Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποιοι κινδυνεύουν με περικοπές 35 έως 150 ευρώ το μήνα

Ψαλίδι στα επιδόματα

Ενα ακόμη χτύπημα στα εισοδήματα χιλιάδων πολιτών θα φέρει η μεταμνημονιακή εποχή.
Περικοπές στα επιδόματα δείχνουν οι δανειστές καθώς ειδικά για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ο ESM κάνει ιδιαίτερη μνεία.

Συγκεκριμένα, η Έκθεση Συμμόρφωσης για την Ελλάδα την οποία εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης προβλέπει μειώσεις στα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των εργαζομένων.

Στην Έκθεση Συμμόρφωσης του ΕΜΣ αναφέρεται πως το «αναθεωρημένο σύστημα» καταβολής των επιδομάτων αυτών θα οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2019. Η μείωση αυτή θα προκύψει,από την «επενεξέταση του ισχύοντος καθεστώτος» των εν λόγω επιδομάτων.

Από τις αρχές του 2019 οι δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα έρχονται αντιμέτωποι με περικοπές στο ποσό του επιδόματος ή μπορεί ακόμη και να βγουν από το καθεστώς με τις αλλαγές που θα επέλθουν και να έχουν έτσι απώλεια στο μηνιαίο εισόδημά τους από 35 ως και 150 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με το capital ως τον ερχόμενο Φεβρουάριο η επιτροπή που έχει συστήσει για τα επιδόματα του Δημοσίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δώσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων των εργαζόμενων. Θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση η οποία μάλιστα θα καταργεί όλες τις προηγούμενες αποφάσεις για τα επιδόματα.

Τι θα εξετάσει η επιτροπή για τα επιδόματα:

α) Συγκεκριμένα κριτήρια για την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας όπου απασχολούνται, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής τους,
β) Τη μεθοδολογία του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος,
γ) Την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν, και τον βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα ανωτέρω κριτήρια.

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: