Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ+Κόκκαλης Vs NΔ+Μαρινάκης - Ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου


Γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης

Η διαμάχη Μαρινάκη-Κόκκαλη με την εμπλοκή των δύο μεγάλων κομμάτων συμπυκνώνει την παθογένεια και την κακοδαιμονία της Ελλάδας της μεταπολίτευσης. Έχει το καθαρά ποδοσφαιρικό σκέλος, που αφορά την
επιρροή στην μεγαλύτερη ομάδα της χώρας και στους οπαδούς της. Έχει το οικονομικό σκέλος που έγκειται στις εκκρεμότητες από το 2010 για το στάδιο Καραΐσκάκη και τα χρέη της ΠΑΕ. Τέλος, απέκτησε και το καθαρά πολιτικό σκέλος με τους δύο επιχειρηματίες να στοιχίζονται πίσω από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ή και το αντίθετο.

Η μεν ΝΔ θεωρεί την υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη, “τεκμήριο διαπλοκής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”. Η δε κυβέρνηση αναφέρει ότι “ ο Πέτρος Κόκκαλης συμπαρατάσσεται απέναντι στην δεξιά υποκουλτούρα και στον μιντιακό υπόκοσμο”.

Η ΝΔ προχωρά πιο πέρα, απορρίπτει τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για δικές της σχέσει διαπλοκής με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και αντίθετα ρωτά τι ήταν εκείνο που χάλασε τις σχέσεις του κ. Τσίπρα με τον κ. Μαρινάκη.

Επικαλείται δε την συμμαχία της Ρένας Δούρου, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στις προηγούμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τις συχνές επισκέψεις του κ. Μαρινάκη στο Μαξίμου τον πρώτο καιρό της κυβέρνησης αλλά και τις επισκέψεις του Νίκου Παππά στον κ. Μαρινάκη όταν συζητούσαν για τα μίντια του επιχειρηματία.

Είναι η απάντηση της ΝΔ στην αναφορά του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όταν αφιέρωσε αρκετές αράδες στην σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη: “Το μεγάλο πρόβλημα της ΝΔ είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τη στηρίζουν…Και εκεί για να μη μασάμε τα λόγια μας κρύβονται όχι μόνο οι ελίτ αλλά και ότι πιο λούμπεν έχει βγάλει ο ελληνικός καπιταλισμός και η ελληνική αστική τάξη. Δεν είναι μόνο η ελίτ του σαλονιού. Είναι και το παρακράτος του λιμανιού. Αυτοί που επιθυμούν να κυβερνήσουν αντ’ αυτού, επιβάλλοντας τους δικούς τους νόμους. Και πρώτα από όλα να ξεμπερδέψουν με τα τραβήγματα τους με τη δικαιοσύνη”, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.

Ποδόσφαιρο και πολιτική
Αν και έχει προσλάβει πολιτικό χαρακτήρα μετά την υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι γνωρίζοντες πολιτικά και ποδοσφαιρικά παρασκήνια θεωρούν ότι στην βάση της διαμάχης είναι ότι “ο Μαρινάκης δεν συμβιβάστηκε με την βαριά σκιά του Κόκκαλη στην ομάδα και με το ότι παραμένει για τους γαύρους ο πρόεδρος της καρδιάς τους”.

Επιπλέον, λένε, θεώρησε από την αρχή, προ διετίας, σαν πισώπλατη μαχαιριά την προσέγγιση της οικογένειας Κόκκαλη με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον επιπλέον λόγο ότι ακυρώνει το επιχείρημα -προς τους αφελείς οπαδούς-, ότι στόχος των δικαστικών διώξεων του Μαρινάκη είναι ο Ολυμπιακός, ή ότι έστω αποτέλεσμά τους είναι να πλήττεται η ομάδα.

Σωκράτης Κόκκαλης και Βαγγέλης Μαρινάκης πάντως έχουν εντελώς διαφορετικές πολιτικές καταβολές και υπόβαθρο. Ο ένας ήταν γιος υπουργού της κυβέρνησης του βουνού, στον οποίο αναφερόταν με σεβασμό παλαιότερα και το ΚΚΕ, και συνεργάστηκε με την εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, ενώ ο Μαρινάκης ήταν γιος βουλευτή της ΝΔ επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτά βέβαια δεν τους εμπόδισαν το 2010 όταν υπήρχε σύμπτωση συμφερόντων.

Θρυαλλίδα η υποψηφιότητα
Η δημοσιοποίηση και μόνο της πρόθεσης του Πέτρου Κόκκαλη να θέσει υποψηφιότητα για την ευρωβουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στην “έξωσή του” από τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά με τον οποίο είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος. Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του όμως ο Πέτρος Κόκκαλης, άφησε σαφείς αιχμές κατά του πραγματικού επικεφαλής του συνδυασμού και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη. «Επί 15 χρόνια που ήμουν εγώ πρόεδρος του Ολυμπιακού πολιτικό αντίπαλο δεν είχαμε. Οι αντίπαλοί μας δεν ήταν ποτέ οι κυβερνήσεις. Τα προβλήματα ήταν πάντα θεσμικά. Η νέα λογική του Ολυμπιακού, δεν με εκφράζει», ήταν η δήλωση του κ. Κόκκαλη.

Προφανώς ο κ. Κόκκαλης εννοούσε ότι όσο ήταν εκείνο πρόεδρος εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Ολυμπιακού και δεν χρειάστηκε να στρέψει τον Ολυμπιακό εναντίον της όποιας κυβέρνησης για δική του προστασία ή όφελος, κάτι που σαφώς υπονοεί ότι κάνει ο κ. Μαρινάκης για τις δικαστικές του εκκρεμότητες.

Η επόμενη πράξη ήταν η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κόκκαλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και η άμεση τοποθέτηση της ΝΔ η οποία θεωρεί την υποψηφιότητα Κόκκαλη ως τεκμήριο διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ: «Κόκκαλης στα δημόσια έργα, Κόκκαλης στο Κόντρα Τσάνελ, τώρα Κόκκαλης και στην Ευρωβουλή. Σήμερα έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την διαπλοκή…Το να τιμήσει ο κ. Τσίπρας το όνομα Κόκκαλης, το οποίο γέννησε τον όρο διαπλοκή στην Ελλάδα, είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της κατρακύλας του ΣΥΡΙΖΑ». Είχε προηγηθεί το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Παραπολιτικά”, του Βαγγέλη Μαρινάκη που είχε τίτλο “Υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη -ο ευρωβουλευτής των Panama Papers, ο όρος διαπλοκή έχει ονοματεπώνυμο: Σωκράτης Κόκκαλης”.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε επικοινωνία των δύο γραφείων πριν την σκληρή ανακοίνωση της ΝΔ. Η απάντηση όπως είναι φυσικό ήλθε από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος απέδωσε τις επιθέσεις κατά του Πέτρου Κόκκαλη στον “μιντιακό υπόκοσμο και στην ακροδεξιά”. Στο μπρίφινγκ μάλιστα είπε ότι ο Πέτρος Κόκκαλης δεν ήταν στα panama papers ή σε οποιαδήποτε παρόμοια λίστα, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς αναφορά στο σχετικό πρωτοσέλιδο.

Όταν “ο Βαγγέλης ήταν καλό παιδί”
Η σχέση Σωκράτη Κόκκαλη - Βαγγέλη Μαρινάκη έχει μακρά προϊστορία, ξεκινά το 2010 όταν του παρέδωσε τον Ολυμπιακό. Ο Σωκράτης Κόκκαλης μάλιστα τον στήριζε τα πρώτα χρόνια όταν δεχόταν αποδοκιμασίες από τους φανατικούς οπαδούς: «Ο Βαγγέλης είναι καλό παιδί, καλός πρόεδρος και άρρωστος Ολυμπιακός. Πρέπει να τον στηρίξει ο κόσμος, και όλοι μας, για να φτάσει τον Ολυμπιακό όσο ψηλά μπορεί. Έχει μεγάλα όνειρα για την ομάδα και, ήδη, έχει πετύχει πολλά. Η ομάδα μας έχει μια πολύ καλή διοίκηση. Το μόνο που χρειάζεται, είναι στήριξη και υπομονή», ήταν μία χαρακτηριστική δήλωσή του το 2013 μετά από μία ισοπαλία με τον αιώνιο εχθρό στο Καραΐσκάκη.

Τα πρώτα ρήγματα φάνηκαν το 2017 όταν τα φιλικά μέσα του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη άρχισαν να ασκούν κριτική στον Σωκράτη Κόκκαλη για αποστάσεις από την ομάδα, γιατί δεν χρησιμοποιούσε την επιρροή του στον Θωμά Μητρόπουλο για να έχει πιο θετική αντιμετώπιση από την διαιτησία η ομάδα.

Παράλληλα του ασκούσαν κριτική για προσέγγιση με τον Μελισσανίδη και τον ΟΠΑΠ, χρησιμοποιώντας ως απόδειξη την “ευνοϊκή” κατ αυτούς αντιμετώπιση της ΑΕΚ από την διαιτησία που “ήλεγχε” ο εκλεκτός του, Μητρόπουλος. Στην φιέστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2017 ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν παρέστη, κάτι που σχολιάστηκε από τον αθλητικό Τύπο. Η επόμενη πράξη είναι το 2018 όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης παραιτείται από την θέση του στο ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, θέση που είχε συμβολική σημασία.

Είναι σαφές ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης παίρνει αποστάσεις από τον Βαγγέλη Μαρινάκη καθώς προχωρά η δικαστική δίωξη εναντίον του για το Noor 1 και εκείνος εντείνει την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση. Στο στρατόπεδο Μαρινάκη θεωρούν ότι επιχειρεί να βελτιώσει την σχέση του με την κυβέρνηση και να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους στις υπόλοιπες δραστηριότητές του και τα έργα που διεκδικεί.

Οικονομικές εκκρεμότητες
Κάπου μέσα σε όλα αυτά μπαίνουν και οι οικονομικές εκκρεμότητες γύρω από τα χρέη της ΠΑΕ και το στάδιο Καραΐσκάκη, η αποπληρωμή του οποίου δεν πάει καλά. Η πλευρά Κόκκαλη λέει ότι παρέδωσε την ιδιοκτησία μαζί με τον Ολυμπιακό και άρα οι όποιες εκκρεμότητες έκτοτε βαρύνουν τον Μαρινάκη. Η άλλη πλευρά λέει ότι η μεταβίβαση δεν ολοκληρώθηκε άρα τα χρέη είναι του Κόκκαλη. Βέβαια παλαιότερα ο Μαρινάκης είχε δηλώσει ότι ο Ολυμπιακός είναι ιδέα και ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα οικονομικά. Αλλά αυτά ήταν πριν το δάνειο για την κατασκευή του σταδίου από την Eurobank καταστεί ληξιπρόθεσμο απλήρωτες οφειλές περί τα 20 εκ. ευρώ. Τελικά φαίνεται ότι και οι ιδέες έχουν την τιμή τους.

https://slpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: