Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Απίστευτο: το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει "έργο" του Σάββα Ξηρού - Θύελλα αντιδράσεων


Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στα social media, με αφορμή, την παράσταση «Ισορροπία του Nash» που παίζεται στο Εθνικό Θέατρο και είναι βασισμένη σε βιβλίο του τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη, Σάββα Ξηρού.

Το εν λόγω θεατρικό έργο θα παρουσιάζεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, έχοντας την ανοχή του υπουργείου Πολιτισμού και της Κυβέρνησης, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι βουλευτές στελέχη και ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και απλοί χρήστες του διαδικτύου εξέφρασαν τις έντονες διαμαρτυρίες τους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ανακοίνωση του συλλόγου θυμάτων της 17 Νοέμβρη.
Δείτε μερικά tweets
Εν τω μεταξύ μετά το σάλο που ξέσπασε το Εθνικό Θέατρο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει πως: 
«Καμιά ιδέα δεν μπορεί να δικαιολογήσει  εγκλήματα εναντίον της ανθρώπινης ζωής» με αυτή τη φράση τελειώνει το κείμενο της παράστασης η «Ισορροπία του Nash» που παρουσιάζεται από 15 έως  31 Ιανουαρίου (8 παραστάσεις) στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Και αυτό είναι το μήνυμα που «παίρνουν μαζί τους» οι θεατές της παράστασης.
Η συγκεκριμένη παράσταση με την ευθύνη της σκηνοθέτιδας Πηγής Δημητρακοπούλου χρησιμοποιεί ως devised theatre αποσπάσματα από τους «Δίκαιους» του   Αλμπέρ Καμύ καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού για να καταδείξει την παναθρώπινη ιδέα ότι η βία δεν είναι λύση.
Η δικαιοσύνη δίκασε για πάντα τους εγκληματίες – τρομοκράτες. Το θέατρο σαν τέχνη δεν έρχεται να ξαναδικάσει  αλλά να αναδείξει καίρια ανθρώπινα προβλήματα. Είναι χώρος δημόσιου διαλόγου.
Η Πειραματική Σκηνή ως τόπος έρευνας νέων καλλιτεχνών οφείλει να καταπιάνεται και με επικίνδυνα θέματα ακόμη και αν πατάει στην κόψη του ξυραφιού”".
Για το συγκεκριμένο ζήτημα παρενέβη μέσω του λογαριασμού του στο Facebook και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης 
Την έντονη αντίδραση της ομάδας θυμάτων τρομοκρατίας «Ως εδώ» προκάλεσε η παράσταση «Ισορροπία του Nash» που παίζεται στο Εθνικό Θέατρο και είναι βασισμένη σε βιβλίο του Σάββα Ξηρού.
«Είναι προφανές ότι ο εξαγνισμός του κου Ξηρού αποτελεί πλέον για κάποιους, διαρκή και επίμονη προτεραιότητα. Και μεθοδεύεται με συστηματικό τρόπο γιατί έχει συγκεκριμένο στόχο. Την απελευθέρωσή του όχι μόνο από την φυλακή, αλλά και από το ένοχο στίγμα του δολοφόνου», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση.
Αναλυτικά:
«Το Εθνικό Θέατρο αποφάσισε να ανεβάσει μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού, φέρνοντας στο Εθνικό προσκήνιο το έργο του κατά συρροή δολοφόνου. Του καταδικασμένου τρομοκράτη. 
Με αυτό τον τρόπο η κεντρική Εθνική σκηνή - έστω και στην επίσης χρηματοδοτούμενη από Δημόσιους πόρους, Πειραματική της εκδοχή - δίνει την ευκαιρία στον κ. Ξηρό να κάνει Τέχνη. Να γίνει Τέχνη. 
Να δείξει Τέχνη. Και δι’ αυτού του τρόπου να εξαγνιστεί η τρομοκρατική πράξη. Να γίνει συμπαθής ο δολοφόνος, γιατί πάνω απ’ όλα «είναι άνθρωπος». Άνθρωπος λαλίστατος και πανταχού παρών στα ΜΜΕ, συνεντευξιαζόμενος στοχαστικά μετά την ανάδειξή του σε «κομβικό κέντρο ανάλυσης αξιακών συστημάτων» από την σκηνοθέτιδα. Μεγάλη ευκαιρία και σημαντικό δώρο που δίδεται στον κ. Ξηρό να βγει στη σκηνή της επικαιρότητας. 
Είναι προφανές ότι ο εξαγνισμός του κου Ξηρού αποτελεί πλέον για κάποιους, διαρκή και επίμονη προτεραιότητα. Και μεθοδεύεται με συστηματικό τρόπο γιατί έχει συγκεκριμένο στόχο.
Την απελευθέρωσή του όχι μόνο από την φυλακή, αλλά και από το ένοχο στίγμα του δολοφόνου. Και η διαδικασία αυτή γίνεται πράξη με τις παλιές καλές μεθόδους της ιδεολογικοποίησης της επιλογής να δολοφονείς αθώους. Έτσι έκαναν και οι Ναζί. Έτσι έκαναν και οι Σταλινικοί. Έτσι καλύπτει ο φασισμός τις επιλογές του. 
Στο ΩΣ ΕΔΩ πολεμάμε χρόνια τώρα για τα αυτονόητα. Έχουμε κουραστεί. Πολύ. Έχουμε κουραστεί να υπερασπιζόμαστε το προφανές δικαίωμα στη ζωή, στη Δημοκρατία. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε τους ανθρώπους μας να δολοφονούνται ξανά και ξανά και ξανά. Έχουμε κουραστεί από την «ηρωοποίηση» μιας χούφτας ακριβοπληρωμένων δολοφόνων. Δεν είναι πως θα σταματήσουμε να αντιδρούμε. Αυτή είναι η κατάρα μας. Αλλά λίγη αυτοσυγκράτηση: «Κι αν δεν έχετε το θάρρος της αντίδρασης, ας έχετε τουλάχιστον το θάρρος της σιωπής». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom