Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Καλαμάκι 27 Μαϊου 1961: Μάνα - Μήδεια σκότωσε τα τρία της παιδιά για να τιμωρήσει τον άπιστο σύζυγό της


Ο μύθος της Μήδειας επιστρέφει κατά καιρούς και σοκάρει και στοιχειώνει τους φιλήσυχους και νομοταγείς οικογενειάρχες, όταν ανακαλύπτουν έναν από αυτούς ανάμεσα στους στυγνούς φονιάδες. Καλαμάκι Μάιος του 1961 και μια μάνα σκοτώνει τα τρία της παιδιά για να τιμωρήσει τον άπιστο σύζυγό της!

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, βράδυ της 27ης Μαΐου του 1961 η Νίτα Μπέικερ από το Στόκντεϊλ του Τέξας, σύζυγος του λοχία της Αμερικανικής Βάσης του Ελληνικού Τζόελ Μπέικερ, τάισε τα παιδιά τους πουτίγκα και τα έβαλε νωρίς για ύπνο, νανουρίζοντάς τα περιγράφοντάς ένα «μεγάλο ταξίδι», που θα πήγαιναν σε λίγο… Ελάχιστα λεπτά αργότερα, η ψυχοπροβληματική μητέρα, άνοιξε τη Βίβλο και σημείωσε κάποιες αράδες που αναφέρονταν στη μοιχεία.

Να πούμε εδώ ότι η Αμερικάνοι έχουν ένα είδος ψύχωσης με τη Βίβλο και το βλέπει κάποιος και στις… αιματοβαμμένες ταινίες τους!

Η μάνα, λοιπόν, κρατώντας ένα μεταξωτό κορδόνι πήγε πάνω από την κούνια όπου κοιμόταν η Κίτι. Το νήπιο «ταξίδεψε» γρήγορα, χωρίς πολλά διαδικαστικά· το ίδιο και η μεγαλύτερη κόρη του ζευγαριού, η Σουζάνα. Αντίθετα, ο μικρούλης Τζο ξύπνησε και προσπάθησε να αντισταθεί. Γαντζώθηκε από τα μπράτσα της μάνας που πριν λίγο τον τάιζε, την έγδαρε, προσπάθησε να την χτυπήσει με τα μικρά χεράκια του, αλλά… Τελικά δεν γλύτωσε ούτε εκείνος το «ταξίδι» που τους προετοίμασε η μητέρα. 

Στη συνέχεια η αδίστακτη Νίτα προσπάθησε να αυτοκτονήσει κόβοντας την καρωτίδα της με μαχαίρι, αλλά φάνηκε ότι δεν ήταν αποφασισμένη, μάλλον. Απλά αυτοτραματίστηκε.

Ο Τζόελ και η Νίτα Μπέικερ ήταν δέκα χρόνια παντρεμένοι. Όπως αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο, το πάθος, ο έρωτας αλλά και η συντροφικότητα είχαν στερέψει από καιρό. Αν και η ίδια η παιδοκτόνος έκανε λόγο για μια ήρεμη ζωή, η μαρτυρία του άντρα της ήταν εντελώς διαφορετική. Ο λοχίας ξεκαθάρισε πως έμενε μαζί της μόνο λόγω των παιδιών.

Η τριπλή παιδοκτονία είχε σοκάρει τότε την Ελλάδα. Τρία παιδιά είχαν βρει τραγικό θάνατο από τα χέρια της 28χρονης μάνας τους. Δεν ήταν όμως Ελληνίδα, ήταν «Αμερικάνα», όπως την αποκαλούσε ο Τύπος της εποχής, που σέρβιρε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στο (πάντα) αδηφάγο κοινό.

Κι εδώ η θρησκοληψία, όπως και σε άλλες περιπτώσεις παιδοκτονιών (στις ΗΠΑ) έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο της: Η μητέρα ήταν Λουθηρανή φανατισμένη και απέφευγε τη σεξουαλική επαφή, ενώ μετά τη γέννηση του τρίτου παιδιού αποφάσισε πως θα κοιμούνται με τον σύζυγό της σε ξεχωριστά κρεβάτια. Μία μέρα πριν από το έγκλημα η Μπέικερ συγκλονίστηκε: Μέσα στον χαρτοφύλακα του συζύγου της ανακάλυψε φωτογραφίες του με νεαρή γυναίκα. Όπως αποδείχθηκε αργότερα ήταν η Βενετία Σιταρά, η οποία εργαζόταν επίσης στη Βάση.

Γράφει «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 30ης Μαΐου 1961: «Όλοι εκείνοι που αντίκρυσαν τα τρία ανήλικα παιδιά της Νίτας Μπέικερ αγκαλιά με τα παιχνίδια τους, στα κρεβατάκια τους, στραγγαλισμένα με βρόχο από τα χέρια της ίδιας της μητέρας τους, αναρρίγησαν. (…) Στραγγαλισμένα και ύστερα σκεπασμένα με στοργή από τα ίδια τα χέρια της φόνισσας για να τα προφυλάξει από τη νυκτερινή ψύχρα, με εξέχοντα μόνο τα κεφάλια τους από το σεντόνι».


Κατά τη διάρκεια της δίκης η Νίτα Μπέικερ υποστήριξε πως η πράξη της δεν είχε εκδικητικό χαρακτήρα. Πίστευε πως ο θάνατος (συμπεριλαμβανομένου και του δικού της) θα ήταν λύτρωση από τον άπιστο σύζυγο που είχε προδώσει το λόγο του Θεού και τα ιερά δεσμά του γάμου... 

Οι ψυχίατροι που την εξέτασαν, επιβεβαίωσαν πως όντως με αυτό τον τρόπο είχε αιτιολογήσει στο μυαλό της το έγκλημα. Οι ένορκοι δέχτηκαν την διάγνωσή τους και έκριναν ότι ήταν ψυχικά ασθενής και θα έπρεπε να κλειστεί σε ψυχιατρική κλινική και όχι στη φυλακή. 

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Μπέικερ διέπραξε τους φόνους σε βρασμό ψυχικής ορμής σε μέτρια σύγχυση και της επέβαλε ποινή κάθειρξης 16 ετών· δύο χρόνια αργότερα, παρά την αγριότητα των εγκλημάτων της, εξασφάλισε χάρη και έφυγε από την Ελλάδα με προορισμό τις ΗΠΑ, όπου χάθηκαν τα ίχνη της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom