Φυσικά και με τον Ζέλσον Μαρτίνς. Ο Μεντιλίμπαρ είχε όπλα στην άμυνα, στο κέντρο και στην επίθεση και για να φτάσει στον τελικό τα χρησιμοποίησε σωστά.

Την κατάλληλη στιγμή έβγαλε από την ναφθαλίνη τον μπαρουτοκαπνισμένο Ιμπόρα και τον έβαλε πίσω από τους Τσικίνιο και Έσε. Σταμάτησε να κάνει πειράματα και έδειξε σε κάθε παίκτη ότι τον εμπιστεύεται και έχει έναν ρόλο για εκείνον. 

Μετά την πρόκριση επί της Άστον Βίλα οι ... παγκίτες και εκείνοι που δεν είναι στην ευρωπαϊκή λίστα πανηγύρισαν περισσότερο από τους άλλους.

Ο σεμνός και ταπεινός Μεντιλίμπαρ, ο δίκαιος Βάσκος, πήρε τα υλικά που του έδωσε ο Ολυμπιακός και από τα συντρίμμια έχτισε ένα γερό οικοδόμημα. Χθες βράδυ έγινε ο 2ος προπονητής μετά τον Ράφα Μπενίτεθ που θα κερδίσει back to back ευρωπαϊκό τίτλο με άλλη ομάδα και ο πρώτος που θα οδηγήσει στην κορυφή τον Ολυμπιακό. Ο Βάσκος είναι πιστός στο σύστημά του, παραδέχεται τα λάθη του, κρατάει χαμηλά την μπάλα με τους παίκτες του. Είναι στρατηγός στο γήπεδο αλλά πατέρας για τους ποδοσφαιριστές του. 

Στα κόκκινα ο Πειραιάς, γιορτή σε όλη την Ελλάδα για τον ιστορικό πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του Ολυμπιακού

Με ανοιχτό λεωφορείο έφτασε στον Πειραιά ο θριαμβευτής Ολυμπιακός, αγκαλιά με το τρόπαιο του Conference League, που κατέκτησε μετά τη νίκη του με 1-0 επί της Φιορεντίνα στον τελικό της OPAP Arena.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης έφτασαν στο Δημοτικό Θέατρο λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης εκεί οπου τους περίμεναν οι οπαδοί τους για να γιορτάσουν όλοι μαζί την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα ελληνικής ομάδας.

«Κάναμε έναν άθλο, σας ευχαριστώ όλους. Να αγαπάτε αυτή την ομάδα με την καρδιά σας», είπε ο αρχηγός του Ολυμπιακού Κώστας Φορτούνης από την εξέδρα που είχε στηθεί στο Δημοτικό Θέατρο και υπό τους ήχους το «We are the champions» σήκωσε το ευρωπαϊκό κύπελλο.

kypello-theatro-01
kypello-theatro-02
dimotiko_theatro___3_
dimotiko_theatro___2_
dimotiko_theatro___4_
dimotiko_theatro___6_
dimotiko_theatro___5_
dimotiko_theatro___1_

Στη συνέχεια όλοι μαζί τραγούδησαν «είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό» με τους παίκτες να υποκλινονται στους οπαδούς τους.

Τρελαμένος με τον κόσμο ήταν και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών.

Ο κόσμος των ερυθρολεύκων τον αποθέωσε δικαίως για το τεράστιο επίτευγμα της ομάδας του και ο Βάσκος προπονητής φρόντισε να δείξει από την πλευρά του την αγάπη του, κάνοντας "όλε-όλε" με το βαρύτιμο τρόπαιο την ώρα που ήταν πάνω στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα εξέδρα για τα επινίκια, στο Δημοτικο Θέατρο Πειραιά.

«Είναι το πρώτο μας, να μην είναι το τελευταίο μας», είπε ο Μεντιλίμπαρ και αποθεώθηκε, ενώ ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί που άκουσε τον κόσμο να τραγουδάει το όνομά του άναψε καπνογόνο.

Ο Ισπανός προπονητής δεν μπορούσε να πιστέψει τα όσα έβλεπε και ζούσε και έδειξε να απολαμβάνει με την ψυχή του την λατρεία του κόσμου.

6238242
6238243
6238216
6238215
6238193
6238192
6238227

6238148

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφυγε από την Νέα Φιλαδέλφεια περίπου στις 03:30 και έφτασε στη λεωφόρο Συγγρού λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα με το πούλμαν της αποστολής. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο ανοιχτό διώροφο λεωφορείο με προορισμό το Δημοτικό Θέατρο.


Το διώροφο κόκκινο λεωφορείο βρισκόταν σταθμευμένο έξω από το Mega. 


6238145
6238135
6238136
Οι τροπαιούχοι με τη συνοδεία της ερυθρόλευκης λαοθάλασσας άργησαν αλλά έφτασαν στον προορισμό τους και ανέβηκαν στην εξέδρα που είχε στηθεί στο Δημοτικό Θέατρο. Εκεί εκτός από τον κόσμο τους περίμενε ο πρόεδρος του συλλόγου Βαγγέλης Μαρινάκης με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

Ο δρόμος από τη Συγγρού προς τον Πειραιά είχε κλείσει από οπαδούς, οι οποίοι είχαν μαζευτεί από νωρίς για να συνοδέψουν τους παίκτες του Μεντιλίμπαρ.


sygrou-02
IMG_1064
IMG_1063
Το λεωφορείο είχε περικυκλωθεί από οπαδούς που περιμένουν καρτερικά τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού.

Για να συμβούν όμως όλα αυτά, έπρεπε ο Ολυμπιακός να πραγματοποιήσει το όνειρο των οπαδών του και να σηκώσει το ευρωπαϊκό, επικρατώντας με 1-0 στον τελικό του Conference League της Φιορεντίνα στην OPAP Arena, χάρη στο γκολ που σημείωσε ο Ελ Κααμπί στο 116ο λεπτό.

Με το που σφύριξε ο Πορτογάλος διαιτητής τη λήξη του τελικού, χιλιάδες φίλοι των ερυθρόλευκων που παρακολουθούσαν το παιχνίδι από τις γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί σε τρεις περιοχές του Πειραιά ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς με την νύχτα να γίνεται ημέρα.

goal-corai-01
6237785
6237789
6237732
6237778
Στην προβολή στη γιγαντοοθόνη στα Καμίνια, στην πλατεία Κοραή και στο Πασαλιμάνι οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο γκολ του Ελ Κααμπί... τρελάθηκαν!
korai-eortasmoi-001
korai-eortasmoi-002
korai-eortasmoi-003
korai-eortasmoi-004
Η αγωνία των οπαδών των ερυθρόλευκων μέχρι να μετρήσει το γκολ του Μαροκινού επιθετικού έγινε... φωτιά που εξαπλώθηκε σε όλο τον Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom