Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Σφαγή στις συντάξεις: Έως 438 ευρώ το… κόστος της γραβάτας του Τσίπρα!

Τρόμο προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η ΠΟΠΟΚΠ

Σφαγή στις συντάξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στην τρόικα και αποκαλύφθηκαν (εν μέρει) χθες, με μειώσεις που φτάνουν ως και τα 438 ευρώ, από τις πληρωμές του Δεκεμβρίου του 2018, δηλαδή με την πρώτη σύνταξη του 2019.

Η ίδια (και μόνον) διαρρέει χωρίς καμία επίσημη θέση και τεκμηρίωση ότι μπορεί αυτές οι αιματηρές μειώσεις να πάρουν κάποια αναβολή γενικώς και αορίστως, γνωρίζοντας βέβαια ότι τις έχει ψηφίσει!

Ακόμη και έτσι, όμως, το λέει χωρίς να έχει τίποτε χειροπιαστό καθώς, όπως καλά γνωρίζει, η τρόικα δεν συζητά αναβολή του μέτρου που είναι ένας από τους τρεις πυλώνες (σ.σ.: οι άλλοι δύο είναι η μείωση αφορολογήτου και οι μεταρρυθμίσεις-ιδιωτικοποιήσεις) του διακανονισμού που της έδωσαν για την επιμήκυνση (όχι ρύθμιση) του χρέους για μια δεκαετία από το 2023 ως το 2032.

Αλλαγή ισορροπιών
Ο λογαριασμός των συντάξεων είναι βαρύτατος. Πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, από κυβερνητικά στελέχη, αναφέρουν ότι αν δεχτούν κάτι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, αυτό θα είναι ίσως να μην εφαρμοστούν ή να μετριαστούν οι μειώσεις στις συντάξεις των 700 ευρώ και κάτω.

Το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι αυτό και τίποτε άλλο. Υπό τον όρο όμως ότι για τα ποσά άνω των 700 ευρώ οι μειώσεις θα γίνουν και ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερες ώστε να «ισοφαριστεί» η όποια απώλεια στόχου από τη μερική ή εν όλω απαλλαγή των χαμηλότερων συντάξεων από το λεπίδι που ψήφισε δύο φορές ο ΣΥΡΙΖΑ, μία το 2017 με το νόμο 4472 και μία τώρα με την επιμήκυνση δανείων και δόσεων εξόφλησης χρέους.

Μέχρι να φανεί αν μπορεί να υπάρξει μια κάποια ελάφρυνση των περικοπών, τα στοιχεία (που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας στην τρόικα για τις συντάξεις) δείχνουν σφαγή από 1ης/1/2019.

Δεν πληρώνω
Μέρος των στοιχείων αυτών που κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό από την κυβέρνηση έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στη διάρκεια του συνεδρίου τους.

Η Ομοσπονδία τους (ΠΟΠΟΚΠ) βρήκε και δημοσίευσε πού πάνε οι νέες συντάξεις και πόσο μειώνονται οι παλιές.

Παράλληλα, ήρθαν στο φως και στοιχεία για το πόσα χρωστά η κυβέρνηση και σε ποιους από μη έκδοση οριστικών συντάξεων, από καθυστερήσεις στην πληρωμή εφάπαξ, αλλά και από αναδρομικά παράνομων μειώσεων σε κύριες συντάξεις.

Στην πράξη πρόκειται για «στέρηση συντάξεων» και «δεν πληρώνω» από τον ΣΥΡΙΖΑ σε φτωχά, μεσαία αλλά και πιο εύπορα νοικοκυριά, τα οποία περιμένουν να πάρουν πίσω τους κόπους μιας ζωής πάνω από 3 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από διαπρύσιος κήρυκας του «δεν πληρώνω» στους σταθμούς διοδίων, εφαρμόζει το ίδιο σύνθημα σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους που πένονται κυριολεκτικά.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Τρόμο προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η ΠΟΠΟΚΠ

Τρόμο προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), σε ότι αφορά τις επερχόμενες μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων από 1ης Ιανουαρίου.

Την ώρα που η κυβέρνηση δημιουργεί ασαφείς προσδοκίες, ότι μπορεί και να μην ισχύσουν οι προγραμματισμένες και ψηφισμένες μειώσεις, οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν την κατάσταση δίνουν μία εικόνα για τις επερχόμενες μειώσεις που αν τι άλλο δείχνει Αρμαγεδδών.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός Πετρόπουλος δημιουργούν μία «δημιουργική ασάφεια» γύρω από το θέμα δηλώνοντας ότι θα συζητηθεί όταν φτάσει η ώρα και ταυτόχρονα ούτε διαψεύδουν ούτε και επιβεβαιώνουν ότι επίκειται κίνηση για ανατροπή των δεδομένων.

Στο χθεσινό συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αμφισβήτησαν τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ και μίλησαν για έλλειμμα ένα δις. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2017.

Επίσης, έδωσαν στη δημοσιότητα αναλυτικούς πίνακες με το αποτέλεσμα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων ο οποίος ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί. Τα ευρήματα προέρχονται από αυθεντικά παραδείγματα και αποκαλύπτουν το μέγεθος της επερχόμενης καταστροφής στην οικονομική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Οι απώλειες φτάνουν –όπως φαίνεται από τα αναλυτικά παραδείγματα- ακόμη και στα… 438 ευρώ τον μήνα για μια σύνταξη η οποία διαμορφώνεται στα 1.843 ευρώ. Ακόμη και αν αυτά τα 438 ευρώ δεν χαθούν στο σύνολό τους από τον Δεκέμβριο του 2018 λόγω του «πλαφόν» 18% στην περικοπή, το όποιο υπόλοιπο απομείνει θα… ακολουθεί τον συνταξιούχο μέχρι να εξατμιστεί και αυτό από τον πληθωρισμό και την απώλεια αγοραστικής δύναμης.

Ποια ήταν η «απάντηση» της κυβέρνησης σε όλα αυτά; «οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει να αμφισβητούν την ύπαρξη των πλεονασμάτων, προφανώς υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους και στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Όσο για τις περικοπές των συντάξεων; Κουβέντα.. δεν λέει η ανακοίνωση. Προφανώς οι συντάκτες της περιμένουν το… θαύμα που υπαινίχθη ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

Ένας λόγος για τον οποίο τα στοιχεία που παρέθεσε η ΠΟΠΟΚΠ αποκτούν ξεχωριστή αξία είναι ότι δεν προέρχονται από αυθαίρετους υπολογισμούς αλλά από πραγματικούς φακέλους συνταξιούχων.

Τα στοιχεία
1. Συντάξεις ΙΚΑ: Τα παραδείγματα αφορούν σε ασφαλισμένους της 28ης κλάσης με διαφορετικό χρόνο ασφάλισης. Έτσι:
Με 11.875 ημερομίσθια, η σύνταξη διαμορφωνόταν στα 1949,16 ευρώ με βάση το προηγούμενο καθεστώς και με τον νόμο Κατρούγκαλου μειώνεται στα 1571,16 ευρώ. Η μείωση φτάνει στα 378 ευρώ.
Με 7851 ημερομίσθια, προκύπτει μείωση από τα 1127,4 ευρώ, στα 1009 ευρώ δηλαδή κατά 118,09 ευρώ.
Με 8708 ημερομίσθια, το ποσό μειώνεται από τα 1305,43, στα 1260,46 ευρώ ενώ
Με 5980 ημερομίσθια, η σύνταξη μειώνεται από τα 925,67 ευρώ στα 823,8 ευρώ δηλαδή κατά 101,87 ευρώ.
2. Συντάξεις ΟΑΕΕ: Από τα παραδείγματα του ΤΕΒΕ και του ΟΑΕΕ, προκύπτει ότι οι μειώσεις θα επηρεάσουν και τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτι που θα συμβεί σε τέτοιο βαθμό για πρώτη φορά στα μνημονιακά χρόνια με μόνη εξαίρεση την κατάργηση της 13ης και της 14ηςσύνταξης.
Σημερινή σύνταξη 519,23 ευρώ (καθαρά) συνταξιούχου που ασφαλίστηκε για 24 έτη και 10 μήνες, θα πέσει κατά 72,37 ευρώ τον μήνα, στα 446,86 ευρώ.
Συνταξιούχος με 17 έτη ασφάλισης, θα χάσει 115 ευρώ από τα καθαρά του και θα έχει στο εξής εισόδημα 524 ευρώ έναν 639 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.
Ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ για 25 έτη και τέσσερις μήνες, θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό τον Δεκέμβριο το ποσό των 789,8 ευρώ αντί για 963,17 ευρώ που εισέπραττε μέχρι τώρα μετά την αφαίρεση των κρατήσεων.
3. Συντάξεις χηρείας: Η σύνταξη γήρατος του θανόντος ύψους 600,9 ευρώ, θα αντικατασταθεί από σύνταξη χηρείας 384 ευρώ ενώ μέχρι τώρα ήταν 420,63 ευρώ. Σύνταξη θανόντος ύψους 1502,11 ευρώ, θα γίνει σύνταξη χηρείας των 520,5 ευρώ, αντί για 1051,47 ευρώ που ήταν η σύνταξη χηρείας μέχρι τώρα. Σύνταξη θανόντος των 1129,86 ευρώ που έγινε σύνταξη χηρείας των 790,9 ευρώ, τώρα θα μετατραπεί σε σύνταξη χηρείας 395,49 ευρώ

Τα αποτελέσματα του ΕΦΚΑ
Η ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία που αποδομούν το «οικονομικό θαύμα» που ήθελε να πλασάρει η κυβέρνηση για τον ΕΦΚΑ. Έτσι, αναφέρει ότι :
1. Οι εισπράξεις από τις εργοδοτικές εισφορές ήταν το 2017 στα 3,785 δις. ευρώ δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2015 (3,72 δις. ευρώ) και απλώς εμφανίζουν αύξηση σε σχέση με το πολύ κακό 2016 (3,37 δις. ευρώ).
2. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, παρουσίασαν αύξηση περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2016 (στα 2,016 δις. ευρώ από 1,797 δις. ευρώ το 2016) και μόλις κατά 100 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2015 (1,879 δις. ευρώ).
3. Οι τακτικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, ήταν 1,21 δις. ευρώ το 2017 (πρώτο έτος εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού) από 1,607 δις. ευρώ το 2015). Αύξηση υπάρχει μόνο συγκριτικά με το 2016 (1,118 δις. ευρώ)
4. Τα έσοδα του ΕΦΚΑ τονώθηκαν με 692 εκατ. ευρώ από εισφορές μισθωτών του δημοσίου και 340 εκατ. ευρώ ως εργοδοτικές εισφορές για τους μισθωτούς του δημοσίου. Δηλαδή, περίπου ένα δις. ευρώ ήταν έσοδα αλλά στην πραγματικότητα ήταν απευθείας επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
5. Οι δαπάνες έχουν περιοριστεί τεχνητά κατά 727 εκατ. ευρώ με τη συγκεκριμένη μείωση να εμφανίζεται στον λογαριασμό «πληρωμές για υπηρεσίες». Στην πραγματικότητα όμως, αυτή η μείωση αφορά σε μειώσεις κύριων συντάξεων (περίπου 582 εκατ. ευρώ) ή σε παροχές επικούρησης και πρόνοιας (145 εκατ. ευρώ).
6. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, καταγγέλλουν ότι αντί με την έκτακτη επιχορήγηση που εισέπραξε ο ΕΦΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό να καταβληθεί ένας μεγάλος αριθμός από τις συντάξεις που παραμένουν στον «πάγο», στην πραγματικότητα διατέθηκε για να χρηματοδοτηθεί η καταβολή των συντάξεων σε εκκρεμότητα που ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να αποδοθούν μέσα στο 2017.

του Θανάση Παπαδή
https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: