Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Πως ο Τσίπρας πήγε να παραμυθιάσει τον Κουτσούμπα με αλλαγή του εκλογικού νόμου


Μαραθώνια συνάντηση είχαν σήμερα ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,χωρίς βέβαια να υπάρξει σημείο επαφής των δύο πλευρών.

Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και
σύμφωνα με το Μαξίμου συζητήθηκε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, όπως η πορεία της διαπραγμάτευσης, οι εξελίξεις στην Ευρώπη καθώς και σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, το Κυπριακό, και η προσφυγική κρίση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κουτσούμπα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως επίσης και για το επικείμενο νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Με σεβασμό στις γνωστές ιδεολογικές διαφορές έγινε ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος, τόνισε το Μαξίμου.

Βέβαια η πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου ήταν απλά τυράκι στη φάκα της "συναίνεσης",που εναγωνίως αναζητεί και όπως ήταν φυσικό δεν "τσίμπησε" ο κύριος Κουτσούμπας!

Αφού για το θέμα του εκλογικού νόμου μια ώρα νωρίτερα είχε μιλήσει ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής στα "παραπολτικά fm" και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο αποκλείοντας την απλή αναλογική κι αφήνοντας απλά παραθυράκι μείωσης κι όχι κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα!Επίσης δήλωσε ότι στις προθέσεις είναι να κάνει μικρότερες τις εκλογικές περιφέρειες.

Μάλιστα ο κύριος Κουρουμπλής χαρακτηρίζοντας κάκιστο τον ισχύοντα εκλογικό νόμο δεν δεσμεύτηκε για τις έδρες μπόνους που θα δίνει ο δικός του νόμος,αλλά πιθανότατα θα κυμαίνονται από 20 έως 30!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του ΚΚΕ ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη βοήθειά του για να καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα είναι αναλογικότερος και με μικρότερο μπόνους για το πρώτο κόμμα, με αυξημένη πλειοψηφία ώστε να εφαρμοστεί άμεσα από τις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ΓΓ του ΚΚΕ απάντησε ότι «αν είναι να γίνει το μπόνους από πενήντα έδρες σαράντα δεν έχει νόημα και ότι το ΚΚΕ είναι πάγια υπέρ της απλής αναλογικής.

Η Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

«Ήταν μια θεσμική συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Με ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική κατάσταση, τις εξελίξεις στην οικονομία, στην κοινωνία και βεβαίως τις διεθνείς εξελίξεις και τα εθνικά μας θέματα. Επισημάναμε στον πρωθυπουργό τις θέσεις του ΚΚΕ και πώς αντιμετωπίζουμε εμείς την κατάσταση σήμερα.

Ο ελληνικός λαός, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία δεν αντέχουν άλλο. Έχουν πληρώσει πάρα πολλά αυτά τα χρόνια της κρίσης και με την τελευταία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ιδιαίτερα τα μέτρα που έρχονται, εκτός από αυτά που ήδη έχουν περάσει από τη Βουλή, αλλά αυτά που έρχονται τώρα, όπως είναι το ασφαλιστικό ή και τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν τη φορολογία, πλήττουν τα λαϊκά στρώματα.

Θα πρέπει ο ελληνικός λαός να απαντήσει δυναμικά. Αυτό το κάλεσμα απευθύνει το ΚΚΕ με δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις, όλοι οι κλάδοι, όλοι οι φορείς, οι εργάτες του ιδιωτικού και οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, οι άνεργοι οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων, οι φτωχοί αγρότες, πρέπει να βρεθούν στις επάλξεις του αγώνα για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές σε θετική κατεύθυνση, σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν ο πρωθυπουργός ζήτησε την ελάχιστη συναίνεση στην κυβέρνηση, ενόψει των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό κ.α, ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε:

«Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ δε συναινεί σε αντιλαϊκές πολιτικές και θεωρούμε ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υλοποιώντας το τρίτο βάρβαρο μνημόνιο, μόνο βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές έχει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom