Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Τραπεζικός Αρμαγεδδών για τις μετοχές στο Χρηματιστήριο

ΑΠΩΛΕΙΕΣ 94% ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

του Νίκου Σακελλαρίου
Ήταν χρονιά μεγάλων απωλειών στο σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς, της απόλυτης χρηματιστηριακής απαξίωσης (-93,88%) των τραπεζικών μετοχών και της εν συνεχεία ανακεφαλαιοποίησής τους, καθώς και της επιλεκτικής ανόδου εξωστρεφών μετοχών. 


Το κύριο χαρακτηριστικό της χρονιάς ήταν η εκτόξευση της πολιτικής και οικονομικής μεταβλητότητας και βέβαια τα capital controls και η τραπεζική και χρηματιστηριακή αργία που ουσιαστικά άλλαξαν το τραπεζικό σκηνικό.
Οι απώλειες (25%) για τον Γενικό Δείκτη δεν μπορούν να απεικονίσουν τα συναισθήματα της επενδυτικής αβεβαιότητας που αισθάνθηκαν οι έλληνες και ξένοι επενδυτές από την αρχή του χρόνου λόγω των πολιτικών εξελίξεων, της έντασης στη διαπραγμάτευση του α' εξαμήνου και της επιχειρηματικής απελπισίας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αργίας. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap 25) μειώθηκε κατά 31%.
Τι οδήγησε στα capital controls
Τραπεζικός Αρμαγεδδών για τις μετοχές στο Χρηματιστήριο
Η χρονιά ξεκίνησε εν μέσω προεκλογικής περιόδου που δημιουργήσε αυξημένη μεταβλητότητα μέχρι και τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ο Γενικός Δείκτης που βρίσκονταν σε καθοδικό κανάλι από τον Δεκέμβριο 2014, την επομένη των εκλογών (26 Ιανουαρίου) έκλεισε με υποχώρηση 3,2% στις 813,55 μονάδες βάζοντας το ελληνικό χρηματιστήριο στη δίνη των πολιτικών εξελίξεων και της διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης. Η έντονη μεταβλητότητα που δημιουργούσε η διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη με τους Θεσμούς συνεχίστηκε μέχρι την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου όταν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό έτους των 937,96 μονάδων με άνοδο 9,81% εξαιτίας της Συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου που έδινε την τετράμηνη παράταση.
Ωστόσο η συνέχεια με τις παλινωδίες στη διαπραγμάτευση οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη να συσσωρεύσει στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου πέριξ των 720-750 μονάδων αναζωπυρώνοντας πάλι τους φόβους για Grexit και με συνεχείς εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες. Η προσέγγιση στα τέλη Ιουνίου της επίτευξης συμφωνίας βοήθησε στην άνοδο του Γενικού Δείκτη στις 26 Ιουνίου στις 797,52 μονάδες. Η ημερομηνία αυτή αποδείχθηκε και μοιραία για την τραπεζική αγορά και το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού το ίδιο βράδυ επεβλήθησαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls).
Τραπεζικός Αρμαγεδδών για τις μετοχές στο Χρηματιστήριο
Ανακεφαλαιοποίηση
Τα capital controls οδήγησαν με τη σειρά τους σε κλείσιμο των τραπεζών και του χρηματιστηρίου, παγώνοντας κάθε οικονομική δραστηριότητα. Για το ελληνικό χρηματιστήριο, η χρηματιστηριακή αργία του Ιουλίου 2015 ήταν μεγαλύτερη ακόμη και απ' αυτήν του καλοκαιριού του 1974 μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Οι χρηματιστές ζητούσαν επιτακτικά το άνοιγμα της αγοράς καθώς γνώριζαν ότι εάν συνεχίζονταν το κλείσιμο, η ελληνική κεφαλαιααγορά θα ήταν τελειωμένη. Τελικά μετά από αλλεπάληλες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (πρώτα για τις τράπεζες μετά για το χρηματιστήριο), το ελληνικό χρηματιστήριο επαναλειτούργησε στις 3 Αυγούστου 2015 ξεκινώντας -ως ήταν φυσικό- με τη μεγαλύτερη υποχώρηση της χρονιάς, της τάξης του 16,23%, στις 668,06 μονάδες. Η αγορά συνέχισε να υποχωρεί με μαζικές ρευστοποιήσεις κλείνοντας στις 24 Αυγούστου στις 568,38 μονάδες.
Ξένοι επενδυτές
Όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου άρχισαν να εξυφαίνονται τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης άρχισε να ανακάμπτει με αγορές κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια φτάνοντας μέχρι και τις 708 μονάδες στις αρχές Νοεμβρίου.
Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των 4 συστημικών τραπεζών και το dilution από την είσοδο των νέων τραπεζικών μετοχών που προέκυψαν από τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στο χαμηλό έτους στις 9 Δεκεμβρίου στις 559,79 μονάδες. Κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι τραπεζικές μετοχές ισορρόπησαν και ο Γενικός Δείκτης και πάλι με αυξημένη μεταβλητότητα επέστρεψε προς τα σημερινά επίπεδα μεταξύ 615-625 μονάδων.
Η χρονιά που χάθηκαν περιουσίες ιδιωτών και δημοσίου στις τραπεζικές μετοχές ήταν το 2015. Ο τραπεζικός κλάδος απαξιώθηκε πλήρως καταγράφοντας υποχώρηση (μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου) της τάξης 93,88% και αφήνοντας παρακαταθήκες για μία καλύτερη πορεία το 2016 μετά την ανακεφαλαιοποίηση.
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι Υγείας (-41,21%), Εμπορίου (-35,97%) ενώ ανοδικά κινήθηκαν μόνο οι κλάδοι του Πετρελαίου (32,09%), των Χημικών (29,93%) και των Τροφίμων-Ποτών (25,67%) και των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (10,41%). Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους τίτλους, οι 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιποίησης συγκέντρωσαν το 2015 το 90% των συνολικών χρηματιστηριακών συναλλαγών επιβεβαιώνοντας όσους περιέγραφαν την ελληνική κεφαλαιαγορά ως ένα χρηματιστήριο με συναλλαγές 25-35 μετοχών στο σύνολο της χρονιάς.
Από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap 25) την καλύτερη απόδοση κατέγραψε η μετοχή της Motor Oil (53,85%) και ακολούθησαν οι μετοχές των Tέρνα Ενεργειακή (27,13%), Coca Cola AG (25,96%), ΟΛΠ (25,71%), Lamda Development (20,83%) και ΕΧΑΕ (11,83%).
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 99,68%, την ΕΤΕ κατά 98,51%, την Eurobank κατά 94,49% και την Alpha Bank κατά 89,32%. Μαζί τους υποχώρησαν έντονα η Folli Follie (-36,86%) και η ΔΕΗ (-31,48%).

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom