Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Παγκόσμια οργή για το «ολέθριο λάθος» του Ιράν με την κατάρριψη του Boeing (φωτο)


Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν το Σάββατο την ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού «κατά λάθος», επειδή το πέρασαν για πύραυλο, προκαλώντας την οργή ακόμα και των Ιρανών πολιτών – ανάμεσα στα 176 θύματα, 82 ήταν Ιρανοί πολίτες.

Επί 3 ημέρες το Ιράν αρνούνταν ότι είχε καταρρίψει το αεροσκάφος, αν και ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε σήμερα πως είχε ενημερώσει τις αρχές για το ακούσιο πυραυλικό πλήγμα την ημέρα που συνέβη.
Ξένες κυβερνήσεις καταδίκασαν την ενέργεια του Ιράν, με την Ουκρανία να απαιτεί αποζημιώσεις και αξιωματούχο των ΗΠΑ να χαρακτηρίζει την κατάρριψη παράτολμη ενέργεια, αν και η Βρετανία δήλωσε πως η παραδοχή της Τεχεράνης είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα και κάλεσε σε αποκλιμάκωση των εντάσεων.
Ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος δεν είχε μιλήσει μέχρι σήμερα για τη συντριβή του αεροσκάφους, είπε πως οι πληροφορίες για το συμβάν πρέπει να δημοσιοποιηθούν, ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι και ο στρατός ζήτησαν συγγνώμη.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν λυπάται βαθιά για αυτό το ολέθριο λάθος», έγραψε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί στο Twitter, υποσχόμενος πως θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος των υπευθύνων. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες που θρηνούν».
Ωστόσο, η οργή για το ολέθριο λάθος που στοίχησε τη ζωή σε 176 αθώους έβγαλε στους δρόμους ακόμα και του Ιρανούς. Εως 1.000 διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα στην Τεχεράνη εναντίον των αρχών, έσκισαν εικόνες του Κασέμ Σουλεϊμανί και απαίτησαν την παραίτηση του Χαμενεΐ λόγω της καταστροφής.
Ουκρανία: Η αλήθεια δεν μπορεί να συγκαλυφθεί
Η Ουκρανία - θρηνεί 11 νεκρούς,  9 μέλη του πληρώματος - δήλωσε πως το αεροσκάφος βρισκόταν σε έναν κανονικό αεροδιάδρομο ενώ η Ukraine International Airlines επέρριψε ευθύνες στην Τεχεράνη για το δυστύχημα, λέγοντας πως το Ιράν θα έπρεπε να κλείσει το αεροδρόμιο. Η αεροπορική εταιρία δήλωσε πως δεν είχε λάβει οποιαδήποτε ένδειξη ότι υπήρχε απειλή και έδωσε την άδεια για την απογείωση.
Ο πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, δήλωσε ότι τα ευρήματα Ουκρανών ειδικών στο Ιράν σημαίνουν πως η αλήθεια για τη συντριβή του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους δεν μπορεί να συγκαλυφθεί. 
Είπε ακόμη ότι συμφώνησε με τον Ιρανό πρόεδρο Χσάν Ροχανί να ξεκινήσουν από κοινού εργασίες για την αποκωδικοποίηση των μαύρων κουτιών του ουκρανικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε αυτή την εβδομάδα. Κάλεσε επίσης τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας να είναι ενωμένοι και να επιμείνουν έως ότου η έρευνα ολοκληρωθεί.
Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες πρέπει να αποφύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο μέχρι νεωτέρας, ανέφερε η Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας, επεκτείνοντας προηγούμενη σύσταση προς τις αεροπορικές εταιρίες να μην πετούν πάνω από το Ιράν κάτω από τα 25.000 πόδια.
Καναδάς: Παραμένουν «πολλά ερωτήματα»
Ανάμεσα στους 176 νεκρούς του μοιραίου Boeing ήταν 63 Καναδοί πολίτες. 
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα πως παραμένουν τα ερωτήματα για την κατάρριψη του αεροπλάνου - και πως αναμένει πλήρη συνεργασία στην εν εξελίξει έρευνα.
«Ο Καναδάς και ο κόσμος έχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις, ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν», είπε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου.Λέγοντας ότι είναι «εξοργισμένος», ο Τριντό πρόσθεσε: «Ο Καναδάς δεν θα ησυχάσει μέχρι να καταλογιστούν οι ευθύνες, να αποδοθεί δικαιοσύνη και οι οικογένειες να έχουν το κλείσιμο που τους αξίζει».
«Είναι απολύτως απαραίτητο ο Καναδάς να συμμετάσχει στην έρευνα αυτή. Αναμένουμε την πλήρη συνεργασία των ιρανικών αρχών», είπε.
Αν και ο Καναδάς δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από το 2012, ο Τριντό μίλησε με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί νωρίτερα σήμερα και ο Ροχανί δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί με τους Καναδούς ερευνητές.
Ο Καναδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξάλλου ότι μια ομάδα Καναδών ειδικών αναμένεται εντός ωρών στην Τεχεράνη προκειμένου να «εγκαθιδρύσει μια παρουσία επί του πεδίου προς υποστήριξη των καναδικών οικογενειών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom