Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Αλβανία: Το σχέδιο Ράμα για δήμευση περιουσιών της ομογένειας


Τι αναφέρει η απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου στην Αλβανία, που προκάλεσε την αντίδραση της ομογένειας και του πρωθυπουργού.

«Κρατικές περιουσίες» κηρύσσει ο Έντι Ράμα τις ιδιοκτησίες των κατοίκων της Χιμάρας στην Αλβανία. Ιδιοκτησίες που ανήκουν στην ομογένεια, πριν καν την ίδρυση του αλβανικού κράτους. Η απόφαση αυτή ήταν που προκάλεσε και την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει το himara.gr, στο ΦΕΚ με αριθμό 43 της 29ης Μαρτίου 2019 δημοσιεύεται η υπ’ αριθμόν 172 / 27.2.2019 Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία στην ουσία στερεί από τα μέλη της ελληνικής μειονότητας τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές των νότιων παραλίων της Αλβανίας, και κυρίως στους Δήμους Χιμάρας και Αγίων Σαράντα.

Η νέα αυτή Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Αλβανία φέρει τον τίτλο: «Περί πρόσκαιρης αναστολής των διαδικασιών μεταγραφής κατ’ ιδιοκτησία των δικαιούχων της αγροτικής γης των πρώην αγροτικών συνεταιρισμών, στις περιοχές με προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη, κατ’ εφαρμογή των επενδυτικών σχεδιασμών στον τουρισμό». Σε αυτήν επισυνάπτεται και ο σχετικός χάρτης με τις περιοχές ενδιαφέροντος, όπου οι περιοχές ενδιαφέροντος για τον Δήμο Χιμάρας σημειώνονται στις σελίδες 3551 – 3589 (από την περιοχή Δραλέος/Γωνία του χωριού Δρυμάδες μέχρι την Κακομιά του χωριού Νίβιτσα και τα σύνορα με την πόλη των Αγίων Σαράντα).

Το νέο στοιχείο που εισάγεται στο κείμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) αυτής -πάντα κατά το himara.gr- είναι πως αποφασίζεται και διατάσσεται η οριστική παύση κάθε διαδικασίας μετεγγραφής των ιδιοκτησιών, ασχέτως της φάσης που μπορεί να βρίσκεται η κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Π.χ. εάν ένας ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει την διαδικασία μετεγγραφής μίας ιδιοκτησίας του, που βρίσκεται εντός των χαρακτηρισμένων ως «κρατικών ιδιοκτησιών» και του μένει μόνο η λήψη του Πιστοποιητικού Ιδιοκτησίας, σταματάει υποχρεωτικά κάθε νομική και υλική ενέργεια για να καταστεί πλήρως ιδιοκτήτης της ακίνητης αυτής περιουσίας. Και μάλιστα η διαδικασία μετεγγραφής της ιδιωτικής περιουσίας αυτής σταματάει άμεσα και άνευ άλλης διατύπωσης με την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ 172/27.2.2019, δηλαδή με την δημοσίευση της στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβέρνησης.

Η νεώτερη αυτή ΚΥΑ στην Αλβανία έρχεται να συμπληρώσει και καταργεί την προηγούμενη ΚΥΑ 138/23.2.2018 η οποία ανέστελλε προσωρινά την διαδικασία «αναγνώρισης της ιδιοκτησίας και της ανάληψης μίας ακίνητης περιουσίας κατά κυριότητα» για τις γαίες των πρώην αγροτικών συνεταιρισμών στην έκταση του Δήμου Χιμάρας που κυρίως επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, ως περιοχή που διαβιούν κατ’ εξοχήν μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Επιφορτίζεται το Κεντρικό Γραφείο Καταγραφής Ακινήτων Περιουσιών στην Αλβανία αλλά και τα κατά τόπους γραφεία (σε πρωτεύουσες Νομών και Δήμων – το Γραφείο Καταγραφής Ακινήτων Περιουσιών του Δήμου Χιμάρας εν προκειμένω) και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (δηλαδή ο Δήμος Χιμάρας) διατάσσεται να «παγώσει» κάθε διαδικασία «να γράφουν τις ιδιοκτησίες» δημοτών που περιλαμβάνονται στις «ζώνες με προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη» όπως περιγράφονται στους συνημμένους χάρτες! Και επιπλέον να συνεχίσει η καταγραφή και η αρχική μετεγγραφή των ιδιοκτησιών στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (δηλαδή σύμφωνα με την ΚΥΑ 708 που ανακηρύσσει ως κρατικές περιουσίες τα ακίνητα των πραγματικών ιδιοκτητών. Με το πέρας της διαδικασίας καταγραφής και μετεγγραφής «των κρατικών περιουσιών» τότε θα μετεγγραφούν τελικά ως ιδιοκτησίες κρατικές που θα υπάγονται για διαχείριση στο αρμόδιο για τον τουρισμό υπουργείο στην Αλβανία.

Με πληροφορίες από το himara.gr
https://www.newsit.gr/

1 σχόλιο:

melito είπε...

Οι απανταχου εθελοδουλοι οπως η σημερινη κυβερνηση της Ελλαδας
με τον μεχρι Υπ ΕΞ Κοτζια και τωρα τον Κατρουγκαλο τετοια τυχη
εχουν απ τους γειτονους που προσκυνανε Ο Ραμα βρισκει και τα κα
νει ολα αυτα αφου ετουτα τα δικα μας τσιρακια δεν εναντιονονται
σε τιποα Αυριο τα ιδια πρεπει να περιμενουμε κι απ το νεο φιλο
του ορωθυπουργου ΖαεΦ

Read more: Go to TOP and Bottom