Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Ο πρόεδρος των Σκοπίων δεν υπέγραψε τη συμφωνία - Τι προβλέπεται τώρα


Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ αποφάσισε να μην υπογράψει το διάταγμα για την δημοσίευση του νόμου επικύρωσης της συμφωνίας με την Ελλάδα .

Με επιστολή της προεδρίας των Σκοπίων προς τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας ο Γκ. Ιβάνοφ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν θα υπογράψει το διάταγμα, αποκαλώντας την αντισυνταγματική, εγκληματική πράξη, τιμωρούμενη με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 ετών, που φέρνει την ΠΓΔΜ σε θέση υποταγής έναντι της Ελλάδας.

«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης. Στις προεδρικές εκλογές, 534.910 πολίτες ψήφισαν υπέρ αυτού του εκλογικού προγράμματος και με εξέλεξαν ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι αναφέρεται στη ‘διαφορά ως προς το όνομα του κράτους’ και όχι στις ‘διαφορές’, για τις οποίες μιλάει η συμφωνία αυτή», τόνισε ο Ιβανόφ.

Και συμπλήρωσε: «Αυτή η συμφωνία φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποταγής και εξάρτησης από άλλη χώρα, δηλαδή τη Δημοκρατία της Ελλάδας. Και σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, ‘πολίτης ο οποίος φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε κατάσταση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών’. Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για την τέλεση ενός εγκλήματος».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα Σκόπια, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων είναι:
α) Η βουλή των Σκοπίων αναμένεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία, εκ νέου στις 5 Ιουλίου.
β) Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, πιθανόν στις 5 ή 17 Ιουλίου.
γ) Βάσει του Συντάγματος, η προεκλογική περίοδος διαρκεί 60 εως 90 ημέρες.
δ) Στόχος είναι το δημοψήφισμα να διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου αν και ακούγονται επίσης η 23 Σεπτεμβρίου ή και μεταγενέστερες ημερομηνίες.
ε) Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν το δημοψήφισμα θα έχει δεσμευτικό ή αποφασιστικό χαρακτήρα.

Δήλωση του Σκοπιανού κυβερνητικού εκπροσώπου
"Η απόφαση Ιβάνοφ δεν επηρεάζει την εφαρμογή των σταδίων της συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει επιστολές στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Mile Bosnjakovski.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom