Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Εκλογικός νόμος Τσίπρα: Απλή αναλογική ή κοινή λογική;

Τι δήλωσε σήμερα ο Κουρουμπλής για το θέμα (βίντεο)

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Ο εκλογικός νόμος έχει αποτελέσει διαχρονικά «παιχνίδι» στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης που τον άλλαζε κατά το δοκούν, πιστεύοντας πως θα εξυπηρετήσει καλύτερα το παραταξιακό της συμφέρον. Αν και αυτό δεν επιβεβαιώθηκε σχεδόν ποτέ από τα πράγματα, την «πεπατημένη οδό» δείχνει πως θα ακολουθήσει και η σημερινή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Μόλις τα πράγματα άρχισαν να δείχνουν «σκούρα» για τη μακροημέρευση της κυβέρνησης, βγήκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ως «καθ’ ύλην αρμόδιος» υπουργός και προανήγγειλε την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της μείωσης του μπόνους των 50 εδρών, του «σπασίματος» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, αλλά και υπέρ αλλαγών σε πιο εξειδικευμένα θέματα όπως η κατανομή των βουλευτών ανά περιφέρεια. «Θα μείνετε θετικά έκπληκτοι από την πρωτοβουλία μας, που θα έχει τα χαρακτηριστικά της δικαιότερης εκπροσώπησης των πολιτών» είπε περιχαρής ο κ. Κουρουμπλής.

Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο για την κυβέρνηση. Παίζει μήνες στο μυαλό του Τσίπρα και μάλιστα έχω γράψει για το πώς σχεδίαζε ο Τσίπρας να διαλύσει τη ΝΔ μέσω ενός συστήματος απλής αναλογικής.

Όμως ο σωστός χρόνος για μια τέτοια κίνηση έχει παρέλθει και οι συνθήκες δεν είναι πλέον οι ίδιες.

Ο Τσίπρας μ’ έναν εκλογικό νόμο απλής ή εν πάση περιπτώσει απλούστερης αναλογικής πιστεύει πως μπορεί να παραμείνει σε θέση ισχύος ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράψει μια αναπόφευκτη εκλογική φθορά.

Η απλή αναλογική θα βοηθήσει στη διασπορά της ψήφου κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διατηρήσει την πρωτιά και ο Τσίπρας την πρωθυπουργία σε μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς όμως τον «άλλο πόλο», δηλαδή τη ΝΔ. Αυτό το σκεπτικό ήταν «last year» που έλεγε και η δημοφιλής διαφήμιση.

Τώρα, ο Τσίπρας και η κυβέρνηση δεν διαβάζουν σωστά την πραγματικότητα. Η ΝΔ έχει πλέον ένα νέο αρχηγό, ο οποίος εξελέγη πανηγυρικά με στόχο την πόλωση, όχι τη συνεργασία. Στην κοινωνία βρίσκεται εν εξελίξει η επανάσταση της γραβάτας και το «αριστερό ακροατήριο» πολύ δύσκολα θα δώσει και μια «τρίτη ευκαιρία».

Επιπλέον, οι δανειστές σκληραίνουν όλο και περισσότερο τη στάση τους. Το ερώτημα αν θέλουν να τον «τελειώσουν», όπως έγραψε χθες ο Ζαχαρίας Λουδάρος, είναι ανοιχτό. Σίγουρα πάντως δεν είναι πια 100% Τσίπρας και προσανατολίζονται στο 50 -50.

Από αυτή την άποψη ήταν πολύ χαρακτηριστικό το χθεσινό άδειασμα της Λαγκάρντ που είπε ««ζητήσαμε να μας στείλουν αγελάδα και μας έστειλαν γάτα», οπότε είμαι πραγματικά περίεργος να δω σε τι κλίμα θα γίνει η συνάντησή τους στο Νταβός.

Την ίδια στιγμή η τρόικα ανακοίνωσε την αναβολή της επίσκεψής της στην Αθήνα και βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε παραινέσεις του τύπου «μένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη».

Το πιο τραγικό όλων είναι πως ο Τσίπρας και ο Κουρουμπλής κάνουν την αλαζονεία τους και την ελπίδα τους κεντρική στρατηγική της πολιτικής τους. Ρισκάρουν να προκαλέσουν τέταρτη εκλογική αναμέτρηση με έναν αναλογικότερο νόμο που είναι μάλλον απίθανο να καταφέρει να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και τον Τσίπρα πρωθυπουργό.

Η πολιτική απειρία της δυστυχώς, κάνει την κυβέρνηση, με βάση τα ανησυχητικά μηνύματα που εισπράττει, να ζεσταίνει τις μηχανές για εκλογές. Γι αυτό και ανοίγει το ζήτημα του εκλογικού νόμου, ο οποίος προκειμένου να ισχύσει από την επόμενη αναμέτρηση θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 200 ψήφους.

Το «μασάζ» σε αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει και το ΚΚΕ που δεν συζητούσε τίποτα μέχρι τώρα με τον «πουλημένο ΣΥΡΙΖΑ» κατάλαβε αμέσως το «κλείσιμο του ματιού» κι έτσι ο Κουτσούμπας είχε μακρά συνάντηση με τον Τσίπρα με βασικό, μη πω αποκλειστικό, μενού τον εκλογικό νόμο. Την πλειοψηφία λοιπόν θα την βρει, διότι όλοι πλην ΝΔ, θεωρούν πως μπορούν να επωφεληθούν εκλογικά από ένα αναλογικότερο σύστημα που λύνει και προβλήματα επιβίωσης σαν κι αυτά που έχουν Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων.

Σε μια στιγμή μεγάλης σύγχυσης, απογοήτευσης και θυμού για την ελληνική κοινωνία θεωρώ προσωπικά πως είναι παιχνίδι με τη φωτιά ένας εκλογικός νόμος που ούτε τους εμπνευστές του θα καταφέρει να διασώσει και ενδέχεται να οδηγήσει σε παρατεταμένη ακυβερνησία με τη χώρα να ξαναζεί υπό τον εφιάλτη του Grexit και τους Γερμανούς να λένε πως «αυτή τη φορά η στάμνα θα σπάσει».

ΥΓ1: Εκεί στη ΝΔ, μη βιάζεστε! Τα σοβαρά κόμματα και οι σοβαρές κυβερνήσεις δεν σχολιάζουν ποτέ ούτε την πορεία του χρηματιστηρίου, ούτε τις δημοσκοπήσεις…

ΥΓ2: Στο ερώτημα αν έχει «τελειώσει» ο Τσίπρας, εγώ απαντώ: σίγουρα όχι.

http://www.rizopoulospost.com/

Τι δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ ο Κουρουμπλής για το θέμα
Πλαφόν στον αριθμό βουλευτών ανά περιφέρεια βάζει ο Κουρουμπλής - ΒΙΝΤΕΟ

Ως "τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς" χαρακτήρισε τις μεγάλες περιφέρειες ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος είπε ότι στον νέο εκλογικό νόμο θα μπουν στο τραπέζι εκτός από το μπόνους των 50 εδρών και το θέμα της θητείας των βουλευτών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κουρουμπλής είπε πως θα "σπάσουν" όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και όχι μόνο η Β’ Αθηνών. Κατά την άποψή του, σημείωσε, "δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιφέρειες με πάνω από 6 βουλευτές".

Ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε ότι ο εκλογικός νόμος θα έρθει μέσα στο 2016, καθώς δεν είναι σωστό να κατατεθεί λίγο πριν από τις εκλογές, ο οποίες όπως τόνισε θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο υπουργός Εσωτέρικων επισήμανε ότι είναι ισχυρότατη η πολιτική συνοχή της κυβέρνησης τόσο στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην Κ.Ο των ΑΝΕΛ. "Οι εκλογές, σας το λέω κατηγορηματικά, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Εμείς ως κυβέρνηση δεν θέλουμε εκλογές. Δεν χρειάζεται εκλογές η χώρα, δουλειά χρειάζεται και μεταρρυθμίσεις. Αλλά και κανείς από την αντιπολίτευση δεν έχει το κουράγιο να ζητήσει εκλογές. Αλλά αφού λένε στη ΝΔ ότι είναι πρώτο κόμμα, ας μας ζητήσουν εκλογές" υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom