Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΞΑΝΑ... Παραμένει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα - Ποιές προϋποθέσεις θέτει

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Ηχηρά μηνύματα από Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα για την αξιολόγηση

Tην πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα τόσο σε συμβουλευτικό όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο μόλις υλοποιηθούν οι δύο προϋποθέσεις (συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και γενναίο μεταρρυθμιστικό πακέτο) που έχει θέσει, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. 

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση στο Νταβός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η γερμαντική απαίτηση να μη φύγει ποτέ το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, πέρασε τελικά παρά τις προσπάθειες της Αθήνας να απεμπλακεί. Το κλίμα άλλωστε είχε διαφανεί τόσο από τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε και του Γ. Ντάισελμπλουμ όσο και από την αμερικανική παρέμβαση δια του Τζακ Λιου.

Το Μαξίμου αναγκάζεται να υποχωρήσει προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος για το χρέος, αφού πρώτα ολοκληρωυεί η αξιολόγηση που κινδυνεύει να διαρκέσει πολύ, προκαλώντας πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα αλλά και προβλήματα στην οικονομία.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο Τζ. Ράις επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος είναι επιβεβλημένη καθώς η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης αγγίζει το 10% του ΑΕΠ, γεγονός που, όπως είπε, θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ έχει λάβει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι οποίες, προς το παρόν, εξετάζονται. Όπως είπε «δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους. Θα τις συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της αξιολόγησης».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε πως το Ταμείο προσπαθεί να είναι όσο πιο εποικοδομητικό γίνεται στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. «Οι συζητήσει είναι παραγωγικές, προχωράνε και εμείς είμαστε δεσμευμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που έφεραν το ΔΝΤ να επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου τις διέψευσε. «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι αληθείς.

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά αλλά και με χρηματοδότηση από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους», ξεκαθάρισε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Ηχηρά μηνύματα από Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα για την αξιολόγηση

Τη σημασία της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος υπενθύμισαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, όπως αναφέρει σε tweet του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Τονίσαμε τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και προτρέψαμε την Ελλάδα να καταθέσει όλες τις πληροφορίες που της έχουν ζητηθεί, το συντομότερο δυνατό» έγραψε στο Twitter o κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανέφερε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου.

Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι κάθε άλλο παρά εύκολη και σύντομη θα είναι η διαδικασία της αξιολόγησης για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Ωστόσο, τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup μίλησαν με... καλά λόγια γις τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έως τώρα από την ελληνική κυβέρνηση. Τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν.

Σόιμπλε: «Κατανοητή» η καθυστέρηση
Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες εξέφρασε σήμερα προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

Σχετικά με τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά είναι «κατανοητή», ενώ σχολίασε ότι έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν καθυστερήσεις με την Ελλάδα.

Ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων βήμα-βήμα, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Τέλος, ο Β. Σόιμπλε εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έχει διάρκεια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσο ζήτημα ρευστότητας.

Ντάισελμπλουμ: Είναι βιώσιμη η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό;
Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «σοβαρή δουλειά» σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και έχει υποβάλει μια «σοβαρή πρόταση» εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο ίδιος συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και ανέφερε ότι η ερώτηση κλειδί που πρέπει τώρα να απαντηθεί είναι αν η πρόταση είναι οικονομικά βιώσιμη, έτσι ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να μην επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει κάνει πολλή δουλειά» μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι απομένουν πολλά θέματα ανοιχτά εκτός από το ασφαλιστικό, όπως είναι ο προϋπολογισμός του 2016 και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανέφερε ότι το μόνο που είναι γνωστό αυτή τη στιγμή είναι η «σειρά των γεγονότων» και επανέλαβε ότι μιλάμε περισσότερο για «μήνες» και όχι για «εβδομάδες». «Είμαι ευχαριστημένος από την πρόοδο που έχουμε κάνει» δήλωσε και συμπλήρωσε πως μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο θεσμών τότε θα ξεκινήσει και ο «πολιτικός διάλογος» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία είναι αναγκαία και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε στην Ολλανδία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός «επιβεβαίωσε» ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom