Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Η θυσία των παιδιών της Αταλάντης στα Περιβολάκια στις 29 Μαΐου 1943 (φωτο)


Ήταν πρωί της 29ης Μαΐου του 1943, ημέρα Πέμπτη και στην πόλη έφτασαν Ιταλοί από τη Λιβαδειά,οι οποίοι λίγες ημέρες πριν, στις 23 Μαρτίου είχαν εγκαταλείψει την πόλη, αλλά η επιστροφή τους έδειχνε ότι δεν θα ήταν για καλό.

Κύκλωσαν την πόλη και στόχος τους ήταν να προχωρήσουν σε ενέργειες καταστολής και εκδίκησης για την αυξανόμενη δράση των αντιστασιακών στην περιοχή. Το ιταλικό τάγμα πυρπόλησε σπίτια και πυροβολούσε όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Οι πρώτοι νεκροί ήταν ο Ταξιάρχης Αγραδάς, ετών 27, και ο Νικόλαος Χυμευτός, ετών 34.

Έπειτα συνέλαβαν άλλους οκτώ νέους της Αταλάντης. Οι πιο πολλοί ήταν οργανωμένοι στο ΕΑΜ ή στην ΕΠΟΝ.

Τα ονόματα των συλληφθέντων:
Θεόδωρος Ζεκεντές, ετών 18, 
Σωτήρης Κατσαρός, ετών 19 
Σπύρος Κοτσικόνας, ετών 22, 
Γιώργος Μανωλάκης, ετών 30, 
Δημήτρης Χασιώτης, ετών 33, 
Ηλίας Γιαννούκος, ετών 37, 
Βασίλης Λαπατσώρας, ετών 50, 
Θανάσης Τετριμέλης.

Με ψεύτικες διαβεβαιώσεις προς τον τότε πρόεδρο της Αταλάντης Ηλία Καρδάρα, ο Ιταλός συνταγματάρχης και ο πρώην φρούραρχος Αταλάντης υπολοχαγός Λιμπρίνο, είπαν ότι οι συλληφθέντες θα ανακριθούν, αλλά κατά τη μεταφορά τους προς τη Λιβαδειά, στο δρόμο και λίγο έξω από την Αταλάντη, στη θέση “Περιβολάκια”, το καμιόνι σταμάτησε και τους κατέβασαν, όπου έγινε και η εκτέλεση. 

Σαν από θαύμα ο ένας τους ο Θανάσης Τετριμέλης, γλίτωσε, καθώς τα βλήματα που τον έριξαν κάτω, τον πήραν στη μέση και στην πλάτη.

Στο Μνημείο Πεσόντων, που βρίσκεται στην θέση Περιβολάκια Αταλάντης, οι τοπικοί φορείς με εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, δεν αφήνουν τη θυσία να ξεχαστεί.

Πηγή φωτο: 1ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Αταλάντης

https://www.ertnews.gr/

Το φετινό ετήσιο μνημόσυνο θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 19:00 
Δείτε το πρόγραμμα


«Περιβολάκια» - Αταλάντη 27/5/23: Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των εκτελεσθέντων από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής, στις 29/5/1943

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των εκτελεσθέντων παιδιών της Αταλάντης από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής, στις 29 Μαΐου 1943, τέλεσε την Παρασκευή 27/5/2022,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών στο Μνημείο των πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης στη θέση «Περιβολάκια» στον επαρχιακό δρόμο Αταλάντης – Καλαποδίου.

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανασίου Ζεκεντέ ο Ποιμενάρχης μας απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση, ενώ επίκαιρη ομιλία για το ιστορικό γεγονός εκφωνήθηκε από τον κ. Αριστομένη Συγγελάκη, Πανεπιστημιακό, Συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με θέμα: «Η Αταλάντη της Αντίστασης και της θυσίας στην πρώτη γραμμή του αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη!»

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Λοκρών.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, ο Δήμαρχος Διστόμου κ. Ιωάννης Σταθάς, καθώς και ο Δρ. κ. Αθανάσιος Φροντιστής, επιζών της Κατοχής, μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και συγγραφέας του βιβλίου «Ελεγεία για το Ολοκαύτωμα της Ελλάδας 1941-1944 – Δέκα ωδές».

Στην εκδήλωση μνήμης επίσης παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, η Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μάϊτα Γιαννοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι κ. κ. Μιχάλης Παπανικολάου, κ. Χρήστος Καλλής, κ. Μαρία Τζανακάκη και κ. Έλενα Κυριάκου, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης κ. Ιωάννης Ανεστόπουλος, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης κ. Νικόλαος Ανεστάκος, ο Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Μπονόβας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Κωνσταντίνος Ντέλιος και κ. Κωνσταντίνος Μπακανδρίτσος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αταλάντης κ. Ανέστης Κατσούλης και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Αταλάντης κ. Γεώργιος Δουμπιώτης και κ. Νικόλαος Ανεστάκος, ο πρώην Δήμαρχος Αταλάντης κ. Δημήτριος Μαμάνδρας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών ο κ. Φώτιος Τσιριγγούλης, εκ μέρους του Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Αταλάντης η κ. Στέλλα Μαρμαρινού, η Πρόεδρος κ. Βασιλική Λάζου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Πάρης Φουντάς του σωματείου «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης», η Πρόεδρος του Συλλόγου «Αινιάνων Υπάτης» κ. Μαρία Λαϊνά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Αταλάντης κ. Γεώργιος Βλαχάβας, όλοι οι ιερείς της περιοχής και συγγενείς – απόγονοι των εκτελεσθέντων.

https://fonografos.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom