Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019

Ανοιχτή Επιστολή της ΔΑΣ ΟΤΑ στον Τσίπρα: «Όχι άλλο αίμα εργατών - Πάρτε μέτρα τώρα»


Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό με τίτλο «Όχι άλλο αίμα εργατών - Πάρτε μέτρα τώρα», έστειλε η ΔΑΣ ΟΤΑ, με αφορμή τα συχνά εργατικά ατυχήματα στον κλάδο.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

«Μέσα σε μόλις 30 μέρες μεγάλωσε ο μαύρος κατάλογος των θυμάτων (νεκρών και τραυματιών) της εργοδοτικής και κρατικής αδιαφορίας.

19/2 Δήμος Ρήγα Φεραίου: Συμβασιούχος τραυματισμός με αλυσοπρίονο.

26/2 Δήμος Τρικκαίων: Μόνιμος υπάλληλος νεκρός από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια κοπής ψηλών δέντρων.

6/3 Δήμος Ελευσίνας: Συμβασιούχος ΟΑΕΔ 66 χρόνων νεκρός από έμφραγμα εν ώρα εργασίας.

19/3 Δήμος Λάρισας: Συμβασιούχος ΟΑΕΔ 62 χρόνων έπεσε από τη σκαλωσιά

19/3 Δήμος Κισσάμου Χανίων: Συμβασιούχος καθαριότητας έπεσε από το απορριμματοφόρο εν κινήσει. Διασωληνωμένος στο νοσοκομείο.

21/3 Δήμος Αμφιλοχίας: Συμβασιούχος 8μηνίτης τραυματισμός με αλυσοπρίονο.

21/3 Δήμος Ηλιούπολης: Κατάρρευσε η γερανογέφυρα του συνεργείου αυτοκινήτων (σε χώρο με πολλούς εργαζόμενους) ευτυχώς χωρίς θύματα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, οι υπουργοί σας μας χόρτασαν σε υποσχέσεις αυστηροποίησης του πλαισίου και οι υπηρεσιακοί σας παράγοντες σε στοιχεία και αριθμούς ελέγχων. Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι ότι ο μαύρος κατάλογος μεγαλώνει και πουθενά μα πουθενά δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες ούτε καν αναζήτηση υπευθύνων. Πού είναι το πόρισμα για την Τήνο; Πού είναι τα πρόστιμα για τις ελλείψεις σε Κόρινθο, Λουτράκι, Σαντορίνη κ.λπ.; Αντίθετα, υπάρχουν Σωματεία που παλεύουν και αγωνίζονται και χάνουν μεροκάματα προκειμένου να πάρουν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας όπως στο Ηράκλειο, στην Κόρινθο και αλλού.

Κύριε Πρωθυπουργέ θα συνεχίσει η κυβέρνησή σας να βάφει με αίμα εργαζομένων τα χέρια της ή θα πάρετε επιτέλους ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία; Μην ξεχνάτε ότι για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ ο μαύρος κατάλογος με τους 60 νεκρούς και τους εκατοντάδες σακατεμένους έχει φτιαχτεί επί των ημερών της δική σας διακυβέρνησης.

Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ απαιτούν:

1) Ανανέωση του στόλου όπου επιβάλλεται. Κανένα όχημα να μην κυκλοφορεί χωρίς ΚΤΕΟ, ασφάλεια και βεβαίωση του τεχνικού ασφαλείας.

2) Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

3) Αναθεώρηση της σχετικής ΚΥΑ με αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες.

4) Χαρακτηρισμό ως χώρων ανθυγιεινής εργασίας και άλλων επαγγελμάτων, βάσει της επικινδυνότητας της εργασίας, εργοδοτική εισφορά στα ΒΑΕ για κάλυψη επαγγελματικού κινδύνου.

5) Άμεση προκήρυξη θέσεων γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε κάθε δήμο (ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων).

6) Κατάργηση της εμπορευματοποίησης της εργασιακής υγείας και ασφάλειας. Τη δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας ενταγμένων σε ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας.

7) Αλλαγή του νόμου ώστε οι επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας να έχουν αποφασιστικό και όχι γνωμοδοτικό έργο (να έχουν τη δυνατότητα να σταματούν τη λειτουργία υπηρεσιών όσοι δεν πληρούν τους όρους).

8) Επανεξέταση της 24ωρης λειτουργίας μόνο για τις έκτακτες περιπτώσεις που δημιουργούνται προβλήματα στην ημερήσια λειτουργία και όχι εκτεταμένη λειτουργία.

9) Κρατική μέριμνα για τις οικογένειες που έχουν νεκρούς. Δυνατότητα πρόσληψης συγγενικών προσώπων.

10) Αλλαγή θέσης σε περίπτωση ατυχήματος εργαζόμενου.

11) Αναγνώριση εργατικού ατυχήματος και επαγγελματικής ασθένειας στο Δημόσιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: