Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Όταν η ιστορία γράφεται με κομματικές αποφάσεις - Κομματική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη...

...και των Γιώργου Γεωργιάδη και Γιώργου Γιαννούλη

Συντάκτης: Γιώργος Πετρόπουλος

Όπως έγραψε και ο Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου,στις 23/6 πραγματοποιήθηκε στον Περισσό «Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος, με θέμα την έγκριση της μελέτης: Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ περίοδος 1918 – 1949».


Η συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε σε μία ημέρα. Διαβάζουμε από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ που δημοσιεύει ο 902.gr: «πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιούνη 2018 η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τη συνολική έγκριση της μελέτης του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος, που αναφέρεται στην περίοδο από τα χρόνια που προηγήθηκαν της ίδρυσής του, μέχρι το 1949. Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εγκρίθηκε το σχέδιο του Δοκιμίου Ιστορίας και η εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής. Τα υλικά της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης θα δοθούν στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα»

Ο πρώτος τόμος του δοκιμίου της ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949, που κυκλοφόρησε το 1995 και ακυρώθηκε επισήμως από την προχθεσινή κομματική συνδιάσκεψη. Αυτός ο τόμος δεν είχε περάσει από παρόμοιο κομματικό σώμα. Αν όμως είχε θα ήταν σωστός στο περιεχόμενό του;

Το ίδιο συνέβηκε και τον Ιούλιο του 2011. Και τότε μέσα σε μία ημέρα πραγματοποιήθηκε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος, Β' Τόμος, 1949-1968.

Επειδή τότε ήμουν στο κόμμα σας πληροφορώ ότι η συνέλευση της ΚΟΒ του Ριζοσπάστη κράτησε περισσότερο από τη Συνδιάσκεψη.

Όπως αντιλαμβάνεστε ο προβληματισμός σε αυτά τα κομματικά σώματα είναι… βαθύς και… ουσιαστικός: Ψεκάστε- σκουπίστε- τελειώσατε.

Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό.

Η ιστορία είναι επιστήμη. Μπορεί να είναι πολλοί αυτοί που την διαβάζουν αλλά είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να εκφέρουν υπεύθυνη γνώμη για την ακρίβεια των ιστορικών στοιχείων που εμπεριέχονται σε ένα ιστορικό δοκίμιο και την ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων. Αυτό θέλει μελέτη της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, γνώση, κριτική προσέγγιση και κριτική σύνθεση των πηγών.

Η ηγεσία του ΚΚΕ γνωρίζει καλά ότι η ιστορία δεν γράφεται με κομματικές αποφάσεις κι ότι αυτά τα κομματικά σώματα δεν έχουν να προσφέρουν το παραμικρό στην έρευνα και τη συγγραφή της. Όχι γιατί αυτοί που πάνε σ’ αυτά δεν θα ήθελαν να προσφέρουν ουσιαστικά αλλά γιατί δεν μπορούν. Δεν έχουν τα εφόδια- δεν είναι η δουλειά τους.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει το ΚΚΕ την ιστορία του είναι εντελώς πολιτικάντικος κι όχι επιστημονικός. Εγκρίνει μέσα από ένα κομματικό σώμα τα δοκίμια της ιστορίας του και καθιστά το περιεχόμενό τους υποχρεωτικό για τα κομματικά μέλη.

Απόφαση ανώτατου κομματικού οργάνου γαρ!!!

Τα δοκίμια αυτά είναι γραμμένα με βάση τις πολιτικές αντιλήψεις της ηγεσίας. Όλο το κομματικό παρελθόν πρέπει να την δικαιώνει. Κι εφόσον δεν την δικαιώνει είναι λάθος.

Για τον εαυτό της τα κάνει όλα αυτά η κομματική ηγεσία κι όχι γιατί την πήρε ο πόνος να μάθουν οι κομμουνιστές την ιστορική αλήθεια.

Εν πάση περιπτώσει με το νέο αυτό «ιστορικό» πόνημα θα ασχοληθούμε όταν έρθει η ώρα.

Μια σύσταση θα ήθελα να κάνω στην κομματική ηγεσία.

Αφού θεωρεί πως για την ιστορία, το τί είναι σωστό και τί λάθος μπορεί να το αποφασίσει ένα κομματικό σώμα, αυτή την αρχή να την εφαρμόσει σε όλες τις επιστήμες.

Για παράδειγμα αν ο Δ. Κουτσούμπας αρρωστήσει (του εύχομαι να είναι καλά ο άνθρωπος) να μην πάει στο γιατρό. Να πάει στην ΚΟΒα του να τού πει την θεραπεία. Κι αν θέλει μια πιο ασφαλή διάγνωση να συγκαλέσει την ΚΕ. Κι αν θέλει ακόμα πιο σίγουρο αποτέλεσμα να συγκαλέσει πανελλαδική συνδιάσκεψη!!!

Δεν ξέρω αν θα βγει σώος μέσα από αυτή τη διαδικασία. Αν το πιστεύει να το κάνει. Αν δεν το πιστεύει, τότε γιατί θεωρεί πως θα βγει σώα η κομματική ιστορία; (!!!)

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom