Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Σαρώνει ο κοροναϊός: 132 οι νεκροί, περισσότερα κι από του SARS τα κρούσματα


Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης που προκαλεί ο κοροναϊός. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι νεκροί έχουν πλέον φτάσει τους 132, ενώ τα κρούσματα είναι περισσότερα κι από εκείνα του SARS.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι τον νέο απολογισμό. Έως σήμερα, ο κοροναϊός έχει προσβάλει 5.974. Έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης είχαν επιβεβαιωθεί 1.459 νέα κρούσματα. Ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ανέρχεται σε 9.239.
Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν πως το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό ξεπέρασε αυτόν των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).
Μόνο στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η πόλη Γουχάν απ’ όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός, 25 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες ώρες. Μόνο στη Χουμπέι, έως χθες το βράδυ είχαν καταγραφεί σε αυτήν 125 θάνατοι και 3.554 κρούσματα του νέου κοροναϊού. Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος εκτός Κίνας.
Η έξαρση της επιδημίας καταγράφεται παρά τις διαβεβαιώσεις του Πεκίνου ότι είναι σε θέση να περιορίσει την επιδημία και οδήγησε αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τις πτήσεις τους προς την Κίνα και πολλές πολυεθνικές να περιορίσουν τα ταξίδια των εργαζομένων τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Οι νέοι θάνατοι και τα νέα κρούσματα σημειώθηκαν παρότι έχουν επιβληθεί δραστικά μέτρα περιορισμού της κίνησης των προσώπων σε όλη την επαρχία Χουμπέι.
Ο νέος κοροναϊός εμφανίστηκε στην πόλη Γουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας, τον Δεκέμβριο και εξαπλώθηκε ταχύτατα σε πολλές κινεζικές πόλεις και σε πάνω από 12 χώρες του εξωτερικού.

Νέα κρούσματα στη Μαλαισία

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν άλλα τρία κρούσματα του νέου κοροναϊού, γεγονός που αυξάνει το σύνολό τους στη χώρα αυτή σε 7. Όλοι οι ασθενείς είναι υπήκοοι της Κίνας, σημείωσε η Κουάλα Λουμπούρ.
Τα τρία νέα κρούσματα είναι ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών, ένας 52χρονος άνδρας και η μητέρα δύο παιδιών που είχε ήδη επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί, διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας.

Φεύγουν Ιάπωνες, σε καραντίνα οι Αυστραλοί

Η μια μετά την άλλη οι χώρες προσπαθούν να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Κίνα καθώς ο κοροναϊός προκαλεί τρόμο παγκοσμίως.
Αεροσκάφος που έστειλε η ιαπωνική κυβέρνηση και μετέφερε 206 Ιάπωνες υπηκόους από τη Γουχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, προσγειώθηκε ήδη το πρωί στο Τόκιο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 08:40 (τοπική ώρα, 01:40 ώρα Ελλάδας) στο διεθνές αεροδρόμιο Χανέντα στο Τόκιο. Το ναυλωμένο αεροσκάφος ταξίδεψε από το Τόκιο στην Γουχάν κατόπιν συνεννόησης των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας και της Κίνας. Σε αυτό επέβαινε ιατρικό προσωπικό που έκανε ερωτήσεις στους Ιάπωνες υπηκόους που επαναπατρίστηκαν για να εξακριβώσει αν κάποιος έχει συμπτώματα μόλυνσης.
Οι άνθρωποι που επαναπατρίστηκαν οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε νοσοκομεία για να υποβληθούν σε εξετάσεις, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ. Δεν προβλέπεται να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα, αλλά η κυβέρνηση τους έχει ζητήσει να μη βγουν από τα σπίτια τους στην Ιαπωνία για δύο εβδομάδες ώστε να αποφευχθεί η δυνητική εξάπλωση του κοροναϊού αν είναι φορείς του ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα που να αφήνει να γίνει σαφές πως ασθενούν.
Περίπου 650 Ιάπωνες που έμεναν στην Γουχάν, εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στο αρχιπέλαγος, εν μέσω των αυστηρών μέτρων περιορισμού της κίνησης των προσώπων που επέβαλαν οι αρχές μετά την εμφάνιση τον Δεκέμβριο νέου στελέχους κοροναϊού που προκαλεί δυνητικά θανατηφόρα πνευμονία.
Στην Ιαπωνία ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού ανέρχεται σε επτά. Το ένα κρούσμα είναι 60αρχης Ιάπωνας που δεν επισκέφθηκε την Κίνα — μολύνθηκε στο αρχιπέλαγος. Είναι οδηγός και μετέφερε τουρίστες από τη Γουχάν σε δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ήδη διευθετήσεις για νέες πτήσεις. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διαβεβαιώνει ότι όλοι οι πολίτες της χώρας που το επιθυμούν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.
Οι Αυστραλοί που θα απομακρυνθούν από την επαρχία Χουμπέι, στο μεταξύ, θα τεθούν σε απομόνωση στο Νησί των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον. «Αποφασίσαμε (…) να καταρτίσουμε σχέδιο για τη διεξαγωγή επιχείρησης» προκειμένου να «αναχωρήσουν απομονωμένοι και ευάλωτοι Αυστραλοί» από την πόλη Γουχάν και την επαρχία Χουμπέι, δήλωσε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom