Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Καρέ καρέ η έφοδος της αστυνομίας μετά την κατάληψη - 100 συλλήψεις φιλοπαλαιστινίων (βίντεο)


Για πρωτοφανείς εικόνες κάνουν λόγο αμερικανικά ΜΜΕ - Οι αστυνομικοί μπήκαν στο κτήριο από παράθυρο του πρώτου ορόφου - Για βανδαλισμούς κάνει λόγο η πρυτανεία.

Ως πρωτοφανή στα χρονικά χαρακτηρίζουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την επιχείρηση που πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) η αστυνομία της Νέας Υόρκης προκειμένου να εκκένωσει την κατάληψη στο Hamilton Hall του πανεπιστημίου Κολούμπια, κατόπιν αιτήματος των πρυτανικών αρχών.

«Δεν έχω δει ποτέ τόσο μεγάλη κινητοποίηση αστυνομικών για ένα σημείο» σχολίασε χαρακτηριστικά δημοσιογράφος του CNN με τους αστυνομικούς να μπαίνουν στο Κολούμπια από παράθυρο του πρώτου ορόφου χρησιμοποιώντας ειδική σκάλα.

Μετά το πανεπιστήμιο του Κολούμπια, οι αστυνομικοί του NYPD κατευθύνθηκαν στο City College που βρίσκεται στο Χάρλεμ προκειμένου και εκεί να απομακρύνουν τους φοιτητές που διαμαρτύρονταν υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του Ισραήλ, με τον συνολικό απολογιαμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 συλλήψεις και από τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Η πρυτανική αρχή του πανεπιστημίο του Κολούμπια ζήτησε, μάλιστα, από την αστυνομία να διατηρήσει την παρουσία της στους χώρους του ιδρύματος μέχρι τις 17 Μαΐου με εκπρόσωπο των διαδηλωτών να δηλώνει ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν «μετά την βιαιότητα που έζησαν σε βάρος τους».

Σύμφωνα με τα αρχεία της εφημερίδας Columbia Daily Spectator η επέμβαση της αστυνομίας έγινε ακριβώς 56 χρόνια μετά από μια αντίστοιχη επιχείρηση το 1968 όταν τότε είχαν συλληφθεί περισσότερα από 700 άτομα που διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ με τους αστυνομικούς τότε να εισβάλουν στο Hamilton Hall μέσα από τούνελ.

Αξιωματικοί του NYPD είπαν ότι στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν κροτίδες κρότου-λάμψης αλλά όχι δακρυγόντα με βίντεο να καταγράφουν τι άφησαν πίσω τους οι καταληψίες.

Στο City College της Νέας Υόρκης οι αστυνομικοί αποκατέστησαν την σημαία των ΗΠΑ την οποία είχαν κατεβάσει διαδηλωτές για να βάλουν στη θέση της τη σημαία της Παλαιστίνης.

Η απόφαση του Κολούμπια

Η αστυνομική επιχείρηση έρχεται μετά από δύο εβδομάδες εντάσεων στο Κολούμπια με διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης να απορρίπτουν το τελεσίγραφο που τους δόθηκε τη Δευτέρα για να εκκενώσουν τους υπό κατάληψη χώρους ή διαφορετικά να κινδυνεύσουν με αναστολή των σπουδών τους. 

Την Τρίτη, μάλιστα, αξιωματούχοι του Κολούμπια απείλησαν και με οριστική αποβολή όσους φοιτητές είχαν καταλάβει το Hamilton Hall με το πανειστήμιο να ανακοινώνει, τελικά, ότι ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας «για να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η τάξη στην ακαδημαϊκή κοινότητα».

«Καθώς το πανεπιστήμιο ενημερώθηκε ότι το Hamilton Hall κατελήφθη, βανδαλίστηκε και αποκλείστηκε δεν έχουμε άλλη επιλογή. Το προσωπικό ασφαλείας του Κολούμπια απομακρύνθηκε με τη βία από το κτήριο και ένα μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας δέχθηκε απειλές. Δεν θα ρισκάρουμε την ασφάλεια της κοινότητας ή την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου στην οποία επισημαίνεται αφενός ότι αυτοί που «διέρρηξαν και κατέλαβαν το κτήριο» ηγούνται από άτομα «που δεν σχετίζονται με το πανεπιστήμιο».

«Η απόφαση να απευθυνθούμε στο NYPD ήταν απάντηση στις ενέργειες των διαδηλωτών και όχι στην αιτία για την οποία διαδηλώνουν» κατέληξε η ανακοίνωση του Κολούμπια.

https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom