Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020

«Θρίλερ» με συντριβή αεροσκάφους στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν λένε ότι έριξαν στρατιωτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ (βίντεο)


Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, το αεροπλάνο ανήκε στον αμερικανικό στρατό και οι επιβαίνοντες ήταν αξιωματικοί του αμερρικανικού στρατού.

Την ευθύνη για τη συντριβή του αεροσκάφους με τους 83 επιβαίνοντες στο Αφγανιστάν φαίνεται ότι ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

Το αεροσκάφος συνετρίβη στο ανατολικό Αφγανιστάν, και σύμφωνα με τους Ταλιμπάν ανήκε στον αμερικανικό στρατό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίτ, το αεροσκάφος συνετρίβη στο Γασνί, ενώ κατά τη συντριβή σκοτώθηκαν «πολλά μέλη» του αμερρικανικού στρατού.

Δημοσιογράφοι της περιοχής μετέδωσαν ότι το αεροσκάφος έπεσε περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από αμερικανική στρατιωτική βάση.

Μέχρι στιγμής η αμερικανική πλευρά δεν σχολιάζει τις πληροφορίες.

Πάντως, φωτογραφίες από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δείχνουν σκηνές που θα μπορούσαν να προέρχονται από συντρίμμια ενός αεροσκάφους Bombardier E-11A, που χρησιμοποιεί η Ουάσινγκτον για ηλεκτρονική επιτήρηση πάνω από το Αφγανιστάν.

Πολλά αφγανικά μέσα ενημέρωσης είχαν σπεύσει να μεταδώσουν ότι αεροπλάνο της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Ariana Afghan Airlines συνετρίβη - Η εταιρεία, όμως, διαβεβαίωσε μέσω του λογαριασμού της στο Facebook ότι «όλες οι πτήσεις της έφτασαν κανονικά στον προορισμό τους»
Αφγανικό αεροπλάνο συνετρίβη σήμερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στην επαρχία Γκάζνι, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Αφγανιστάν, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για εμπορική πτήση.

Η αφγανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (ACAA) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «δεν έχει καταγραφεί η συντριβή κανενός πολιτικού αεροσκάφους».

Βίντεο από τα συντρίμμια:
Πολλά αφγανικά μέσα ενημέρωσης είχαν σπεύσει να μεταδώσουν ότι αεροπλάνο της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Ariana Afghan Airlines συνετρίβη.

Η ίδια η εταιρεία διαβεβαίωσε μέσω του λογαριασμού της στο Facebook ότι «όλες οι πτήσεις της έφτασαν κανονικά στον προορισμό τους».


Το αεροσκάφος συνετρίβη «περίπου στις 13:00 τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδας)», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Γκάζνι, ο Άχμαντ Χαν Σιράτα, διευκρινίζοντας ότι «η περιοχή δεν είναι ασφαλής» εξαιτίας της παρουσίας ανταρτών.

«Πρόκειται πιθανόν για αεροπλάνο της γραμμής», πρόσθεσε, ενώ εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας, ο Αρέφ Νούρι, τόνισε ότι «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για στρατιωτικό ή πολιτικό αεροσκάφος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το αεροπλάνο έχει πάρει φωτιά και χωρικοί προσπαθούν να την κατασβέσουν».

Το δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή Ντεχ Γιάκ, ανατολικά της πόλης Γκάζνι. Με εξαίρεση τις πόλεις, η επαρχία αυτή ελέγχεται από τους Ταλιμπάν κάτι που περιπλέκει ιδιαίτερα την αποστολή σωστικών συνεργείων και ερευνητών.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι οι αντάρτες «αναζητούν πληροφορίες» για το δυστύχημα.

Η Arian Afghan Airlines (AAN), που περιλαμβάνεται στον μαύρο κατάλογο με τις αεροπορικές εταιρείες στις οποίες απαγορεύεται να πετούν στον εναέριο χώρο της ΕΕ, συχνά δανείζει τα αεροσκάφη της στον αφγανικό στρατό για τη μεταφορά στρατιωτών.

Εκτός από την ΑΑΝ το Αφγανιστάν διαθέτει μία ακόμη αεροπορική εταιρεία, την ιδιωτική Kam Air, η οποία επίσης περιλαμβάνεται στον μαύρο κατάλογο της ΕΕ.

https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: