Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Θήβα: Αστυνομική επίθεση στους πρόσφυγες και κατάληψη


Κατάληψη του χώρου κράτησης στη Θήβα πραγματοποιούν από χθες, Παρασκευή 1 Ιουνίου, οι πρόσφυγες που ζουν εκεί, οι οποίοι προηγουμένως είχαν δεχτεί άγρια αστυνομική επίθεση, με πρόφαση την παραβατικότητα.

Οι πρόσφυγες, που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης και για την παρατεινόμενη αβεβαιότητα που προξενεί η μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας παροχής ασύλου, τοποθέτησαν στην είσοδο κάδους σκουπιδιών και σχημάτισαν ομάδα περιφρούρησης.

Ήδη από την Τρίτη, στην εβδομαδιαία σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της δομής, στο οποίο μετέχουν μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι πρόσφυγες είχαν ενημερώσει σχετικά με τις κακές συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ είχαν προειδοποιήσει για κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το ότι τις ανάγκες των περίπου 750 προσφύγων τις καλύπτει μόνο μια νοσηλεύτρια, η οποία βρίσκεται στο κέντρο λίγες ώρες την εβδομάδα.

Αναφέρονται, επίσης, ζητήματα αποτελεσματικής φύλαξης και ασφάλειας της δομής όπως και καθαριότητας.

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η αστυνομική επίθεση ακριβώς μετά την έκθεση των προβλημάτων των προσφύγων, που αφήνει έκθετους τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Το αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστούν να αποχωρήσουν οι οργανώσεις και οι φορείς που λειτουργούν στο κέντρο, εκτός της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ, που έχει την ευθύνη για τους ασυνόδευτους ανήλικους που μένουν στην ειδική ζώνη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες τοποθέτησαν στην είσοδο της δομής κάδους σκουπιδιών και σχημάτισαν ομάδα περιφρούρησης.

Ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ το βράδυ της Παρασκευής σημειώνει ότι οι πρόσφυγες είχαν ενημερώσει ήδη από την Τρίτη την εβδομαδιαία σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της δομής, στο οποίο μετέχουν μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με τις κακές συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ είχαν προειδοποιήσει για κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η κατάσταση στο κέντρο, που κάποτε χαρακτηριζόταν πρότυπη δομή φιλοξενίας, έχει επιδεινωθεί αισθητά τουλάχιστον μετά τον Οκτώβριο, όταν αποχώρησε ο στρατός που είχε την ευθύνη της διαχείρισης. Το κέντρο εξακολουθεί να λειτουργεί με την υποστήριξη του ΔΟΜ, που είχε αναλάβει την ανακατασκευή του παλιού εργοστασίου στη βιομηχανική περιοχή της Θήβας.

Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις μεγάλες ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες αποχώρησαν οι Γιατροί του Κόσμου προκειμένου να αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι τελείως ανεπαρκής και πως τις ανάγκες των περίπου 750 προσφύγων τις καλύπτει μόνο μια νοσηλεύτρια, η οποία βρίσκεται στο κέντρο λίγες ώρες την εβδομάδα.

Αναφέρονται επίσης ζητήματα αποτελεσματικής φύλαξης και ασφάλειας της δομής όπως και καθαριότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα την Παρασκευή το τεταμένο κλίμα κλιμακώθηκε ύστερα από αστυνομική επιχείρηση σκούπα με σκοπό τον έλεγχο της παραβατικότητας. Η ένταση οδήγησε στην αποχώρηση των εργαζομένων του ΔΟΜ και των άλλων οργανώσεων και φορέων.

Η ΑΡΣΙΣ σημειώνει ότι έχει τη διαβεβαίωση των προσφύγων ότι θα περιφρουρήσουν την ασφάλεια των ανηλίκων και του προσωπικού της οργάνωσης. Υπογραμμίζει επίσης ότι αναμένει από το πρωί της Παρασκευής κατευθύνσεις και εγγυήσεις εκ μέρους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Έχουμε θέσει έγκαιρα και εγγράφως το ζήτημα στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς γεγονότα από την αρχή του Μαΐου, με την απουσία φύλαξης της δομής και την απόσυρση κλιμακίων των ΜΚΟ είχαν θέσει στα όρια τους, τους 767 τουλάχιστον φιλοξενουμένους. [...] Κάνουμε έκκληση στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να αναλάβει δράση και ευθύνη τόσο για την εγγύηση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, την ασφάλεια των εργαζομένων μας, όσο και την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια των προσφύγων», αναφέρει η οργάνωση, ενώ ευχαριστεί τη διοίκηση του ΑΤ Θήβας για τη συνδρομή του στη διαφύλαξη της ασφάλειας.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν ότι το υπουργείο εξετάζει τα πραγματικά περιστατικά και αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων.

από iskra.gr/ και efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom