Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Μεγάλη ήττα της ηγεσίας της Δικαιοσύνης: Απόφαση-έκπληξη για τον Ευρωπαίο εισαγγελέα!


Εξελέγησαν έπειτα από εσωτερικές δικαστικές διαδικασίες, που διεξήχθησαν σε ανώτατο επίπεδο, οι τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί που θα προταθούν από τη χώρα μας για την νεότευκτη θέση του Ευρωπαίου
εισαγγελέα, θέση νευραλγική και με αρμοδιότητες, που για πρώτη φορά θεσμοθετείται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ομόφωνα επελέγησαν οι εισαγγελείς Δημήτρης Ζημιανίτης και Λάμπρος Πατσαβέλας, οι οποίοι διαθέτουν ευρωπαϊκή εμπειρία και τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ενώ ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος (έφερε εις πέρας τη δύσκολη έρευνα για την πυρκαγιά στο Μάτι) διεκδίκησε τη θέση συγκεντρώνοντας αρχικά 7 ψήφους στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, έναντι οκτώ του συναδέλφου του Ηλία Κωνσταντακόπουλου.

Οι προτεινόμενοι από ελληνικής πλευράς εισαγγελείς θα είναι τρεις και ο Ευρωπαίος εισαγγελέας για τη χώρα μας θα εκλεγεί από δωδεκαμελή επιτροπή από εκπροσώπους διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών και με αντικειμενικά κριτήρια.

Ετσι, για την τρίτη θέση, τελικά η μάχη δόθηκε μεταξύ του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, εισαγγελικού λειτουργού με μεγάλη εμπειρία και του εισαγγελέα Ηλία Κωνσταντακόπουλου, υπέρ της υποψηφιότητας του οποίου είχε ταχθεί από την αρχή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Η συνέχεια, όμως, για τη διεκδίκηση αυτής της θέσης υπήρξε πολλαπλώς ενδιαφέρουσα, καθώς ο Ηλίας Ζαγοραίος προσέφυγε, ως είχε δικαίωμα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, και παρά την αντίθετη θέση τόσο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου όσο και του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλειου Πέππα, συγκέντρωσε συντριπτική πλειοψηφία και τελικώς επελέγη.

Κατά τις δύο ψηφοφορίες που διεξήχθησαν ώς αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Ηλίας Ζαγοραίος συγκέντρωσε ρεκόρ ψήφων, συνολικά 48 ανώτατοι δικαστικοί τον υπερψήφισαν –από τις λίγες φορές που διαμορφώνεται τέτοια πλειοψηφία στην Ολομέλεια– ενώ μόνον τέσσερις μειοψήφησαν. Εκτός από τον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατά Ζαγοραίου ψήφισαν μόνον η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή και η αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Ειρήνη Καλού.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που διεξήχθη δύο φορές και για τα τυπικά θέματα και για την ουσία της υπόθεσης, ερμηνεύεται ως μεγάλη ήττα της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με ό,τι αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει για τις ισορροπίες και την κατάσταση που επικρατεί στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, σε μια χρονική συγκυρία, που εμφανίζεται να διαθέτει πολιτική ρευστότητα, καθώς στο τέλος Ιουνίου λήγει η θητεία τόσο της εισαγγελέως όσο και του προέδρου του Αρείου Πάγου με τις διαδικασίες της διαδοχής τους να έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom