Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

«Μπλόκο» στη φοροδιαφυγή στήνει η ΑΑΔΕ με το νέο έντυπο Ε3

Πιο εύκολες οι διασταυρώσεις δαπανών και εισοδημάτων - Έλεγχοι με βάση το αμερικανικό μοντέλο

του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr

«Μπλόκο» στη φοροδιαφυγή έχει στήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το νέο έντυπο Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων
από Επιχειρηματική  Δραστηριότητα), το οποίο και φέτος καλούνται να συμπληρώσουν περίπου 1,5 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες.

Στο νέο έντυπο Ε3 θα αποτυπώνεται ουσιαστικά το οικονομικό προφίλ όλων των υπόχρεων, ενώ η απλοποίησή του διευκολύνει ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων από τον ελεγκτικό μηχανισμό.

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», οι αλλαγές στα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στο Ε3 θα χρησιμοποιηθούν για τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων, προκειμένου να διαπιστωθούν οι μέσοι όροι εσόδων και δηλουμένων ανά κατηγορία δαπανών που εκπίπτουν.

Στις περιπτώσεις που οι δαπάνες που δηλώνει ένας επαγγελματίας ή μια επιχείρηση είναι σημαντικά αυξημένες από τον αντίστοιχο μέσο όρο του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται, τότε θα είναι πολύ πιθανό να κληθεί για φορολογικό έλεγχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο ακολουθεί πλέον το αμερικανικό μοντέλο στον τρόπο διενέργειας των ελέγχων, με βάση το μέσο δηλωθέν εισόδημα και τις δαπάνες ανά κλάδο.

Εξαιρετικά πάντως για φέτος, δεδομένου ότι αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου εντύπου Ε3, η ανάλυση που αφορά τους εσωτερικούς υποπίνακες για κατηγορίες κωδικών δαπανών θα συμπληρώνεται εφόσον προκύπτει η σχετική πληροφορία από τα δεδομένα των βιβλίων των επιχειρήσεων.

Από το 2018 όμως και στο εξής η συμπλήρωση των εσωτερικών υποπινάκων θα είναι υποχρεωτική για όλους τους υπόχρεους.

* Τα δεδομένα των επαγγελματικών λογαριασμών και των τερματικών POS και ePOS ημεδαπής της επιχείρησης προσυμπληρώνονται και οι υπόχρεοι θα μπορούν να κάνουν τυχόν προσθήκες ή συμπληρώσεις. Οι υπόχρεοι οφείλουν να συμπληρώνουν τυχόν δεδομένα για επαγγελματικούς λογαριασμούς ή τερματικά POS αλλοδαπής.

* Όλες οι επιχειρήσεις, είτε ατομικές είτε εταιρείες και ανεξάρτητα από την τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων, με την καταγραφή και ανάλυση των οικονομικών δεδομένων τους, κατά κλάδο δραστηριότητας, αρχής γενομένης από τους δυναμικούς πίνακες ανάλυσης των οικονομικών στοιχείων και με την περαιτέρω συμπλήρωση των κύριων πινάκων του εντύπου, οδηγούνται στην ορθή μεταφορά και αποτύπωση των στοιχείων από τα βιβλία τους στο νέο έντυπο Ε3.

* Σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, το έντυπο Ε3 θα υπογράφεται - υποβάλλεται από τον εξουσιοδοτημένο λογιστή φοροτεχνικό. Ειδικότερα, το έντυπο Ε3 υπογράφεται από λογιστή - φοροτεχνικό:

* για ατομικές επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, στις περιπτώσεις που τα ακαθάριστα έσοδά τους υπερβαίνουν τα εκάστοτε ισχύοντα όρια ακαθαρίστων εσόδων (100.000 ευρώ για εμπορική ή μικτή επιχείρηση και 50.000 ευρώ για επιχείρηση παροχής υπηρεσιών),
* για τις ατομικές επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία καθώς και για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων (απλογραφικά - διπλογραφικά), η σχετική υποχρέωση υφίσταται ανεξαρτήτως των ορίων ακαθαρίστων εσόδων.

Στις περιπτώσεις που στο έντυπο Ε3 συμπληρώνεται υποχρεωτικά από λογιστή - φοροτεχνικό (για όλα τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες ανεξαρτήτως ορίων ακαθαρίστων εσόδων και ατομικές επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία) ή υπάρχει υποχρέωση συμπλήρωσης από λογιστή - φοροτεχνικό βάσει των εκάστοτε ισχυόντων ορίων ακαθαρίστων εσόδων, τότε υποβάλλεται αποκλειστικά με τους κωδικούς του λογιστή - φοροτεχνικού και όχι με τους κωδικούς του επιχειρηματία (φυσικού ή νομικού προσώπου). Για την υποβολή όλων των άλλων εντύπων φορολογίας εισοδήματος δεν απαιτείται να γίνει με τους κωδικούς του λογιστή - φοροτεχνικού.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το νέο Ε3 πρέπει να υποβάλλεται πριν από την υποβολή του Ε1, ενώ οι σύζυγοι που αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα υποβάλλουν το έντυπο Ε3 με τους δικούς τους ξεχωριστούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Στο φετινό έντυπο Ε3 έχουν προσυμπληρωθεί τα πεδία πληροφοριακού χαρακτήρα, όπως οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις ημεδαπής ή αλλοδαπής, οι ενεργοί ημεδαποί επαγγελματικοί λογαριασμοί επιχείρησης, αλλά και τα ενεργά ημεδαπά τερματικά POS.

Επίσης, μέσω διαδραστικού παραθύρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα υποκαταστήματα της επιχείρησής του που εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος (κωδικός 008). Ακόμη, προσυμπληρώνονται στοιχεία από το προηγούμενο φορολογικό έτος, όπως ενοίκια που καταβλήθηκαν, κύκλος εργασιών, κ.ά., ενώ η δήλωση Ε1 ενημερώνεται αυτόματα από τους αντίστοιχους κωδικούς του Ε3, όπου απαιτείται.

Αναλυτικότερα, στο νέο έντυπο αποτυπώνονται για πρώτη φορά φέτος:

* Ο κύκλος εργασιών, το σύνολο του ενεργητικού και ο μέσος όρος προσωπικού της τελευταίας τριετίας.

* Ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται και ποιοι από αυτούς είναι μισθωτοί, ποιοι είναι αμειβόμενοι με μπλοκάκια και ποιοι είναι εποχικά απασχολούμενοι.

* Οι ιστοσελίδες μέσω των οποίων προβάλλονται οι ασκούμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες καθώς και οι ενεργές διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (οι διευθύνσεις e-mail της επαγγελματικής αλληλογραφίας) της επιχείρησης ή του επαγγελματία.

* Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων πραγματοποιεί συναλλαγές στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό.

* Οι επαγγελματικοί τραπεζικοί λογαριασμοί και τα ενεργά τερματικά POS μέσω των οποίων πραγματοποιεί ο επαγγελματίας τις εισπράξεις του με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

* Εάν ο φορολογούμενος πραγματοποιεί ή όχι συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

* Τα στοιχεία επωνυμίας και ΑΦΜ κάθε συνδεδεμένης επιχείρησης, καθώς και το ποσοστό συμμετοχής σε κάθε μία από αυτές.

* Αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές εργοδοτικών εισφορών, τις καταβληθείσες μικτές αποδοχές των εργαζομένων, τις παροχές σε είδος και τα δάνεια προς τους εργαζομένους.

Σε κάθε περίπτωση οι υπόχρεοι θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους τα εξής, πριν ξεκινήσουν τη συμπλήρωση του Ε3:

* Η 1η σελίδα περιέχει στοιχεία πληροφοριακού χαρακτήρα για την επιχείρηση, τα οποία εφόσον η πληροφορία είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ θα έρχονται προσυμπληρωμένα στο έντυπο.

* Η καταχώρηση των οικονομικών δεδομένων της επιχείρησης πρέπει να ξεκινάει από τον πίνακα Ζ έτσι ώστε να μεταφέρονται τα ποσά που δεν επιδέχονται τροποποιήσεις στον πίνακα Δ νια την εξαγωγή των οικονομικών αποτελεσμάτων. Στην ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή του εντύπου Ε3, ο χρήστης δεν έχει τη δυνατότητα να καταχωρήσει ποσά στους κωδικούς οι οποίοι είναι χρωματισμένοι με κίτρινο χρώμα, γιατί τα ποσά στους συγκεκριμένους κωδικούς μεταφέρονται από τον πίνακα Ζ.

Με την είσοδο στην εφαρμογή ο χρήστης ειδοποιείται ότι πρέπει να προηγηθεί η συμπλήρωση του πίνακα Ζ’ πριν από τη συμπλήρωση του πίνακα Δ’.

https://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom