Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Αλλαγές στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία υπό την πίεση των θεσμών


Δύο αλλαγές στην τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να ικανοποιηθούν οι αυστηρές παρατηρήσεις των θεσμών,
παρουσίασε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που είχε καταγραφεί εξαιτίας των χειρισμών και των επιλογών του οικονομικού επιτελείου.

Από την περιγραφή των αλλαγών, προφορικά διά στόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας, προκύπτει ότι αυστηροποιούνται αφενός οι όροι για τα ενυπόθηκα –με υποθήκη πρώτης κατοικίας- επιχειρηματικά δάνεια, και αφετέρου οι σχετικές με την εμπορική αξία του ακινήτου διαδικασίες αποτίμησης.

Ειδικότερα σημείωσε ότι κατεβαίνει το όριο από τις 130 χιλιάδες στις 100 χιλιάδες για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ανέφερε πως κατ’ αρχήν θα ισχύει εκείνη η οποία είναι ήδη καταγεγραμμένη στα βιβλία των τραπεζών, με πρόβλεψη να έχει την δυνατότητα ο αιτών, αν διαφωνεί, να αποδείξει τον ισχυρισμό του με νόμιμο τρόπο και στοιχεία.

Κάνουμε τις αλλαγές «για να πάρουμε το πράσινο φως, να προχωρήσουμε μπροστά, από ανάγκη και όχι κατά επιθυμία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

Λίγο νωρίτερα, από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος έλεγε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός SSM εκτιμά πως η ρύθμιση, με την αρχική της μορφή, εμπεριείχε ρίσκο, σε περίπτωση δυσμενούς σεναρίου, να επιβαρύνει τις τράπεζες.

Επρεπε «να περιορίσουμε την περίμετρο, για να υπάρχει σιγουριά» σημείωσε. Και ήταν στο πλαίσιο αυτό που προανήγγειλε την νομοθετική αλλαγή –που παρουσίασε ο κ. Δραγασάκης- λέγοντας ότι «περιορίζει λίγο την περίμετρο, μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια. Δεν επηρεάζει πολύ κόσμο, αλλά είναι σημαντικό», είπε.

Δείτε ΕΔΩ την αρχική τροπολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom