Ανάλγητη και ανυποχώρητη εμφανίζεται η εργοδοσία της κλινικής «Νέο Αθήναιον», που βρίσκεται στο Παγκράτι, καθώς εξακολουθεί να συσσωρεύει χρέη προς τους εργαζομένους της, που συνεχίζουν να δουλεύουν υπό καθεστώς απλήρωτης εργασίας.
Η στάση της διοίκησης της κλινικής προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, την ώρα που πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προς τους εργαζομένους.
Αν και έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από την τριμερή συμφιλιωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας (29/11/2015), η εργοδοσία της κλινικής δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που υπέγραψε σ’ αυτήν, όπως για παράδειγμα την εξόφληση των καθυστερούμενων μισθών που πλέον ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, που σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει δημόσια την εταιρεία «Ευρωθεραπεία-Αθήναιον Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών», στην οποία ανήκει η κλινική, για τη μη τήρηση των δεσμεύσεών της και επειδή «κωλυσιεργεί σκόπιμα και αρκετές φορές εκβιαστικά, “αποφεύγοντας” την οποιαδήποτε πληρωμή προς εργαζόμενους ή οργανισμούς».
«Επισημαίνεται ότι η εταιρεία οφείλει πάνω από 3 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους, 1,3 εκατ. ευρώ προς το ΕΤΑΑ, 1,8 εκατ. στο ΙΚΑ κ.λπ., και εμπλέκεται σε διάφορα θέματα κακής διαχείρισης, οικονομικών σκανδάλων κ.λπ., για τα οποία έχουν διαταχθεί ΕΔΕ, πολλαπλές έρευνες, ήδη συντάσσονται μηνυτήριες αναφορές και σύντομα θα ασκηθούν διώξεις και θα επιβληθούν πρόστιμα και ποινές», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, προφανώς στηριζόμενη στις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» (βλ. «Αφαίμαξη και από ιδιώτες στον πολυτραυματία... ΕΤΑΑ»).
«Η κλινική εξακολουθεί να δουλεύει και τα χρήματα που παίρνει από τον ΕΟΠΥΥ πάνε επιλεκτικά σε ορισμένους εργαζόμενους μόνο. Το υπουργείο επέδειξε μέχρι σήμερα τεράστια υπομονή. Από εδώ και πέρα τον λόγο έχουν οι μηχανισμοί ελέγχου και κατακύρωσης προστίμων και κυρίως ποινικών ευθυνών», καταλήγει η ανακοίνωση.
«Καμία υπομονή»
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το αρμόδιο για τέτοια ζητήματα υπουργείο Εργασίας καταγγέλλει την κατάσταση σαν να είναι το ίδιο ένα σωματείο και όχι θεσμικό όργανο που έχει στη διάθεσή του τους κατάλληλους μηχανισμούς ώστε να βάλει φραγμό στην εργοδοτική ασυδοσία.
Για την ανακοίνωση του υπουργείου μίλησε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων, Δημήτρης Αλεξόπουλος:
«Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει κάνει ποτέ καμία υπομονή. Αντίθετα, στις παρεμβάσεις εργαζομένων και σωματείου, εκείνο που δηλώθηκε ευθέως, ακόμα και από τον υπουργό, ήταν ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στην ηγεσία του υπουργείου να πάρει κάποια πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της εξόφλησης δεδουλευμένων. Υπομονή λοιπόν έχουν κάνει οι εργαζόμενοι, όχι το υπουργείο», λέει.
«Οι μηχανισμοί που επικαλείται το υπουργείο έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές. Εχουν γίνει καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, αγωγές, έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Υπάρχουν ακόμα και δικαστικές αποφάσεις, καταδικαστικές για την εργοδοσία. Αν η ηγεσία του υπουργείου επικαλείται τώρα αυτούς τους μηχανισμούς προκειμένου να επιδείξει φιλεργατικό πρόσωπο, αυτό γίνεται για να αποποιηθεί τις ευθύνες της, μπροστά και στην πιθανή περίπτωση κλεισίματος της κλινικής. Ελλοχεύει άμεσα ο κίνδυνος να χαθούν οριστικά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν είναι απλώς “κάποια χρήματα που χάθηκαν λόγω κακοδιαχείρισης”. Είναι ο κλεμμένος ιδρώτας, ο μόχθος δεκάδων εργαζομένων, τον οποίο κάποιοι καρπώθηκαν», επισημαίνει.
Και ο κ. Αλεξόπουλος καταλήγει ως εξής:
«Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας σκόπιμα αθροίζει τις οφειλές της κλινικής. Αναφέρει δηλαδή εργαζόμενους, ΙΚΑ, ΕΤΑΑ κ.λπ. Το “κ.λπ.” είναι κυρίως χρέη σε τράπεζες. Προειδοποιούμε τους συναδέλφους ότι η λογική να δεχτούμε το “τσουβάλιασμα” των οφειλών σημαίνει πως οι τελευταίοι που θα εξοφληθούν θα είναι οι εργαζόμενοι. Με έντεχνο τρόπο η καταγγελία του υπουργείου αποδίδει την ευθύνη της κατάστασης στην κακοδιαχείριση, στα οικονομικά σκάνδαλα κ.λπ. Θυμίζουμε στους κυρίους του υπουργείου ότι τα κέρδη των “υγιών” επιχειρηματιών στηρίζονται και στην απλήρωτη εργασία και στην εξαντλητική δουλειά και στους μισθούς πείνας, τα οποία υλοποιούνται μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας».
Η αδιαλλαξία της εργοδοσίας στο «Νέο Αθήναιον» κορυφώθηκε με τη μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, το οποίο και αποτελεί αυτόφωρο ποινικό αδίκημα, γεγονός που καταγγέλθηκε στο Α.Τ. Παγκρατίου που βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από την κλινική.
Εντούτοις, όπως καταγγέλλει η «Συνέλευση αλληλεγγύης στους απλήρωτους και απολυμένους των γειτονιών μας», που δραστηριοποιείται στις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας, «τα αστυνομικά όργανα δεν προχώρησαν στην προσαγωγή της διευθύνουσας συμβούλου της κλινικής, Αννας Τσαρουχά, με την απίστευτη δικαιολογία ότι “δεν γνωρίζουν ποια είναι” και ότι “δεν βρέθηκε κάποιος να την υποδείξει”.
»Σε δεύτερη καταγγελία, το Α.Τ. Παγκρατίου επικαλέστηκε δήθεν έγγραφα που έχουν στείλει οι δικηγόροι της κλινικής τα οποία τους “δένουν τα χέρια”. Αλήθεια, τι είδους έγγραφα δεσμεύουν την εκτέλεση αυτόφωρης ποινικής διαδικασίας σε βάρος εργοδότη μετά από καταγγελία εργαζομένων; Εχετε ακούσει ποτέ να συμβαίνει το αντίστροφο; Αραγε τι πολιτικές πλάτες μπορεί να έχει μια έκνομη επιχείρηση και να παραμένει υπεράνω του νόμου;» αναφέρεται στη σχετική καταγγελία.
Τρομοκρατία
Και σε αυτή την περίπτωση, η αδυναμία του υπουργείου γίνεται εμφανής. Και επισημαίνεται για την εργοδοτική τρομοκρατία που επικρατεί στην κλινική:
«Οποιος/α εργαζόμενος/η αντιδρά, δέχεται απειλές απόλυσης, δυσμενούς μετακίνησης, απομόνωσης προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση των υπολοίπων. Ταυτόχρονα, η κλινική συνεχίζει να λειτουργεί ως πλυντήριο εργαζομένων μέσα από τη συνεχή ανακύκλωση των συναδέλφων με “οικειοθελείς αποχωρήσεις” και παραιτήσεις συναδέλφων και πρόσληψη νέων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η διευθύνουσα σύμβουλος της κλινικής κάλεσε εργαζόμενη που μετέχει στις κινητοποιήσεις του σωματείου και της είπε ότι θα είναι υπεύθυνη εάν τυχόν κλείσει η κλινική.
Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε παρέμβαση έξω από την κλινική από τη «Συνέλευση αλληλεγγύης στους απλήρωτους και απολυμένους των γειτονιών μας», ενώ το Σάββατο έγινε εξόρμηση στο Παγκράτι γύρω από την περιοχή της κλινικής με ενημέρωση των κατοίκων από το σωματείο των εργαζομένων και από εργαζομένους της κλινικής.
Την Παρασκευή 8 Γενάρη εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο αγωγή 24 εργαζομένων της κλινικής που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου