Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Προς Ξανθό - Πολάκη: Δώστε λύση, τώρα!


Τριανταπέντε άνθρωποι με βαρύ, βαρύτατο αυτισμό, και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε απόγνωση. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται 24 ώρες το 24ωρο υψηλού επιπέδου φροντίδα που θα πληροί όλα τα επιστημονικά κριτήρια
και την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. 

 Ωστόσο οι οικογένειές τους καλούνται μέσα σε λίγες μέρες να απομακρύνουν τους ανθρώπους τους από την ιδιωτική δομή που τους φιλοξενούσε. Μια τέτοια εξέλιξη ουσιαστικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί πετιούνται στο δρόμο αφού οι οικογένειές τους είναι αδύνατον να διαθέτουν τα μέσα αλλά και την υψηλή εξειδίκευση που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, η Στέγη Αυτόνομης Διαβίωσης και Εκπαίδευσης Υπερηλίκων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «ΕΛΠΙΣ», στο Λουτράκι, με έγγραφό της ενημερώνει τους συγγενείς των ΑμεΑ ότι «η Μονάδα αλλάζει διεύθυνση και αντικείμενο δραστηριοτήτων» και ότι πλέον «δεν θα δύναται να φιλοξενήσει τους συγγενείς σας», οι οποίοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τους χώρους της Μονάδας μέχρι τις 15/5/2019. Τους καλεί μάλιστα να γνωστοποιήσουν την ακριβή ημερομηνία που θα φύγουν, ώστε «να εξοφλήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες», μιας και η «φιλοξενία»… κόστιζε 35 ευρώ τη μέρα.

Οι οικογένειες σε επιστολή τους σημειώνουν :

«Εμείς και οι συγγενείς μας ΑΜΕΑ ζητάμε τη στήριξη και τη συμπαράσταση από κάθε σύλλογο ή αρμόδιο φορέα μπορεί να το κάνει. Θέλουμε το πρόβλημά μας να δημοσιοποιηθεί για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε οι συγγενείς ΑΜΕΑ και για την έλλειψη χώρων διαβίωσης αναπήρων. Τέλος, ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΠΥ να μας προστατεύσει από την ασυδοσία του συγκεκριμένου επιχειρηματία και να βοηθήσει να βρούμε λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Γιατί αν η πολιτεία είχε δημιουργήσει τις απαιτούμενες δομές για ΑΜΕΑ, δεν θα καταλήγαμε έρμαια στα χέρια του κάθε στυγνού και ανεύθυνου ιδιώτη»

Οι υπουργοί Ξανθός και Πολάκης φέρουν το βάρος της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης – και στην περίπτωση των Αμεα – για τη συνέχιση μιας ανάλγητης πολιτικής: Υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση δομών, διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο αυτό τομέα με δυσβάσταχτο κόστος για την οικογένεια. Όμως, εκτός από την επιχειρηματική δράση, μπορεί που αλλάζει «αντικείμενο δραστηριοτήτων» σε μια νύχτα προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερα κέρδη, υπάρχουν οι άνθρωποι. Και οι ζωές τους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δε, η ευθύνη τους κάθε άλλο παρά θεωρητική είναι. Ο κίνδυνος που απειλεί τους 35 ανθρώπους με αυτισμό είναι τεράστιος. Η Πολιτεία, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας έχουν την απόλυτη ευθύνη να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Τώρα!
https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom