Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Το πόρισμα για το νοσοκομείο Αγρινίου,τα ονόματα και… η μισή αλήθεια…


Διαβάσαμε σήμερα, για άλλη μια φορά, μια είδηση, που τις τελευταίες εβδομάδες, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, κάνει τη γύρα της σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ή «ψιθυρίζεται» ποικιλοτρόπως στους «παροικούντες την τοπική Ιερουσαλήμ» με εξαιρετικό ζήλο.

Η είδηση πρωτοδημοσιεύτηκε στην καθημερινή τοπική εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, πριν από δύο μήνες περίπου και μας επανήλθε χθες, ως αναδημοσίευση και από την «νεαρή» (την 1η Νοεμβρίου 2015 έκλεισε τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας της) οικονομική εφημερίδα των Αθηνών «Επένδυση».

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα  |  red line
Κατά την εκτίμηση μας η περιγραφική και ελλιπής παρουσίαση των σημείων του πορίσματος έρχεται ξανά στο φως, περισσότερο για να συσκοτίσει και να «εκτροχιάσει» τα συμπεράσματα του αναγνώστη… προς «άλλες» κατευθύνσεις, παρά για να αναδείξει τις πολιτικές που τα δημιούργησαν, καθώς και τους παράγοντες εκείνους που τα συντηρούν και τα διαιωνίζουν, βάζοντας ταυτόχρονα στον ίδιο επικοινωνιακό «χαλασμένο» μύλο και την «ήρα» και το «σιτάρι».
Είναι ίσως η καταλληλότερη συγκυρία, με βάση αυτό το πόρισμα, (μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ) να αναδείξουμε και να καταγράψουμε κάποιες αλήθειες, οι οποίες αναδεικνύονται από το συγκεκριμένο πόρισμα, καθώς και από όσα γνωρίζουμε όλοι, όσοι δύο χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε σε αυτή την περιοχή, για δημόσια και δωρεάν υγεία, με δομές σε πλήρη επάρκεια και λειτουργία.
Το ότι στο νοσοκομείο Αγρινίου υπήρχε ένας κακός διοικητής, ο οποίος και έκανε κουμάντο, δεν περιμέναμε κανένα πόρισμα να μας το πει. Πριν αρχίσουμε προσφάτως να διαβάσουμε δεξιά κι αριστερά την ανεπάρκεια του, εκτός του γεγονότος ότι αρκετοί συμπολίτες μας αυτή την ανεπάρκεια την είχανε ζήσει στην καθημερινότητα τους, μας είναι με αρκετή σαφήνεια γνωστή και δημόσια από τα μέσα του Αυγούστου του 2014, όταν ο τότε πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών κ. Άρης Τζιόβας, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο συμβούλιο του διοίκησης του νοσοκομείου κ. Στέλιος Μερμίγκης, και ο εκπρόσωπος των ιατρών στο ίδιο όργανο κ. Κώστας Μπακόπουλος, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης. (Δείτε ΕΔΩ τη συνέντευξη)
Επί δύο ολόκληρα χρόνια, όπως αποδεικνύεται από τα προαναφερόμενα και η τοπική κοινωνία με τους αγώνες της και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «φώναζαν» για την κακοδιοίκηση του νοσοκομείου.
Και η συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που διόρισαν τον κ. Βλάχο σε αυτή τη θέση, και οι αρμόδιοι της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που τον κράτησαν στην θέση αυτή για την υπόλοιπη μισή του θητεία, αλλά και όσοι υπηρεσιακοί παράγοντες του νοσοκομείου ανέχθηκαν και υπηρέτησαν σιωπηρά αυτή την κακοδιαχείριση είναι έκθετοι, όχι μόνο απέναντι στον νόμο, αλλά κυρίως απέναντι στην τοπική κοινωνία.
Η τελευταία μάλιστα συγκυβέρνηση έφτασε στο σημείο να παίξει ακόμα και το παιχνίδι του «Φύγε Βλάχο, έλα Βλάχο, ξαναφύγε Βλάχο», μέχρι τελικά να πάρει την απόφαση να απαλλάξει το νοσοκομείο της πόλης από έναν (σύμφωνα και με το πόρισμα) κακό διοικητή.
Το πόσο σημαντική ή όχι είναι η «Κακοδιαχείριση» του φαρμακείου, εμείς που δεν έχουμε στα χέρια μας το ακριβές κείμενο του πορίσματος, δεν μπορούμε να έχουμε ούτε άποψη, ούτε θέση.
Ο κ. Βασίλης Γούλας, οποίος και την υπαλληλική επιστημονική ιδιότητα του φαρμακοποιού φέρει για χρόνια, και την ευθύνη της θέσης του διευθυντή του φαρμακείου κατέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξ όσων γνωρίζουμε, έχει τις αιτιάσεις. Τώρα, αν αυτές είναι σωστές ή λάθος, εμείς ούτε την γνώση έχουμε, όπως προαναφέραμε, ούτε και την πρόθεση να τις κρίνουμε. Υπάρχουν αρμοδιότεροι των δημοσιογράφων για τα ζητήματα αυτά.
Εκείνο όμως που σίγουρα ενδιαφέρει και εμάς και την τοπική κοινωνία είναι ένα: Αν από την συγκεκριμένη διαχείριση των φαρμάκων ζημιώθηκε κατά τι το δημόσιο συμφέρον, εάν κινδύνεψε η δημόσια υγεία, καθώς και εάν κάποιος προσπόρισε για τον ίδιο, ακόμα και μέσω τρίτων, συγκεκριμένο οικονομικό ή άλλο όφελος.
Αυτά όμως είναι ζητήματα, τα οποία θα φωτίσει η έρευνα που διεξάγεται, αφού, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του υπουργού υγείας κ. Ξάνθου, ο οποίος έχει πλήρη και σαφή και γνώση.  Το γεγονός ότι τον μεν κ. Βλάχο τον  «απέπεμψε»[1], όπως αναφέρεται, ενώ ο κ. Γούλας παραμένει στη θέση του, είναι δηλωτικές κινήσεις ίσως, για όσους δεν καταλαβαίνουμε πολλά και της βαρύτητας της κακής διαχείρισης του φαρμακείου.
Εκείνο όμως που μας εκπλήσσει πολύ είναι η γενικόλογη αναφορά του δημοσιεύματος στον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου κ. Στέλιο Μερμίγκη, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτή αναδημοσιεύεται ασχολίαστη.
Ως γνωστόν εδώ και έναν χρόνο περίπου ο κ. Μερμίγκης έχει προσφύγει με μηνυτήρια αναφορά του στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Αγρινίου (ακολούθησε και δεύτερη) για την κακοδιαχείριση του νοσοκομείου.
Ήδη επ΄ αυτών η εισαγγελία Αγρινίου διενεργεί προανάκριση.
Τις δύο αυτές μηνύσεις ο κ. Μερμίγκης τις κοινοποίησε και στο ΣΕΥΥΠ τον Γενάρη του 2015 με αποτέλεσμα το παραπάνω Σώμα Επιθεωρητών να πραγματοποιήσει τους συγκεκριμένους ελέγχους που διενεργήθηκαν τον Απρίλη του 2015 και κατέληξαν στο προαναφερόμενο πόρισμα.
Ποια είναι όμως τα «προβλήματα στη συμπεριφορά του εκπροσώπου των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου Αγρινίου» κ. Μερμίγκη, που γενικόλογα αναφέρει το δημοσίευμα, και το οποίο ανακυκλώνεται εβδομάδες τώρα;
1ον Ό,τι ο κ. Μερμίγκης ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου έδωσε συνέντευξη σε μέσα ενημέρωσης της πόλης κατά την διάρκεια της βάρδιας του στο χώρο της εργασίας του για τις δύο μηνύσεις που είχε καταθέσει στην εισαγγελία. Και
2ον Επειδή ο ίδιος κατά την διάρκεια της εφημερίας του και ενώ… «είχε αιτηθεί δίωρης αδείας», συμμετείχε σε σύσκεψη των φορέων της πόλης για τα ζητήματα της υγείας του νομού και της κακοδιοίκησης του νοσοκομείου, αποτέλεσμα της οποίας ήταν το κομβόι διαμαρτυρίας για την υγεία στο νομό της Αιτωλοακαρνανίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου του 2014.
Αυτά είναι γνωστά σε όλους, καθώς και στα μέσα επικοινωνίας φυσικά, της περιοχής.
Φυσικό είναι επίσης το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ένα ερώτημα για την, «αφελή» θέλουμε να πιστεύουμε εν προκειμένω, λειτουργία των τοπικών μέσων ενημέρωσης με την επιλογή της αναπαραγωγής μιας είδησης, που μπορεί να δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα για τη στάση ανθρώπων, που αποδεδειγμένα έχουν αγωνιστεί και αγωνίζονται μαζί με τους συμπολίτες τους, για την υπεράσπιση των κοινωνικών και δημόσιων αγαθών, σ’ αυτούς του «μη αγαθούς» καιρούς που ζούμε.
Η απάντηση βέβαια σε όσους υποψιάζονται την διαδρομή της διαρροής του συγκεκριμένου πορίσματος είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Ζούμε σε μια πόλη που χρόνια τώρα η εξουσία, η κάθε είδους εξουσία, ξέρει και κάνει καλά τη δουλειά της με την πρόθυμη και συμφέρουσα επικοινωνιακή πολιτική των «ψιθυριστών»[2].
Το κακό είναι ότι, αρκετές φορές, την προώθηση αυτών των «ψιθύρων», των πάσης φύσεων «ψιθύρων», την αναλαμβάνουν εργολαβικά η αποσιώπηση της άλλης μισής αλήθειας και το «σπασμένο τηλέφωνο» της τοπικής επικοινωνίας μας.
====================================================
[1] Επί της ουσίας έκανε δεκτή την παραίτηση του
[2] «Ψιθυριστές»: Το λήμμα χρήζει σημαντικής ανάλυσης την οποία λόγω στης ήδη μεγάλης έκτασης του άρθρου θα επιχειρήσουμε με άλλη ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom