Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Κτηματολόγιο : Πώς μπορείτε να γλιτώσετε την ταλαιπωρία στα γραφεία κτηματογράφησης


Μετ΄εμποδίων συνεχίζεται η κτηματογράφηση, τόσο στα γραφεία όσο και στην ιστοσελίδα του κτηματολογίου που χθες «έπεσε» καθώς την επισκέφτηκαν πολλές χιλιάδες ιδιοκτητών.

Από προχθές άνοιξε τις πύλες του το Πολυγραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι, το οποίο θα εξυπηρετεί 32 περιφερειακές ενότητες και πάνω από 3.000 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Προκόπη Γιόγιακα στα «ΝΕΑ», το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης λειτουργεί στο Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου επί της Λεωφόρου Βεϊκου 137. Σε αυτό μπορούν να απευθύνονται όσοι ιδιοκτήτες βρίσκονται μακριά από τον τόπο που είναι η περιουσία τους και δεν μπορούν να μεταβούν εκεί προκειμένου να πάρουν πληροφορίες και να δηλώσουν τα ακίνητά τους.

Ηδη προχθες - πρώτη ημέρα λειτουργίας του - γύρω στους 600 ιδιοκτήτες στήθηκαν από το πρωί στην ουρά για να συμπληρώσουν τις δηλώσεις τους. Εδώ δικηγόροι και τοπογράφοι - μηχανικοί παρέχουν δωρεάν συμβουλές για όλα τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία της δήλωσης: τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις προθεσμίες ανά περιοχή, τους τρόπους εντοπισμού του ακινήτου τους μέσω των διαθέσιμων εφαρμογών του Κτηματολογίου, τα τέλη κτηματογράφησης και ό,τι άλλο χρειάζεται για τη σωστή υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας.

Το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης λειτουργεί Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως 4 το απόγευμα και την Τετάρτη από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Οπως επισημαίνουν από το Κτηματολόγιο, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ιδιοκτητών, οι τελευταίοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους φωτοαντίγραφα του τίτλου τους (για παράδειγμα συμβόλαια), του πιστοποιητικού μεταγραφής, του τοπογραφικού (εάν υπάρχει), του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του διαβατηρίου καθώς και ενός εγγράφου με το ΑΦΜ τους (για παράδειγμα, εκκαθαριστικό Εφορίας ή λογαριασμός ΔΕΗ).

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα, ένας ενιαίος φορέας, το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που ενοποιεί το Κτηματολόγιο με τα υποθηκοφυλακεία και κοινοποιείται ότι σε εξέλιξη είναι περισσότερες από 70 συμβάσεις κτηματογράφησης για το 60,3% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, συνολικού κόστους 490 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η ανάθεση 5 συμβάσεων για το 7% των δικαιωμάτων για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα επιτευχθεί με την ένταξη στις προδιαγραφές του «Ελληνικού Κτηματολογίου» και των ειδικών υφιστάμενων Κτηματολογίων (Δωδεκανήσου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου), που αντιστοιχούν σε 2% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στη χώρα.

Με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε όλη την επικράτεια θα έχουν διασφαλιστεί περίπου 39 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας πολιτών και Δημοσίου.

Στη Βόρεια Ελλάδα
Ανάλογο Πολυγραφείο λειτουργεί και στη Θεσσαλονίκη από τις 11 Φεβρουαρίου επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, στον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου Porto Center. Tο Γραφείο Κτηματογράφησης εξυπηρετεί τις περιοχές Γρεβενών, Πιερίας, Ροδόπης, Θάσου και Υπολοίπου Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, για τις περιοχές Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας λειτουργεί Γραφείο Κτηματογράφησης στην οδό Σαράφη 48Β στον Φοίνικα της Θεσσαλονίκης.

Οι ώρες λειτουργίας των δυο Γραφείων Κτηματογράφησης είναι Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και την Τετάρτη το από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Οι περιοχές που εξυπηρετούνται
Στο Πολυγραφείο θα εξυπηρετούνται οι ιδιοκτήτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φωκίδος, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας, Λευκάδας, Σάμου, Ικαρίας και Χίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου, Θάσου, Ροδόπης, Δράμας και Ξάνθης, Χαλκιδικής και Πιερίας. Επίσης όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Φλώρινας, Ιωαννίνων, Αρτας και Πρέβεζας.

Επιπλέον, μέσω στο επόμενο διάστημα θα εξυπηρετούνται και οι περιοχές Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης, Λήμνου και Λέσβου, Μαγνησίας και Σποράδων.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, μπορούν να εξυπηρετούνται στο Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι μόνο όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στο νότιο Ηράκλειο (στους Δήμους Αρχανών-Αστερουσίων, Βιάννου, Γορτυνίας, Μίνωα Πεδιάδας και Φαιστού).

Ποιες εξαιρούνται
Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων: οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αγ. Ιωάννου, Ανω Λαψίστης, Ασφάκας, Βουνοπλαγιάς, Ελεούσης, Ζωοδόχου, Καρυών, Κάτω Λαψίστης, Μεγάλου Γαρδικίου, Πετσαλιού, Ροδοτοπίου, Αμπελείας, Αμφιθέας, Βασιλικής, Καστρίτσης, Κουτσελιού, Κράνουλας, Κρύας, Λογγάδων, Μαρμάρων, Μπάφρας, Μπιζανίου, Νεοκαισάρειας, Νεοχωροπούλου, Νήσου Ιωαννίνων, Πεδίνης, Περάματος και Περιβλέπτου.

Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας: οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Νικολάου, Αγρινίου, Δοκιμίου, Θεστιέων, Καμαρούλας, Νεάπολης, Νέας Αβοράνης, Παναιτωλίου και Παραβόλας.

Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας: οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αγίου Κωνσταντίνου, Αιγίου, Βαλιμίτικων, Δημητροπούλου, Διγελιώτικων, Ερινέου, Κουλούρας, Λόγγου, Ροδοδάφνης, Σελιανίτικων, Σελινούντος και Τεμένης.

Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας: οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων, Ξυλοκερίζης, Αγίων Θεοδώρων, Ισθμιας, Λουτρακίου-Περαχώρας.

n Σημειώνεται ότι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, μετά τις 22 Μαρτίου 2019 θα εξυπηρετούνται από το Γραφείο της οδού Χαριλάου Τρικούπη 24 στην Αθήνα. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν ακίνητη περιουσία στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.
https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom